Újabb, a legnagyobb gyomrost kaphatta az Uber

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:10
FOTÓ: Népszava
Sok országból, így Magyarországról is kiutálták már az okostelefonos alkalmazáson nyugvó, lényegében taxisszolgáltatást nyújtó amerikai Ubert, ám könnyen lehet, mégis a napokban kapta a legnagyobb gyomrost a cég. 

Az Európai Unió Bíróságán a társasággal szemben folyó eljárás ugyanis kellemetlen fordulatot vett számukra. A szervezet főtanácsnoka, Maciej Szpunar ugyanis arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Uber - bár elektronikus platform -, ám működését a közlekedés területén kifejtett szolgáltatásnak kell tekinteni. Ebből pedig az következik: az Uber kötelezhető arra, hogy rendelkezzen a nemzeti jogban ehhez a szolgáltatáshoz, azaz a személyszállításhoz megkövetelt jogosítványokkal és engedélyekkel.

E szerint a magyar jogszabálymódosítások is helyénvalóak voltak, amelyek többek között arról szóltak, hogy az Uber autókat Budapesten fel kell szerelni taxiórákkal és be kell sárgítani. Fontos körülmény azonban, hogy a főtanácsnok álláspontja csak egy jogértelmezés, amolyan ajánlás jellegű közzététel a végső döntést megelőzően. Ez a vélemény semmire sem kötelezi az Európai Unió Bíróságát, amely így ettől az ajánlástól akár alapjaiban eltérő határozatot is hozhat.

Ha azonban az eljárás végén is ez az álláspont diadalmaskodik, akkor nem lesz más megoldása az Ubernek, teljesítenie kell a tagállamok által a taxisofőrök és autóik számára előírt kötelezettségeket – figyelmeztet a mai brüsszeli döntést összegző közleményében a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda. Ez pedig azt jelentheti, hogy számos helyen újraszínezhetik az autókat, hiszen több tagországban, s városban is egyedi színek használatára kötelezik a taxikat.

7-en a 7-ről - Ön kit hívna meg, vagy kivel ülne le kávézni?

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:08
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Miután a TASZ két munkatársa kávézni hívta a civileket a Parlamentből taknyukon és vérükön kirángatni javalló Bayer Zsoltot, a szélsőjobboldali publicista szintén kávéra hívott néhány embert. Gulyás Márton egyből jelezte, hogy ő aztán megy, majd Szél Bernadett is csatlakozott. A civil aktivistát azóta több kritika érte, hogy elfogadta Bayer meghívását.

Arató András, Klubrádió

Ha valaki véletlenül rátapos a villamoson a lábadra, csak a bocsánatkérése után mondod neki, hogy nem történt semmi. Amennyiben szándékosan tette, akkor minden bizonnyal meghívod egy kávéra, és nem csodálkozol, ha egyesek idiótának tartanak.

Avar János, újságíró

Bárkit a civilizált emberek és senkit a barbárok közül. Az előbbiekkel lehet értelmesen beszélgetni, az utóbbiakkal nincs értelme beszélgetni. A civilizáltakkal érdemes akár vitatkozni is, a barbárokkal még veszekedni sem érdemes. Az egyikre oda kell figyelni, a másikra felesleges figyelni. Ez a szavát tartja, az a markát.

Bolgár György, rádiós újságíró

Nem szeretem a kávét és nem szeretem B.Zsoltot. Amíg nem kötelező, nem találkozom velük. De ha kötelező lesz, és leültetnek (kávézni?), az más. Bár akkor sem fogom szeretni.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Fel nem fogom e kávézás értelmét. Bayerben nem az a lényeges, hogy miket mond és miket ír, hanem az, hogy az ország vezetőjének a legteljesebb pártfogását élvezi. Bíznak abban, hogy az ország 90 százaléka matematikai analfabéta. S akkor a nemzeti kártyával biztos a győzelem. Az ilyen találkozókkal azt a látszatot keltik, mintha itt bármiben létezne párbeszéd. Egy frászt!

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

Friss Róbert, újságíró

Öreg vagyok már fiatalnak, ezért Arisztotelésszel, Marx-szal, Einsteinnel, Sartre-ral, Adenauerral, Bulgakovval, Nádassal... Csak hogy legyen, aki a sarokban, némán kucorog.

Horváth István, hírlapíró

Bözsi nénit szívesen meghívnám. Hozhatná magával a Helló Röfit is.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Bayer Zsoltot biztosan nem, hiszen egy forintot sem költenék rá. Havi egymillióból csak meg tudna hívni, még akkor is, ha netán még törleszti a kölcsönét Simicskának. Ha viszont valamiért mégis muszáj lenne vele kávézni, akkor meg hátat fordítanék neki közben, mint Balog Zoltán a mentőknek. És piszok rosszul esne az a kávé...

Szerző

Ujhelyi: erózió indult el a Fidesz miatt a Néppárton belül

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:07
FOTÓ: Népszava
Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt arról kérdeztük, hogy az Európai Parlamenten belül jobb- és baloldalról is javaslatot tennének Magyarországgal szemben a szavazati jog felfüggesztésével járó „hetes cikkely” szerinti eljárás elindítására. A hetes cikkely élesítése azonban egy hosszadalmas és bonyolult folyamat, az Unió történetében még nem volt olyan ország, amellyel szemben élni kellett volna ezzel az eszközzel. Az MSZP alelnöke szerint ez is mutatja, hogy milyen erózió indult el a Fidesz miatt a Néppárton belül. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

- Mire számítanak, lesznek átszavazók?

Bőséggel. Nem véletlen, hogy a Néppárt kénytelen volt egy kőkemény javaslattal előállni, ami szinte semmiben nem különbözik a miénktől. A Néppárt ezzel próbálja meg házon belül tartani azokat, akiknek már elegük van Orbánból és a Fideszből. Ez is mutatja, hogy milyen erózió indult el a Fidesz miatt a Néppárton belül.

- A Néppárt javaslatában nincs nevesítve a hetes cikkely.

A neve valóban nem szerepel, azonban világosan kiolvasható a szövegből. A Néppárt azt mondja, hogy a magyar kormány hajtsa végre a Bizottság javaslatait, amiről előre tudható, hogy Orbánék nem fogják megtenni. Már ott tartunk, hogy a néppárti javaslat is keményebb, mint a Tavares-jelentés megállapításai és ajánlásai voltak. (2013-as, az úgynevezett Tavares-jelentés csak azt javasolta, hogy a Parlament „mérlegelje” a hetes cikkely szerinti eljárás indokoltságát, ha Magyarország nem teljesíti az uniós ajánlásokat. - A szerk.)

- Mi lehet a jelentősége egy ilyen döntésnek?

Óriási a politikai súlya, hiszen az Európai Unió történetében még nem volt olyan kormány, ami ellen ilyen eljárást indítottak volna. Onnantól kezdve Magyarországon is egyértelmű lesz a 2018-as választások valódi tétje: tovább-e az orbáni úton. A Néppárt számára pedig mérhetetlenül kínos lesz megtűrni a soraikban a Fideszt.

- Eddig is csak a németek tartották a Néppárton belül Orbánékat.

- Gyakorlatilag így is már mindenki csak Merkelre vár, hogy elengedje Orbán kezét. Merkel a szeptemberi választások előtt nem akarta dűlőre vinni ezt a problémát. Minden jóslat arról szól, hogy szeptemberben – akár Merkel győz, akár Schultz - a németek sokkal keményebben fognak beleállni az Orbán-kérdésbe is.

 

Szerző