Előfizetés

Prága is eleshet

Nem csak Nyugat-Európa megy át változásokon a tradicionális pártok hanyatlása miatt. Az elmúlt hónapok budapesti és varsói tüntetései azt mutatják: Közép-Európában mintha sokan csak most kezdenének ráébredni arra, mit is jelent európai állampolgárnak lenni. Az uniós, majd a schengeni csatlakozás után a gyakorlati előnyöknek örültünk, miután azonban Közép-Európában épp a jobboldali kormányzatok próbálták helyreállítani a régi autoriter állami berendezkedést, a lakosság (sajnos csak egy része) ekkor ismerte fel: a közös Európa nemcsak azt jelenti, hogy ők adnak, mi pedig tartjuk a tenyerünket, hanem egy különleges értékrendet is.

A visegrádi államok közül Csehország őrizte meg leginkább demokratikus arculatát. Igaz ugyan, hogy Václav Klaus előző és Milos Zeman mostani elnök is mutatott autoriter hajlamokat az alkotmány határainak feszegetésével, minden igyekezetük ellenére azonban meg volt kötve a kezük.

Csehországban elképzelhetetlen lenne egy politikai formáció kétharmados győzelme, ehhez túl tagolt a politikai paletta. Csakhogy pár éve ott is felbukkant egy párt, amely nem tűnik a demokratikus vívmányok lelkes követőjének. A milliárdos vállalkozó, Andrej Babis által irányított politikai erőről, az ANO-ról van szó, amely megalapításakor éppen a manapság sokat emlegetett „establishment” elleni tömörülésnek határozta meg magát, ám egy évvel később, 2013-ban semmiféle lelkiismeret-furdalást sem érzett, amikor belépett a szociáldemokraták által irányított koalícióba, s ettől fogva élvezte a kormányzás minden előnyét.

Az októberben esedékes parlamenti választások közeledtével mind több cseh szembesül azzal: Prága hasonló utat járhat be, mint Budapest és Varsó, ha Babisék váratlanul nagyarányú győzelmet aratnak. Szerdán ezért tízezrek vonultak utcára Prágában és más városokban, hogy még időben ráébresszék a honfitársakat arra, mekkora a veszély.

Nem azzal van a baj, hogy a pénzügyminiszter tudatosan építi fel politikai karrierjét, hanem annak módjával. Minden erejével a hatalom megszerzésére koncentrál. Kezdetben csak vállalkozó volt, később médiaimpériumot hozott létre, ma már szinte megkerülhetetlen tényező hazájában, ha közbeszerzésekről van szó. Egy hangfelvétel tanúsága szerint lapjainak újságíróit politikai ellenfeleinek lejáratására használja fel. Mindeközben a kormány belső ellenzékeként működik.

Babis, aki a vádak szerint a rossz emlékű cseh állambiztonsági szolgálat, az StB tagja is volt, Milos Zeman elnök szövetségese lett, a közismerten oroszbarát, bevándorlásellenes államfő mindent elkövet azért, hogy a pénzügyminiszter ősszel minél zökkenőmentesebben vehesse át az ország irányítását. Babist korrupciós vádakkal is illetik, ezért a kormányfő a lemondását követeli, de Zeman húzza az időt, ami felveti az alkotmánysértés kérdését.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök egyre hevesebb fellépése természetesen a közelgő választással is összefügg. Ettől függetlenül jogos az a félelem, hogy hamarosan a visegrádi négyek újabb országa téved egy olyan útra, amire térségünk egyetlen polgára sem lehet büszke. De ott, Csehországban, talán még nincs minden veszve.

Kiugrana a koalícióból a néppárt

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:37
Sebastian Kurz FOTÓ: REUTERS/Leonhard Foeger
„Előrehozott választásokra van szükség, nincs értelme a koalíció folytatásának” – jelentette ki váratlan pénteki sajtóértekezletén Sebastian Kurz. A 30 éves osztrák külügyminiszter lesz minden valószínűség szerint a néppárt következő vezetője, ám hivatalosan vasárnap döntenek az ÖVP új elnökének személyéről. Kurz így pénteken szigorúan a saját nevében beszélt.

Jelenleg szociáldemokrata-néppárti koalíció vezeti az országot, az eddigi alkancellár, a néppártot is vezető Reinhold Mitterlehner szerdán mondott le összes tisztségéről. A szociáldemokrata kancellár, Christian Kern szerdán a koalíció folytatását ajánlotta a néppártnak és Sebastian Kurznak. A törvényhozási ciklus – törés nélkül – 2018 végéig tart.

Hogy a külügyminiszter legyen a néppárt új vezetője, arról már csütörtökön elvben megegyeztek Alpbachban a párt irányítói. Kurz azonban feltételeket szab, s ezt a pénteki sajtóértekezleten is jelezte. Azt mondta, hogy az ÖVP korszerűsítéséhez tettre kész, értelmes emberekre van szükség, függetlenül attól, hogy melyik tartományból jönnek illetve, hogy tagok-e a vállalkozók és a vidék lakosságának nagy részét tömörítő pártban. Pénteki fellépésére azért volt szükség, hogy a nagykoalíciós várakozásoknak elejét vegye. Úgy hírlik, az SPÖ kisebbségi kormányként is kész lenne Ausztriát irányítani, ha ehhez elnyerné a parlamenti ellenzéki pártok támogatását.

Fájhat a fejük Trump miatt

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:37
FOTÓ: Reuters
A kongresszusi republikánusok fogadkoznak, hogy a James Comey FBI-főnök elbocsátása körüli vihar elül, s nem lassítja le törvényhozási programjukat. 

Marco Rubio floridai szenátor a The Hill capitoliumi lapnak azt mondta, időben végezni fognak. John Cornyn texasi szenátor, a szenátusi republikánusok második számú vezetője bizakodik, hogy év végéig elfogadtatják az Obamacare felülvizsgálatát célzó törvényt. 

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségi vezetője jövő hétre zárt ajtók mögötti meghallgatásra hívta Rod Rosensteint, az igazságügyi tárca helyettes vezetőjét, hogy tájékoztassa a szenátorokat Comey menesztésének hátteréről, miután az elnök saját beosztottjainak ellentmondott egy interjújában. A demokraták független, különleges ügyész kinevezését sürgetik, de ehhez szövetségeseket kell keresniük. Két progresszív civil csoport – az End Citizens United és az Every Voice – a USA Today című lap szerint hirdetési kampányt indít nyolc mérsékelt republikánus szenátor, köztük Lisa Murkowski, Jeff Flake és Pat Toomey meggyőzésére.

A Republikánus Nemzeti Bizottság a héten Kaliforniában stratégiai megbeszélést tartott, a pártvezetés győzködte magát, hogy Donald Trump unortodox politikája ellenére jól fognak szerepelni a 2018-as félidős választásokon. Ezt azonban nemigen segítik elő az elnök húzásai és mutatói. A Quinnipiac Egyetem hét közepén közzétett felmérése szerint a szavazók 36 százaléka elégedett Trump teljesítményével, 58 százalék viszont elutasítja. Bázisa, az alacsonyan képzett, fehér szavazók körében 10 százalékkal, 47 százalékra esett támogatottsága.