A szenvedély örvényében

Publikálás dátuma
2017.05.09 07:46
Vesztébe rohan - Polina (Sodró Eliza) hajszolja
Fotó: /
A fiatal Fehér Balázs Benő Dosztojevszkij-rendezése a nemrégiben Nemzet Színészévé választott Csomós Mari jutalomjátéka lett.

Soha többé nem fogom a fiatalságot könnyelműséggel vádolni – mondja Antonyida Vasziljevna, a Játékos című Dosztojevszkij adaptáció rulettező nagymamája, miután igen gyorsan eljátszotta szinte az egész vagyonát. A tehetségét már máshol is megmutató Fehér Balázs Benő rendezése a Radnóti Színházban Csomós Mari jutalomjátéka lett. Igazán, legalábbis számomra akkor kezdődött el az előadás, amikor az első rész közepén Csomóst egy tolószékben betolják a színpadra, vagyis a fiktív német fürdővárosba, Roulettenburgba megérkezik a nagymama. Csomós végig ebben a bizonyos tolószékbe kényszerítve játszik, csupán a gesztusaira, a mimikájára, a hangsúlyaira hagyatkozhat, de ezekkel az eszközökkel bámulatosan bánik. Épp azt mutatja meg, egészen pontosan és a nézőt is egyfajta örvénybe sodorva, hogyan is válik valaki a pillanatnyi szenvedélyének a rabjává, hogyan veszít el minden önkontrollt, hogyan rúg fel minden általa fontosnak tartott szabályt, csak azért, hogy nyerjen. Egészen megrázó, amikor a játék hevében a szereplők a tolószékes nagymamát követve, a színpadot körbefutva, mint egy rulett golyó beleforognak a megállíthatatlan játék mámorába. Hogy aztán jöjjön a kegyetlen kijózanodás.

Fehér Balázs Benő és Fekete Ádám egy fiatalos, laza, olykor valóban játékos szövegkönyvet készített a Dosztojevszkij kisregényből. Illik hozzá Dargay Macell szintén szenvedélyes, de végig lüktető és zaklatott zenéje, egyébként egy-két rocklasszikust, például egy Iggy Pop dalt is beemelt az eladásba. Ezt a címszerepet, a házitanítóból lett szenvedélyes rulettjátékost alakító egyetemista, Vilmányi Benett nagyszerűen el is énekli és el is gitározza. Az egész szerepet is, ami óriási feladat, tulajdonképpen megoldja, csakhogy éppen az a pillanat által ihletett önkívület hiányzik belőle, ami Csomós Mari játékában viszont igazán élvezhető. Alekszej, mint egy mai fiatal inkább csak sodródik, később vergődik, ő sem tudja, igazán mit akar. A szerelme Polina (Sodró Eliza) kedvéért hajszolja bele magát a játékba, de ebben a viszonyban már a szerelmet sem lehet igazán komolyan venni. Fehér Balázs Benő előadása olykor sodró erejű, máskor viszont még keresi a ritmusát, megmarad a hatásos ötleteknél. A csillárból lett rulett asztal például igen frappáns. A darab üzenete pedig nem lehet más: akit egyszer eltérített a szenvedély örvénye, az nem tud szabadulni tőle, hiába tesz újabb és újabb fogadalmat.

INFÓ

Dosztojevszkij A Játékos

Rendezte Fehér Balázs Benő

Radnóti Színház

2017.05.09 07:46

Rengeteg kilakoltatás volt a moratórium felfüggesztése óta

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Völner Pál szerint 1355 eljárásra került sor a második negyedévben. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek hány kiskorút érintettek.
Oláh Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek – a DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány kilakoltatásra került sor az elmúlt három hónapban. Választ Völner Pál államtitkártól kapott, és a dokumentumból kiderült: 2018. év II. negyedévében összesen 1355 eljárásra került sor ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Mint írta, az eljárások  – 61,25 százalékát a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások, – 22,88 százalékát pedig a lakásügyben hozott határozat végrehajtása tette ki. Hozzátette, hogy lakásügyben hozott határozat végrehajtására 310 esetben, bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követő kilakoltatásra 4 esetben és önkényesen elfoglalt lakás kiürítésére 81 esetben került sor. A Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatásra 130 esetben volt példa, míg a kielégítési végrehajtási eljárás során a lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások száma 830 volt. Völner kitért arra is, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a kilakoltatásokra 2017. november 15-től 2018. április 30-ig nem kerülhetett sor, így a gyakorlatban a 2017. negyedik negyedévében, valamint a 2018. első negyedévében és a második negyedév egyharmadában értékesített ingatlanokat adták most birtokba. Mit írta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nem rendelkezik adatokkal azzal kapcsolatban, hogy a kilakoltatások során hány kiskorú érintett. Azonban ha kiskorú személy érintettsége merül fel, minden esetben szükséges az illetékes gyámhatóság bevonása az eljárásba.
2018.08.17 20:14
Frissítve: 2018.08.17 20:22

Titkos információ, mennyiért vett a Honvédség két Airbust

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:45

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A kormány nem árulják el a vételárat, mert az minősített adatnak számít. Demeter Márta LMP-s képviselő szerint ez botrány, és pert indít az információért.
Pert indít Demeter Márta, miután a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre se árulta el, mennyiért vette a két Airbus A319-est, amelyeket katonai szállítógépnek neveznek, de egyebek mellett az egyikkel fuvarozták Orbán Viktor miniszterelnököt Izraelbe.  „Nagyon kínos ügy lehet ez Orbánnak na meg Dr. Maróth Gáspárnak is, hogy ennyire titkolják a vételárat: csak viszonyításként, a MI-17es katonai(!) szállítóhelikopterek nagyjavításának pontos összegét anno sikerült leírni úgy mint 4 db: 12.686.896,21 EUR... szóval akkor az hogy nem volt titkos???” – tette fel a kérdést az LMP-s képviselő. Demeter Márta a Facebook-oldalán a Honvédelmi Minisztériumtól kapott választ is közzétette, melyben azt írták, az általa kért információk minősített adatok. A képviselő azt írta: botrány, hogy titkosították a két kormánygép vételárát.
Nemrég lapunk megírta, hogy fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium által nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba. Igaz, a tárca a közérdekű adatkérésére adott válaszában azt nem részletezte, hogy ezt az összeget pontosan miként számolták ki, milyen tételeket vettek alapul, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. Annyi azonban kiderült: a fogadkozások ellenére egyelőre nem lettek olcsóbbak a kormányzati repülések.
2018.08.17 17:45
Frissítve: 2018.08.17 17:58