Megfizetné az otthoni ápolást az LMP

Teljes értékű munkaként ismerné el az LMP a fogyatékossággal élő családtagok otthoni ápolását, és a minimálbérnek megfelelő összeget juttatná számukra. 

Szél Bernadett társelnök és Ábrahám Júlia, az LMP országos elnökségi tagja pénteken, az ápolók nemzetközi napján tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a szociális törvény általuk kezdeményezett módosítását. Ennek értelmében a kiemelt ápolási díjat a jelenlegi 50 ezer forintról a minimálbér nettó értékére - jövőre mintegy 92 ezer forintra - növelnék. Ábrahám Júlia, rámutatva, hogy a változás mintegy 12 ezer családon segítene, kevesellte a jövő évi büdzsé által előrevetített 5 százalékos emelést.

Szél Bernadett - utalva a gödi otthonra - rámutatott, ilyen helyre azok adják gyermeküket, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon ápolják őket. Ezen családok azonban jelenleg nem lehetnek nyugodtak afelől, hogy hozzátartozójuk megkapja a neki megfelelő ápolást - vélekedett.

Felhívta a figyelmet az ezen intézményekre jellemző hiányosságokra, kitérve például arra, hogy 50 ellátottra 1-2 ápoló jut mindössze. Szerinte a kormánynak ebben a helyzetben nem "sosoroznia kellene vagy a civileket vegzálnia", hanem megadni a szükséges forrásokat a szociális szektornak. E nélkül ugyanis folytatódik az ápolók átvándorlása az egészségügybe, ahol magasabb fizetést kapnak - fűzte hozzá.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző