Majtényi a NER szorításáról

Publikálás dátuma
2017.05.10. 07:08
Népszava fotó/Molnár Ádám
Az "illiberális demokrácia" egy oximoron, azaz egymást kölcsönösen kizáró értelmű szavakból álló kifejezés – minősítette Majtényi László jogtudós, volt ombudsman az orbáni állam gyakori jelzőjét az Eötvös Károly Intézet és a Friedrich Ebert Stiftung alapítvány képviseleti demokráciáról tartott konferencia nyitóbeszédében.

 „Aligha tagadható, hogy ha a képviseleti demokráciáról konferenciát hirdetünk, akkor ki nem mondva arra is gondolunk, hogy milyen legyen majd az orbáni uralom utáni ország, milyen legyen a majdani negyedik köztársaság” – vitt egy kis aktuálpolitikát előadásába Majtényi László.

„A XXI. században a demokrácia két dolgot jelent a nép uralmán kívül: a szabad választásokon az ellenzéknek hasonló esélye van a nép meggyőzésére mint a kormánypártoknak. Így a szabad választásokon a kormánypárt elküldhető. Ez ma a NER-ben kevésbé képzelhető el” – jegyezte meg Majtényi. „Másfelől a demokrácia biztosítja mindenki számára a méltóságot és a szabadság megélésének a lehetőségét” – vélekedett Majtényi László. Szerinte a közvetett, képviseleti demokrácia, ha nem is tökéletes rendszer – így a közvetlen demokrácia számos elképzelése nem is egyeztethető össze a közvetett demokráciával – ám az összes lehetőség közül még mindig a legjobb. Ugyanakkor a képviseleti demokrácia is folyamatos korrekcióra szorul – indokolta Majtényi, hogy szerinte miért kell vitatkozni a képviseleti demokráciáról. 

Szerző

Rákterápia - Személyre szabottan

Publikálás dátuma
2017.05.10. 07:04
Népszava fotó/Molnár Ádám
Egy új eljárással öt nap alatt kideríthető, hogy a szóba jöhető kemoterápiás gyógyszer-kombinációk közül melyik a leghatékonyabb az adott ráktípusra.

Ha van daganatos szövet, egy pécsi laboratórium öt nap alatt megmondja, hogy a szóba-jöhető kemoterápiás 18-20 gyógyszer kombináció közül melyik lehet az adott ráktípusra a leghatékonyabb. A módszernek még csak a klinikai próbája zajlik a baranyai megye székhelyen, de a kutatást végző cég igazgatója szerint munkájukkal sok rákbeteget segíthetnek hamarosan hosszabb, és a most elérhetőnél jobb minőségű élethez.

Az eljáráshoz a betegből eltávolított daganatszövetből van szükség egy darabkára – mondja Erdős Attila, a Humeltis Kft. vezetője. – Ezt a szövetet előbb az alkotó sejtjeire bontják, majd a laborban újra összerakják, „kinövesztik a daganatot”, amin aztán a különféle gyógyszer kombinációkat ki lehet próbálni. Itt meg lehet tapasztalni, hogy pontosan melyik pusztítja el a tumort.

– Amikor a sebész kiveszi a daganatot, kapunk belőle egy darabot – magyarázza Erdős Attila a folyamatot – abban van húsz fajta sejt. Ezt a szövetet mi nem tartjuk egyben, hanem szétszedjük, egységesítjük. A sejtek ezután újra összeállnak a beteg daganatára jellemző újabb háromdimenziós szövetté. Ebből aztán csinálunk annyi gombóckát, ahány terápiát szeretnénk próbálni rajta. A gyógyszert abban a dózisban és abban a formában adjuk hozzá, amely a legjobban hasonlít ahhoz, ahogyan azt a beteg kapja.  

A technológia Pongrácz Judit, a Pécsi Tudományegyetem professzorának biotechnológiai fejlesztése nélkül nem működne. A professzor a világon elsőként rakott össze 3D-s emberi tüdőszövet-modellt. A fejlesztés azért is számít újdonságnak, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt egyszerű sejttenyészetek csupán a sejtekben zajló reakciókat voltak képesek mérni. A 3D-s keretrendszer viszont a szövetekben zajló reakciókat is megmutatja. A következő fejlesztések már az immunrendszert aktiváló tumorellenes szerek tesztelési lehetőségeit vizsgálják.

A gyógyszerkutatásban a szövetes hatóanyag vizsgálatokat eddig csak állatkísérletekben tudták elvégezni, viszont az ottani reakciók eltérhetnek az emberi szervezetben tapasztaltaktól. Emiatt az ezt követő klinikai kipróbálás még sok kockázatot rejtett a betegek számára.

