Össze-vissza beszél a kormány a paksi hitelről

Egyre nagyobb a káosz a paksi bővítés körül, a kormány tagjai néhány óra különbséggel teljesen ellenkező dolgokat nyilatkoznak beruházás alapjait érintő kérdésekben. Az LMP szerint ilyen fejetlenség mellett nem lehet belevágni az ország jövőjét évtizedekre meghatározó beruházásba. Ezért a kormánynak kapkodás helyett inkább hátrébb kéne lépnie egyet, és lehetővé tenni, hogy a magyar emberek maguk dönthessenek arról, hogy akarják-e egyáltalán a bővítést és az unokáinkat is eladósító orosz hitelt - írja közleményében a párt országos elnökségi tagja, Ungár Péter.

Süli János, a frissen kinevezett paksi miniszter tegnap úgy nyilatkozott, hogy elképzelhető, hogy a magyar kormány piaci hitelt vesz fel az orosz hitel előtörlesztésére, azonban a mai napon Varga Mihály gazdasági miniszter ezt már kizártnak nevezte. A kormány tehát még azt sem tudja, hogy miként kívánja az egész bővítést finanszírozni, miközben tartani akarják magukat az eredeti ütemtervhez.

Az LMP szerint Magyarország jövőjét megpecsételheti, ha ilyen ilyen felkészületlenül és átgondolatlanul vágunk bele egy több ezermilliárd forintos beruházásba. A párt ezért továbbra is mindent megtesz, hogy akár a kormány akarata ellenére is kikényszerítése a népszavazást és megakadályozza ezt az őrült tervet - zárul a dokumentum.

lásd még: Álom marad a paksi magyar beszállítás

Szerző

Lefokozták az újságírónőt rángató fideszest

Publikálás dátuma
2017.05.09. 19:49
Tisztelet a bátraknak? - Már nem Szabó László a honvédelmi tárca rendezvényszervező hivatalának a vezetője -Zrínyi Média Fotó Tó
Már csak a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkári Titkárságának a „munkatársa” Szabó László, aki a múlt hét csütörtökön megrángatta a 444.hu újságíróját, Halász Júliát, és elvette mobiltelefonját. Tegnap – mint azt a Népszava elsőként megírta – még csak azt közölte a szaktárca, hogy Szabó már nem vezetője a HM Rendezvényszervezői Hivatalának, vagyis igazgatóból „egyszerű” munkatárs lett két nap alatt.

Noha mára kiderült, hogy Szabót lefokozták, a minisztérium arról továbbra sem közölt részleteket, hogy mi indokolta a lépést. Azt ugyanakkor továbbra sem cáfolták lapunk kérdésére, hogy a döntés összefüggésben áll a történtekkel. A váltás rapidságára utal az is, hogy kedd kora délután, amikor a minisztériumba telefonáltunk, akkor a Nemzeti Rendezvényszervező Főosztályon még úgy tudták, hogy Szabó László igazgatói posztot tölt be.

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön Szabó László a nemzeti konzultáció Újbudán tartott lakossági fórumán előbb belekötött Halász Júliába a 444.hu újságírójába, majd később a vita hevében a rendezvénynek helyet adó iskolából kirángatta az újságírónőt, illetve elvette tőle a telefonját és kitörölte belőle a rendezvényen készült fotókat. Az ügyben az újságírónő feljelentést tett. Az mno.hu szerint a fényképek kitörlése miatt a BRFK már nyomozást rendelt el „információs rendszer vagy adat megsértése bűntettének gyanújával”, ám ha az ügyben más bűncselekmények gyanúja is felmerül, a feljelentett cselekmény minősítése bővülhet vagy meg is változhat – tette hozzá a lap.

Az index.hu-nak kedd délután sikerült megszólaltatni Szabó Lászlót, aki tagadta, hogy bármilyen erőszak történt volna, ám a konkrétumokra ezúttal sem volt hajlandó beszélni. Arra viszont rendre kitérő választ adott, hogy elvette-e az újságíró telefonját. Szabó László azzal igyekezett kibújni a kérdések alól, hogy a Fidesz újbudai szervezete péntek délután már kiadott egy közleményt. Csakhogy abban semmiféle konkrétumot nem említettek, azon kívül, hogy szerintük Halász Júlia „provokálta a jelenlévőket”, továbbá szerintük „ellentmondásos” az újságírónő nyilatkozata, és közölték, feljelentést tettek rágalmazás gyanújával.

