Erőmű mellett jó a kapás

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:17
A paksi erőmű derítőtava az ország egyik legjobb horgászvize
Egy atomerőmű sok mindenre alkalmas. Leginkább persze energiatermelésre, de vannak, akik egészen más miatt kedvelik Paksot. Itt van az ország egyik legkülönlegesebb horgászvize, melyre sok száz pecás esküszik.

A damilt lógatni igazán kellemes módja a feltöltődésnek. Az embernek legyen egy kellemes, saját helye. Sokak szerint a paksi erőmű derítőtava az egyik legpompásabb vízpart a feltöltődésre. Ha pedig harapnak a halak, az már külön bónusz. Az atomerőmű építésének időszakában, 1977 őszén 16 taggal alakult meg a Paksi Atomerőmű Horgászegyesület. Ma a horgászok számára 55 hektáros, 4 tóból álló csodaszép tórendszer áll rendelkezésre, mely a hangulatos, két hektáron fekvő egykori Duna-ágból, a Kondor-tóból, továbbá az erőmű építése során kialakított Füzes-tavakból áll. A Kondor-tó a néhol 5-7 méteres vízmélységével, a partot övező öreg fáival ideális élőhelye a kapitális halaknak. A füzest három egymással összeköttetésben lévő tó alkotja, az átlagos vízmélység 1,5 méter. Kialakításuk során bőven maradt fa és bokor a vízben, a part menti nádat is csak a horgászállások környékén ritkították.

A 350 horgászállás között mindenki megtalálhatja a kedvére való helyet, ráadásul itt egész évben folyamatosan lehet horgászni, tilalmi idők az országos horgászrend szerint vannak, kivéve a pontyot, balint, amire nincsen tilalmi idő. Ha pedig fogás is van nemcsak kapás, akkor a halak megtisztítására külön halpucoló, elkészítésükhöz pedig főzőhely is kipróbálható.

Szerző

Demonstrálnának a fizetős strand ellen

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:16

Egyre több balatoni önkormányzat kényszerül adót emelni, az eddig ingyenes strandján belépőjegyet szedni, vagy a fizetőparkolást bevezetni.

„A Balaton mindenkié”, ezzel a jelszóval szerveznek június elejére demonstrációt a Facebook-on balatonföldvári üdülőtulajdonosok, akik a napokban szembesültek a déli parti kisváros képviselő-testületének döntésével: fizetős lesz a nyártól a nemrég korszerűsített Keleti strand és bevezetik a fizetőparkolást is a Balatonhoz közeli utcákban.

Nyaralóingatlanok tulajdonosai, illetve a Földvárra csak strandolni járók háborognak a közösségi oldalon, egyrészt attól tartva, hogy ezen intézkedésektől visszaesik a város turizmusa, másrészt kifogásolva, hogy hiába adóznak a városnak, most újabb fizetendőket zúdítanak a nyakukba.

Ahogyan arról a Népszava már beszámolt, egyre több balatoni önkormányzat kényszerül vagy adót emelni, vagy az eddig ingyenes strandján belépőjegyet szedni, illetve a fizetős parkolást bevezetni. Apadnak ugyanis állami bevételeik, a legnagyobb érvágás a vendégéjszakák után beszedett idegenforgalmi adó (ifa) központi kiegészítésének a csökkentése. Míg az állam eddig 1,5 forintot tett hozzá minden beszedett ifa-forinthoz (ezzel ismerve el, hogy a turizmusból élő településekre komoly többletfeladatok hárulnak a vendégfogadás feltételeinek a megteremtése érdekében), idén januártól már csak 1-et.

Balatonföldvárnak ez harmincmillió forintos kiesést jelent, amit valahonnan pótolni kell – mondta a Népszavának Holovits Huba polgármester. A fideszes városvezető szerint az önkormányzatoknak amúgy is arra kell törekedniük, hogy hosszú távon önfenntartók legyenek. "Számítottunk egyébként rá, hogy az első időszakban sokan ellenérzésekkel fogadják a fizetős strandot és parkolást" - árulta el. "De a Balaton partján számos település kényszerült már előttünk hasonlóra. Előzetesen tájékozódtunk és arra jutottunk, hogy sehol sem esett vissza emiatt a vendégforgalom. Mindez egyébként szolgáltatás-fejlesztéssel is jár, a Keleti strandon lídósítunk, azaz homokos partszakaszt alakítunk ki. S bevezetjük a városkártyát, ami a helyi állandó lakosoknak ötezer, az üdülőingatlanok tulajdonosainak hétezer forintba kerül, vagyis egy vacsora áráért a kártya birtokosa ingyen strandolhat és a strandok előtt díjmentesen parkolhat."

A balatonföldvári polgármester nem titkolta azt sem: a város hagyományait őrizve szeretnék megszűrni a vendégkört, s bár szívesen látják a csak strandolni érkező, hűtőtáskából étkezőket is, ezzel és a jövőben egy sor más döntéssel is a fizetőképes keresletet igyekeznek megcélozni.

Szerző

Uniós bíróság előtt a kvótaper

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:09
Népszava fotó/Molnár Ádám
Május 10-én, holnap tárgyalja az Európai Unió Bírósága a menedékkérők áttelepítését célzó uniós program ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet.

 A luxembourgi székhelyű bíróság közlése szerint az ítéletet nem a tárgyalás napján, azaz szerdán, hanem később hirdetik ki. Magyarország azért nyújtott be keresetet, mert 1294 menedékkérőt kellene átvennie, de egyetlen egyet sem akar. A perbe később több ország is bekapcsolódott, hazánk és Szlovákia mellett Lengyelország, az alperesi oldalon pedig a görögök és az olaszok mellett Németország, Franciaország, Svédország, Belgium és Luxemburg. 

Szerző