Az egyetemi fejlesztésből származó szabadalmakat a PTE a Humeltis Kft. elnevezésű, spin-off vállalkozás formájában viszi tovább.

A ráksejteket már nagyon régen 10-50 évvel ezelőtt is tenyésztettek a laboratóriumokban, ezekre cseppentették a gyógyszert. Öt-hat évvel ezelőtt jöttek rá a tudósok arra, hogy a daganatos sejt viselkedését befolyásolják a környező szövetek is. Pongrácz Judit pedig azt ismerte föl, hogyan lehet 3 dimenziós szövetet építeni, olyat, ami épp úgy viselkedik, mint például az emberben az élő tüdő, s így a gyógyszerek élő szervezetre kifejtett hatása is jobban tesztelhető. A szabadalmaztatott eljárással ma már van lehetőség arra, hogy gyakorlatilag minden nem véreredetű daganatból származó össze lehet állítani a betegre jellemző szövetté. Az le is fagyasztható és szükség esetén bármikor "életre kelthető."

Az eljárásban nagyon fontos a beteg onkológusával a kapcsolat – folytatja Erdős Attila – aki nem csak a daganatos szövetet látja, hanem a beteg egyéb életfunkciót is. A végső terápiás döntés is a kezelőorvosé, hiszen ő az aki nemcsak egy daganatszövetet lát, hanem a beteget.

Erdős Attila szerint a módszer legfontosabb nyeresége az idő. Ma a gyakorlatban a minta-vétel után az orvosok azonnal elkezdik kezelni a beteget valamilyen jónak gondolt szerrel, a protokoll szerint azt, hogy hat-e és milyen eredménnyel a szer, azt 3-4 hónap után ellenőrzik. Ez pedig meglehetősen hosszú idő egy rákbeteg életében. A Humeltis eljárásával öt nap múlva kiderül, hogy melyik készítmény ígéri a legtöbb eredményt a terápiában. A klinikai vizsgálatban eddig több mint 200 beteg mintáját vizsgálták és az eddigi eredmények alapján 90 százalékos biztonsággal meg tudják mondani, hogy a választott gyógyszer hatékony lesz-e.

Ez a vizsgálat várhatóan ősztől elérhető a betegeknek.

Csökkentik a szakrendelők lemaradását
Ónodi-Szűcs Zoltán

Ötmilliárd forintos uniós pénzt kapnak a szakrendelők, az összegből felújításokra, gépekre és műszerekre, betegkényelmi eszközökre költhetnek – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kedden újságíróknak. A politikus hozzá tette: a cél az, hogy minél több embert lássanak el a járóbetegként, és csak azért, mert a rendelőben rosszak a diagnosztikai és egyéb körülmények, senkit ne küldjenek, vagy fektessenek be a kórházba.

Lehoczky Péter, a Medicina 2000 Poliklinikai Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke azt mondta: örülnek a pénznek, a lehetőségnek, hiszen eddig a rendelők rendre kimaradtak a fejlesztésekből. A tovább küldések aránya azonban lényegesen csak akkor csökkenhet, ha kapnak többlet finanszírozást az ellátásokra és egyéb ösztönzőkkel enyhítik a szakorvoshiány is. Már itt is egyre hosszabbak az előjegyzési listák, például csak a kardiológiákon már átlagosan 41 napot kell várni. A sorok mérséklésére legutóbb egymilliárd forintot kértek a kormányzattól.Szerző

Metrófelújítással állítják meg Brüsszelt

Publikálás dátuma
2017.05.10. 07:00
Szalad az idő - Népszava fotó/Tóth Gergő
Van, ahol valóban megállította a kormány Brüsszelt: az unió azért nem léphet a 3-as metró felújításának támogatása ügyében, mert Orbánék késlekednek benyújtani a szükséges dokumentumokat.

Az Európai Bizottság még nem kapta meg a magyar féltől a 3-as metró felújításának projektszintű részletes leírását, ezért döntés sem született a támogatásról – közölte a Népszava megkeresésére egy brüsszeli illetékes. Az Európai Bizottság lapunknak név nélkül nyilatkozó munkatársa hangsúlyozta: az, hogy a projekt múlt ősszel bekerült az egyik magyar operatív programba, nem jelent garanciát a támogatás elnyerésére. „Természetesen az Európai Bizottság elviekben készen áll a projekt támogatására, de végső döntést csak azután hoz, hogy megismerte a tagállam által benyújtott részletes projektdokumentációt” – fogalmazott. Az Integrált Operatív Fejlesztési Programban 137,5 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány a projektre, kérdés, hogy ebből mennyit vállal át Brüsszel, ha átvállal.