A hétvégén Németh Szilárd fideszes képviselő is rárepült az ügyre: szerinte a 444.hu egy Soros György-támogatta orgánum, az ott dolgozók pedig "ügynökök", akik provokálnak. Szabó László a folyamatban lévő rendőrségi nyomozásra hivatkozva nem akart semmit sem mondani az ügyben. Arra azonban nem adott érdemi választ, hogy a nyomozás miért tartaná vissza a nyilatkozattételtől.

Azonban a jelek szerint a HM-nél nem teljesen osztották az újbudai Fidesz, illetve Németh Szilárd véleményét. Mint emlékezetes, a lakossági fórumon Simicskó István miniszter volt az egyik fő előadó. A HM tegnapelőtt, lapunknak küldött levelében már hangsúlyozták, hogy a miniszter nem tudott semmiféle atrocitásról, arról őt csak később, a rendezvény után tájékoztatták. A Simicskó István „jobbkezeként” ismert Szabó László tavaly óta töltötte be a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatói tisztségét. Ő volt a felelős az összes, nagyobb állami rendezvény megszervezéséért. Később, tavaly nyáron a hivatalt főosztályként beolvasztották a HM-be, Szabó pedig programigazgatói címet kapott.

Kérdés, hogy az ügy után Szabó László megtarthatja-e az újbudai Önkormányzatnál betöltött helyettes-kabinetvezetői tisztségét. Ugyanis Szabó, aki a karrierjét a Fidelitasban kezdte, mostanáig egyszerre két vezetői tisztséget birtokolt, lapértesülések szerint mindkét helyen millió forint feletti fizetéssel.

Inkább legyen kávé...
Elfogadta a "taknyot és vért" követelő Bayer Zsolt a TASZ két munkatársának a meghívását, így egy kávé mellett beszélik meg, hogy a Magyar Idők újságírója miért "verné szanaszét" a parlamentben tiltakozók "pofáját." A fideszes publicista viszont azt szeretné, hogy ne csak a TASZ-osok legyenek ott május 15-én, a Tabáni Gösserben, hanem Gulyás Márton és Varga Gergő aktivisták is. Gulyás azonnal jelezte részvételét. Bayer még a 24.hu két újságírójával is, Jurák Katával, a Pesti Srácok riporterével, a fideszes képviselőnőnek beszóló józsefvárosi szocialistával és a Délmagyarország főszerkesztőjével is beszélne. Elhívta az őt feljelentő Szél Bernadettet is, „hogy tudjuk végre, kit kell és kit nem kell feljelenteni”. Bayer egyébként a HVG-s Hont Andrással és Berkecz Balázzsal, az Együtt politikusával korábban majdnem verekedésbe torkolló vitába keveredett. Bár őket nem hívták, Berkecz már jelezte, ő is kávézna egyet Bayerral.
Z. Á.
Szerző

A kormány felfüggeszti a "szisztematikus határellenőrzést"

A kormány ideiglenesen felfüggeszti a szisztematikus határellenőrzésről szóló uniós rendelet alkalmazását - nyilatkozta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek. 

Idén februárban fogadták el azt az uniós jogszabályt, amelynek alapján mindenkit ellenőrizni kellett, függetlenül attól, hogy ki- vagy belép az Európai Unió területére. A szisztematikus határellenőrzési rendszer következtében sorok alakultak ki egyes határállomásokon, miután atkelésre várókat egyenként kell megvizsgálni. 

Az államtitkár indoklása szerint félő, hogy a nyári időszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat. A kormány ezért  látja szükségesnek a szisztematikus határellenőrzés ideiglenes felfüggesztését - az erről szóló kormányhatározat hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben -, helyette célzott határellenőrzést vezetnek be.

Szerző
Frissítve: 2017.05.09. 19:31