Lefokozták az újságírónőt rángató fideszest

Publikálás dátuma
2017.05.09. 19:49
Tisztelet a bátraknak? - Már nem Szabó László a honvédelmi tárca rendezvényszervező hivatalának a vezetője -Zrínyi Média Fotó Tó
Már csak a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkári Titkárságának a „munkatársa” Szabó László, aki a múlt hét csütörtökön megrángatta a 444.hu újságíróját, Halász Júliát, és elvette mobiltelefonját. Tegnap – mint azt a Népszava elsőként megírta – még csak azt közölte a szaktárca, hogy Szabó már nem vezetője a HM Rendezvényszervezői Hivatalának, vagyis igazgatóból „egyszerű” munkatárs lett két nap alatt.

Noha mára kiderült, hogy Szabót lefokozták, a minisztérium arról továbbra sem közölt részleteket, hogy mi indokolta a lépést. Azt ugyanakkor továbbra sem cáfolták lapunk kérdésére, hogy a döntés összefüggésben áll a történtekkel. A váltás rapidságára utal az is, hogy kedd kora délután, amikor a minisztériumba telefonáltunk, akkor a Nemzeti Rendezvényszervező Főosztályon még úgy tudták, hogy Szabó László igazgatói posztot tölt be.

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön Szabó László a nemzeti konzultáció Újbudán tartott lakossági fórumán előbb belekötött Halász Júliába a 444.hu újságírójába, majd később a vita hevében a rendezvénynek helyet adó iskolából kirángatta az újságírónőt, illetve elvette tőle a telefonját és kitörölte belőle a rendezvényen készült fotókat. Az ügyben az újságírónő feljelentést tett. Az mno.hu szerint a fényképek kitörlése miatt a BRFK már nyomozást rendelt el „információs rendszer vagy adat megsértése bűntettének gyanújával”, ám ha az ügyben más bűncselekmények gyanúja is felmerül, a feljelentett cselekmény minősítése bővülhet vagy meg is változhat – tette hozzá a lap.

Az index.hu-nak kedd délután sikerült megszólaltatni Szabó Lászlót, aki tagadta, hogy bármilyen erőszak történt volna, ám a konkrétumokra ezúttal sem volt hajlandó beszélni. Arra viszont rendre kitérő választ adott, hogy elvette-e az újságíró telefonját. Szabó László azzal igyekezett kibújni a kérdések alól, hogy a Fidesz újbudai szervezete péntek délután már kiadott egy közleményt. Csakhogy abban semmiféle konkrétumot nem említettek, azon kívül, hogy szerintük Halász Júlia „provokálta a jelenlévőket”, továbbá szerintük „ellentmondásos” az újságírónő nyilatkozata, és közölték, feljelentést tettek rágalmazás gyanújával.

A hétvégén Németh Szilárd fideszes képviselő is rárepült az ügyre: szerinte a 444.hu egy Soros György-támogatta orgánum, az ott dolgozók pedig "ügynökök", akik provokálnak. Szabó László a folyamatban lévő rendőrségi nyomozásra hivatkozva nem akart semmit sem mondani az ügyben. Arra azonban nem adott érdemi választ, hogy a nyomozás miért tartaná vissza a nyilatkozattételtől.

Azonban a jelek szerint a HM-nél nem teljesen osztották az újbudai Fidesz, illetve Németh Szilárd véleményét. Mint emlékezetes, a lakossági fórumon Simicskó István miniszter volt az egyik fő előadó. A HM tegnapelőtt, lapunknak küldött levelében már hangsúlyozták, hogy a miniszter nem tudott semmiféle atrocitásról, arról őt csak később, a rendezvény után tájékoztatták. A Simicskó István „jobbkezeként” ismert Szabó László tavaly óta töltötte be a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatói tisztségét. Ő volt a felelős az összes, nagyobb állami rendezvény megszervezéséért. Később, tavaly nyáron a hivatalt főosztályként beolvasztották a HM-be, Szabó pedig programigazgatói címet kapott.

Kérdés, hogy az ügy után Szabó László megtarthatja-e az újbudai Önkormányzatnál betöltött helyettes-kabinetvezetői tisztségét. Ugyanis Szabó, aki a karrierjét a Fidelitasban kezdte, mostanáig egyszerre két vezetői tisztséget birtokolt, lapértesülések szerint mindkét helyen millió forint feletti fizetéssel.

Inkább legyen kávé...
Elfogadta a "taknyot és vért" követelő Bayer Zsolt a TASZ két munkatársának a meghívását, így egy kávé mellett beszélik meg, hogy a Magyar Idők újságírója miért "verné szanaszét" a parlamentben tiltakozók "pofáját." A fideszes publicista viszont azt szeretné, hogy ne csak a TASZ-osok legyenek ott május 15-én, a Tabáni Gösserben, hanem Gulyás Márton és Varga Gergő aktivisták is. Gulyás azonnal jelezte részvételét. Bayer még a 24.hu két újságírójával is, Jurák Katával, a Pesti Srácok riporterével, a fideszes képviselőnőnek beszóló józsefvárosi szocialistával és a Délmagyarország főszerkesztőjével is beszélne. Elhívta az őt feljelentő Szél Bernadettet is, „hogy tudjuk végre, kit kell és kit nem kell feljelenteni”. Bayer egyébként a HVG-s Hont Andrással és Berkecz Balázzsal, az Együtt politikusával korábban majdnem verekedésbe torkolló vitába keveredett. Bár őket nem hívták, Berkecz már jelezte, ő is kávézna egyet Bayerral.
Z. Á.
Szerző

Tizenegy bemutatót tervez a Nemzeti Színház

Publikálás dátuma
2017.05.09. 16:09
MTI FOTÓ: Balogh Zoltán
Tizenegy bemutatót, köztük négy nagyszínpadi premiert tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Silviu Purcarete, Bozsik Yvette, Csiszár Imre, Kiss Csaba és Zsótér Sándor is rendez.

Vidnyánszky Attila igazgató, akinek 5 éves mandátuma a jövő évad végén jár le, a Nemzeti Színház keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy újra pályázni fog a színház vezetésére.

A 2017/2018-as szezonban a nagyszínpadon a Figaro házassága, az Úri muri, a Cseresznyéskert és az Egri csillagok című művet viszik színre. A Gobbi Hilda Színpadon a Bánk bán, Az ügynök halála, a Házasság Palermóban, a Szent szörnyetegek, a Pogánytánc, a Woyzeck és A gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot mutatják be. A jövő évadban három darabot színpadra állító Vidnyánszky Attila mellett Dér András, Sardar Tagirovsky és ifj. Vidnyánszky Attila is rendez a teátrumban.

Az igazgató elmondta: négy előadásukat - a János vitéz, a Csongor és Tünde, a Tóth Ilonka és A fehér felhő című darabot - a diákok számára ingyen fogják játszani ősztől.

Szerző

Tíz éven át molesztálta nevelt lányát

Publikálás dátuma
2017.05.09. 15:58
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Szexuális kényszerítés és erőszak miatt 14 év fegyházbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék kedden első fokon egy zalasárszegi férfit, aki több mint tíz éven át rendszeres szexuális kapcsolatra kényszerítette kiskorú nevelt lányát.

A tavaly június óta előzetes letartóztatásban lévő 51 éves férfi ellen folyó bírósági eljárás - erkölcsi okokból és a kislány jogainak védelme érdekében - mindvégig zárt ajtók mögött zajlott. A keddi ítélethozatalkor is kizárólag a döntés kihirdetése volt nyilvános, annak indoklását a bíróság már ismét csak zárt körben ismertette.

Az előzmények a vádat emelő Zala Megyei Főügyészség tavaly nyári tájékoztatásából ismertek.

A férfi 2004-ben lett élettársa az akkor hatéves kislány édesanyjának. Többször befeküdt az ágyba az óvodás gyerek mellé, simogatta őt, a rendszeres molesztálás pedig később odáig fajult, hogy a felső tagozatossá lett kislányt már hetente arra kényszerítette, hogy kielégítse őt.

A zalai törvényszék folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és ugyancsak folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés miatt 14 év fegyházbüntetést szabott ki a vádlottra, aki legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

Szerző