Az általunk megkérdezett szakértő a főváros és a kormány közös felelősségének nevezte a támogatási kérelem beadásának elhúzódását. A főváros szerepe ebben a szakmailag nem jól előkészített a projekt volt, a kormányé pedig az, hogy szabad teret ad a túlárazott beruházásoknak. A projekt előrehaladását ismerő forrásunk 6-8 hónapra becsüli azt az időt, ami alatt megszületik a döntés. Egy nagyprojekt esetében legalább ennyire van szükség – a 4-es metró esetében egy évnél is tovább tartott. Ha még a héten beadná a dokumentációt Magyarország, leghamarabb év végére derülne ki, mekkora uniós támogatásra számíthat a beruházás. Ha további hónapok telnek el, a támogatói döntés 2018-ra tolódhat át.

A főpolgármesteri hivatal bizakodik, tájékoztatásuk szerint az Európai Unió szaktanácsadó testülete, a JASPERS támogathatónak ítélte az M3-as metró rekonstrukcióját. Miután a 135,7 milliárdos támogatásról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy évvel ezelőtt a BKV-val szerződést kötött, a főváros elkezdte a beruházás előkészítését. Mint azt a városházától megtudtuk, a rekonstrukció megvalósulását szolgáló anyagbeszerzések, út- és forgalomtechnikai munkavégzések kezdődtek el. A Népszava városházi forrásokból úgy értesült, eddig 4-5 milliárd forintot költöttek el, ebből a menedzsmentköltségek 3-400 millió forintot tettek ki.

A legfontosabb még mindig nem tudható: elvállalja-e valaki keretösszegen belül a felújítást? Eddig két közbeszerzés lett eredménytelen. Múlt ősszel a BKV három metrószakasz rekonstrukciójára egyben kiírt közbeszerzése lett eredménytelen, mivel a becsült árhoz képest 30-50 százalékkal drágább ajánlatok érkeztek. A kudarc után a főváros szakaszolással próbálta minél előbb megkezdeni a csúszásban lévő felújítást. Ez is vakvágánynak bizonyult, februárban visszavonta a déli szakaszra decemberben kiírt felhívását. Így jutottunk el március közepéig, amikor a BKV ismét három szakaszra kért ajánlatokat. Ezeket fogják felbontani május 11-én. Ha az ajánlat csak néhány milliárddal haladja meg a támogatási szerződésben elérhető fedezetet, az még tolerálható. Tarlós István főpolgármester többször nyilatkozta, fedezet nélküli kötelezettségvállalásba nem megy bele, ezért ha ismét durván elszállnak az ajánlati árak, akkor ez a tender is érvénytelen lesz. Ha csak a kormány nem pótolja ki a hiányzó tízmilliárdokat.

Ha nem teszi, akkor egy megoldás kínálkozik – jelezte forrásunk. Új tendert kell kiírni, ami már a 3-as metró Káposztásmegyerig való meghosszabbítását is tartalmazza. Ennek sokkal nagyobb lenne az uniós támogatottsága, mert az utasszám bővülésével járna, közösségi közlekedésre terelné az utazókat. A 3-as metró rekonstrukciója önmagában nem szolgálja ezt a célt, az EU számára csak az akadálymentesítés és a szolgáltatás színvonalának emelése miatt lehet támogatható. Előbbivel pedig azért lesznek gondok, mert a vonalon rendkívül költséges megvalósítani az akadálymentesítést a felszíni kapcsolódás és a polgári védelmi létesítmények miatt. A Népszava értesülése szerint a jelenlegi tervekben a 20-ból mindössze 4-5 állomás akadálymentesítése szerepel.

Információink szerint a BKV-nál arra készülnek, hogy az idén ősszel kezdik meg a felújítást. Eredetileg a főpolgármester 2016. novemberére tervezte a startot, 2016. júniusában néhány hónapos csúszásról beszélt, és aztán idén tavasszal se kezdték el a munkát. Tavaly novemberben úgy várta Tarlós, hogy az idén májusban-júniusban indulhat a felújítás, de ekkor még tartani fog a pályázatok értékelése. És még ki kell várni további egy hónapnyi jogorvoslati határidőt, és már itt a július a vizes világbajnoksággal, amikor biztosan nem látnak hozzá. Ha senki nem támadja meg az eredményt, július végén köthetnek leghamarabb kivitelezői szerződést. Ha megtámadják, további hetek, hónapok telhetnek el, attól függően, a Közbeszerzési Döntőbizottságnál vagy bíróságon köt ki a panasz, és már véget is ér a nyár.

A főváros most annyit közölt: valamikor az év második felében kezdődhet a munka.

Szerző