Botka: "nem újságírók, hanem provokátorok"

Publikálás dátuma
2017.05.10 21:46
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Felháborító: nemcsak ami történt, hanem amit hazudtak róla, az is - reagált lapunknak Botka László arra, hogy a kormányzathoz köthető portálok szétkürtölték: rendőrrel vitetett el egy stábot a szegedi hivatalából.

"Elmondom, hogy történt valójában. Békésen dolgoztam hétfő délelőtt, ám 8-9 között, mindenféle előzetes bejelentés, bejelentkezés, időpontegyeztetés nélkül, sőt, köszönés vagy más nélkül bejött az épületbe az Echo TV stábja a hírhedt Szabó Bálinttal, akinek oldalán, ismerve a járást - hiszen Szabó randalírozott már itt - felrohantak a lépcsőn a polgármesteri irodához, s megpróbálták rámtörni az ajtót. Én eközben hivatalos kötelességemnek eleget téve egymás után folytattam a tárgyalásokat" - mondta az MSZP-miniszterelnök-jelöltje. 

Botkát egyébként nem először próbálja meg provokálni a kormányzati - ahogy ő fogalmaz - "hazugsággyár", így ő maga nem esett kétségbe a hétfői akciótól. Noha a polgármester titkárságán jelezték a stábnak, hogy más találkozói vannak Botkának, nem fogja őket fogadni aznap, a csapat mégis ott maradt az ajtóban, így az utánuk rohanó, a látogatás célját nem ismerő portás rendőrt hívott a hívatlan vendégekre. "Itt semmiféle interjúkészítés nem volt cél, itt csupán a botránykeltés" - mondta Botka, aki szerint a Fidesz, Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és Habony Árpád által felvásárolt, s robotkarral mozgatott médiumok "elvesztették médiajellegüket", a rendőrök által kikísért csapat pedig nem méltó a szolidaritásra, hiszen "ezek nem újságírók, hanem provokátorok". Botka szerint nemcsak hétfőn, hanem már az országjárása során is meglepődött azon, hogy e médiumok munkatársai nem a tudósítás céljával mennek el, hanem csak mert botrányt akarnak, mintha csak janicsárképzésen estek volna át. "Ennek ellenére higgadtan, méltósággal kezeltünk minden ilyen eseményt, s most sem ülünk fel a provokációnak. Éppen ezért szerepel a programomban is az, hogy ezt a hazugsággyárat nem csúfolhatjuk médiának, ezt a gépezetet bojkottálni kell" - fogalmazott.

A szocialisták jelöltje egyébként a múlt héten két nap alatt három sajtóhelyreigazítási pert nyert, s most arról tájékoztatta lapunkat: további öt eljárás folyamatban van, de lesz több ügy is, hiszen mindezek után természetesen megteszi a jogi lépéseket.

Megírtuk: az MSZP miniszterelnök-jelöltje kedden a szegedma portál ellen, két napra rá pedig az Origo és Ripost ellen is sajtó-helyreigazítási pert nyert a Fővárosi Törvényszéken, további egy eljárás folyamatban van. Sőt, Botka azt is kilátásba helyezte, hogy miután hatalmas erőkkel indult meg ellene a "fideszes hazugsággyár", minden esetben pert indít. Tény: Botkáról az elmúlt hónapokban sorra születnek a lejárató szándékú cikkek és riportok az állami, illetve kormányzati médiában, aminek a hátterében az is állhat, hogy - mint például a Publicus Intézet legutóbbi kutatásából is kiderült - Botka kihívóként egyes mérések szerint már népszerűbb, mint Orbán Viktor.

Szerző
2017.05.10 21:46

Volt idő, amikor Magyarország kért "zsoldosokat”

Publikálás dátuma
2018.09.24 08:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kormánypropaganda szerint elvennék a határőrizet jogát, de nem olyan régen még a magyar kormány kérésére jöttek szlovák, cseh és osztrák rendőrök a határra.
„Brüsszel zsoldosokat akar a magyar határra vezényelni, hogy azok engedjék be a bevándorlókat” – Orbán Viktor és a Fidesz rendszeresen így interpretálja Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság legújabb javaslatát, amelynek lényege, hogy az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex kötelékében egy tízezer fős, gyorsreagálású határőrizeti erőt hoznának létre. Bár a terv is arról szól, hogy ennek bevetését a fogadó ország maga kérhetné, és még ebben az esetben is a fogadó állam parancsnoksága alatt, annak törvényei szerint működnének, a kormányzati propagandát ez nem zavarja. Pedig volt olyan idő, amikor még mi kértünk idegen katonákat a magyar határ őrizetére. Még 2015 őszén számolt be az MTI arról, hogy ötven rendőrt küld Szlovákia Magyarországra, a magyar-szerb határra, miután a pozsonyi kormány jóváhagyta az intézkedést. A szlovákok a kerítés mentén magyar rendőrökkel és katonákkal járőröztek közösen, felszerelésüket és szolgálati autóikat a szlovák belügyminisztérium biztosította. A szlovák belügyminisztérium szerint ők a magyar fél kérésére küldenek rendőröket a magyar-szerb határra. Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, csak azért nem katonákat küldtek, mert a törvényi szabályozások miatt sokkal egyszerűbb megoldani a rendőrök kiküldését. Két héttel később a TASR szlovák hírügynökség már azt írta, a szlovák rendőrök több mint 4000 szolgálati órát teljesítettek 157 járőrszolgálat alkalmával, miközben 100 illegális migránst és két embercsempészt tartóztattak fel, illetve – a magyar kollégáikkal – le. Pintér Sándor magyar belügyminiszter az összefogás mintapéldájának nevezte a szlovák rendőrök jelenlétét Magyarországon és a visegrádi együttműködés sikerét méltatta ennek kapcsán. Később, 2015 október 31-én cseh kollégáik is csatlakoztak a kontingenshez, szintén ötvenen.  Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudnak – írta akkor az MTI, éppen így működne Jean-Claude Juncker elképzelése szerint is az uniós határvédelmi kontingens. Egy évvel később húsz osztrák rendőr is felvonult a magyar-szerb határhoz, majd 2017 áprilisában már arról írt az MTI, hogy „az év végéig meghosszabbítja az osztrák hadsereg a magyar-szerb határon teljesített humanitárius segítségnyújtást”. 2016 novemberében Ausztria egy műszaki századot is küldött a határvédelmi feladatok segítésére, továbbá ötven járművet is biztosított a magyar-szerb határvédelmi munkálatok támogatására. A osztrák katonák szállítási, felderítési és elsősegélynyújtással kapcsolatos feladatokat láttak el. De nem csak fogadtunk, küldtünk is rendőröket külföldre, határvédelemre, először 2017-ben, majd idén áprilisban is utaztak magyar rendőrök Macedóniába és Szerbiába, hogy segítsék a macedón-görög, illetve a szerb-bolgár határ védelmét.
2018.09.24 08:30
Frissítve: 2018.09.24 08:30

A munkaadók sem tudnak mit kezdeni az alulképzett fiatalokkal

Publikálás dátuma
2018.09.24 08:10
Az építőipar és a vendéglátás után mára szinte minden szakmában állandósult a túlkereslet FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Fotó: /
Hiába lenne közel 84 ezer betöltetlen álláshely, az iskolából kikerülő fiatalok jó része az elvégzendő feladatot sem érti. A munkáltatók is kérik a kormányt: állítsák vissza a tankötelezettség régi korhatárát.
A csatorna idézi Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnökét, aki szerint a piacra belépők 25 százaléka funkcionális analfabéta. Gablini szerint külföldről nem lehet megoldani a munkaerő-utánpótlást, a hazai helyzeten kell javítani: 
az MGYOSZ ezért kezdeményezi, hogy az általános iskolát befejezését egyfajta „kisérettségihez”, egységes szövegértési és matematikai vizsgához kössék, a tankötelezettségi korhatárt pedig 16 éves korról 18 évre állítsa vissza a kormány.
A csatorna emlékeztet rá, hogy az Orbán-kabinet hat évvel ezelőtt szállította le a tankötelezettségi korhatárt, éppen munkaerő-piaci igényekre hivatkozva. Az RTL Klub kérdésére – hogy tervezik-e a korhatár visszaállítását – a Pénzügyminisztérium nem válaszolt: csak annyit írtak, hogy míg 2012-ben rekordmagas munkanélküliség volt a gond, most egy kellemesebb problémával, a munkaerőhiánnyal állnak szemben
2018.09.24 08:10