Megfizetné az otthoni ápolást az LMP

Teljes értékű munkaként ismerné el az LMP a fogyatékossággal élő családtagok otthoni ápolását, és a minimálbérnek megfelelő összeget juttatná számukra. 

Szél Bernadett társelnök és Ábrahám Júlia, az LMP országos elnökségi tagja pénteken, az ápolók nemzetközi napján tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a szociális törvény általuk kezdeményezett módosítását. Ennek értelmében a kiemelt ápolási díjat a jelenlegi 50 ezer forintról a minimálbér nettó értékére - jövőre mintegy 92 ezer forintra - növelnék. Ábrahám Júlia, rámutatva, hogy a változás mintegy 12 ezer családon segítene, kevesellte a jövő évi büdzsé által előrevetített 5 százalékos emelést.

Szél Bernadett - utalva a gödi otthonra - rámutatott, ilyen helyre azok adják gyermeküket, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon ápolják őket. Ezen családok azonban jelenleg nem lehetnek nyugodtak afelől, hogy hozzátartozójuk megkapja a neki megfelelő ápolást - vélekedett.

Felhívta a figyelmet az ezen intézményekre jellemző hiányosságokra, kitérve például arra, hogy 50 ellátottra 1-2 ápoló jut mindössze. Szerinte a kormánynak ebben a helyzetben nem "sosoroznia kellene vagy a civileket vegzálnia", hanem megadni a szükséges forrásokat a szociális szektornak. E nélkül ugyanis folytatódik az ápolók átvándorlása az egészségügybe, ahol magasabb fizetést kapnak - fűzte hozzá.

Szerző

CÖF-finanszírozás: az MSZP feljelentést tesz

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

A CÖF magyarázkodása a titkolt állami támogatás felhasználásáról szánalmas és átlátszó. Mindenki tudja, hogy a CÖF a Fidesz politikai alvállalkozója, egyedüli tevékenységük a fröcsögő gyalázkodás. Erre adott nekik titokban 508 millió forint közpénzt az állami MVM Zrt., amire nincs hiteles magyarázat, hiszen az ellenzéki politikusok alaptalan rágalmazása nem tartozik az energiacég profiljába.

Az MSZP ezért az MVM Zrt. CÖF-támogatása ügyében feljelentést tesz tiltott pártfinanszírozás, azaz hűtlen kezelés miatt.

A CÖF finanszírozása mindig is a politikai alvilág színvonalán zajlott. Ma sem tudni a forrását annak a 674 millió forintnak, amelyet a CÖF 2011 és 2015 között használt fel. Eközben a Transparency International Magyarország szerint a CÖF csak a 2014-es bohócosplakát-kampányára listaáron 597 millió Ft-ot költött. Ennyit arról, hogy valójában mire is használja a CÖF a titokban kapott százmilliókat.

Szerző

Túszt ejtett a bankrabló

Bankrabló ejtett túszt Ausztriában, egy tiroli bankban pénteken, az elkövető még az épületben van - erősítette meg a tartományi rendőrség kora délután.

A rendőrség az Erpfendorf településen lévő bank épületét kiürítette, a környéket lezárta. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a bank alkalmazottai vagy ügyfelek még tartózkodnak-e bent.

Szerző