Félelemkeltési kísérlet

Zuglónak a Fidesz által delegált parlamenti képviselője nyilvánvalóan központi utasítást követ, amikor a kerület lakosságát megpróbálja a Magyar Iszlám Közösség ellen hangolni, mely nemrégiben mecsettel kombinált kulturális központot hozott létre Alsórákoson. Szatmáry Kristóf szerint „meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a helybeli lakosság is véleményt nyilváníthasson arról, kik is legyenek a szomszédjai.” Hazánk miniszterelnökének választása mindenesetre nem volt éppen szerencsés, hiszen Orbán Viktor Cinege utcai ingatlanjának szomszédságába az a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaon költözött, akivel a kormányfő saját bevallása szerint is találkozott, illetve a törvényhozásban vonta kétségbe a Pharaon ellen felhozott vádakat. Márpedig az azóta elhunyt szaúd-arábiai üzletember érdekeltségébe tartozó egyik pénzügyi intézményt az Amerikai Egyesült Államok szenátusának vizsgálóbizottsága már 1992-ben megvádolta terrorizmus támogatásával (!), nukleáris technológiával való kereskedéssel, illegális bevándorlás és prostitúció elősegítésével, fegyverkereskedelemmel, csalással, pénzmosással és vesztegetéssel. Ennek fényében képmutatást tükröznek a zuglói képviselő szavai: „Négy-öt éve talán senkinek sem keltette volna fel a figyelmét egy mecset létrehozása, de a világ sokat fordult azóta. Az iszlám világból érkező bevándorlók tömegei állnak határaink előtt, és Európában a terrorcselekmények a mindennapok részévé váltak.”

A CEU-ügy kipattanása óta határozott és mérhető népszerűségvesztést elszenvedő kormánypártok számára persze úgy kell az új ellenség, akár egy falat kenyér. A kabinet a jelek szerint megpróbálja megismételni a néhány éve már látott mutatványát, amikor a csapnivaló kormányzati teljesítmény miatt mélypontra került Fideszt az időközben kialakult menekültválság révén tette újra népszerűvé a lakosság körében. Most a hazai iszlám közösség van soron. Az uszításban, félelemkeltésben az sem zavarja Szatmáryt és hasonszőrű társait, ha önellentmondásba keverednek. Mert félelmetes logikájukat követve hazánkban szívesen látott vendég egy terrorizmus finanszírozásának gyanújába keveredett külföldi oligarcha; csupán a zöldhatáron érkező, nincstelen jövevények jelentenek az Orbán-kormány számára kockázatot. Hasonlóképpen: ha a hazai választópolgárokat kell a muszlimok ellen hangolni bizonyos belpolitikai célok érdekében, megengedett a diktátorrá avanzsált török államfő szavaival riogatni, ettől függetlenül teljes a hazai kabinet egyetértése az ankarai rezsimmel az európai értékrend, a kontinens kohéziója elleni támadást illetően.

Józanabbnak tartom a zuglóiakat annál, hogysem holmi pogromszerű eseménytől tartsak. Inkább az zavar, hogy az iszlám elleni legújabb kormányzati hangulatkeltés közepette megint csak megkérdőjeleződik a magyar állam szekuláris jellege, horribile dictu: világnézeti semlegessége. Szerencsére a Fidesz zseniálisnak mondott kommunikációja sem a régi. Mind többen ébrednek rá, hogy a fenségest a nevetségestől csak egy hajszál választja el.

Ízek határok nélkül

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:46

A nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš is ott lesz a sztárséfek között a budapesti OTP Bank Gourmet Fesztiválon május 18.-21. között a Millenáris Parkban.

Az egy időben és egy helyen felsorakozó legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételei mellett az ország legjobb borait, söreit, pálinkáit éppúgy megkóstolhatják, ahogy a világ legnagyobb szakácsversenyén, a Bocuse d’Oron sikeresen szereplő Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüjét is. A fesztiválon a sokszínű étel- és italkínálat mellett ezúttal a mangalica és az eper kerül a figyelem középpontjába.

Szerző

Magyar főszereplő amerikai-francia krimiben

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:45
Goztola Krisztina
Fiatal magyar színésznő, Goztola Krisztina játssza a főszerepet az amerikai-francia koprodukcióban készülő Engedj el! (La recherche continue) című rövidfilmben, amelyet a népszerű olasz krimi író, Giorgio Scebanenko műve alapján forgattak Párizsban. A 25 perces kisfilmet Clayton Burkhart rendezte, aki New Yorkban és Párizsban divatfotósként szerzett nevet, majd operatőrként kezdett dolgozni, s már több művét mutatták be fesztiválokon, többek közt Torontoban, Cannes-ban és San Sebastianban.

"A történet Párizsban játszódik, viszont egy olasz származású nőt alakítottam”, mondja szerepéről Goztola Krisztina. Hogy a francia beszédén picit érződjön az olasz akcentus, külön beszédtanár foglalkozott vele a forgatás idején. Legnagyobb élménye volt, hogy a stáb profi módon dolgozott. Szerepe szerint azzal fordul a rendőrséghez, hogy elrabolták a négy éves kislányát, ám a történet során kiderül, a dolgok nem egészen úgy történtek, ahogy a nő állítja.

A fiatal magyar színésznő Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés osztályában végzett. Számos zenés főszerep eljátszása után Londonba ment filmszínészetet tanulni, majd New Yorkba és Los Angelesbe utazott. Tavaly színpadra lépett a világ legnagyobb színházi seregszemléjén, az Avignoni Fesztiválon. A kétszemélyes darabban franciául játszott, a zsűri a második legjobb előadásnak járó díjat ítélte az előadásuknak. A filmszerepre az avignon-i alakítása alapján kérték fel. Később producerként is közreműködött. A filmet először fesztiválokon mutatják be, ezután kezdődik a mozi forgalmazása.

Szerző