A Telenort is elérte a világméretű zsarolóvírus-támadás

Publikálás dátuma
2017.05.13. 10:01
Illusztráció: Thinkstock
Már 74 ország intézményeit érinti a pénteken indult zsarolóvírusos támadáshullám, ami a brit egészségügyi rendszer összeomlásával kezdődött. Egy külföldi portál értesülései szerint magyar érintettség is van, a Telenornál pénteken kikapcsoltatták a dolgozók számítógépeit – írja a 24.hu.

Miután egy windowsos zsarolóvírus miatt összeomlott a brit egészségügyi rendszer péntek este, a világ több más országából is érkeztek hasonló hírek, melyek szerint nemcsak kórházak, de távközlési cégek, informatikai vállalatok, energiaszolgáltatók rendszereit is sikerült zárolniuk a támadóknak. A jelek szerint egy összehangolt nemzetközi támadásról van szó.

A Bleeping Computer belsős forrásokra hivatkozva azt írja, a magyar Telenor is érintett a zsarolóvírusos támadásban. A portál úgy tudja, hogy a cég SMS-ben küldött ki figyelmeztetést dolgozóinak a nap során, hogy kapcsolják ki számítógépeiket, vagy kapcsolódjanak le a belsős VPN-hálózatról.

A Telenor egy névtelenül nyilatkozó kollégája azt is megerősítette, valóban azonnal le kellett kapcsolniuk a rendszert, ahogy azt a brit egészségügyi dolgozók is tették.

A Telenor is megerősítette, hogy a cég is érintett az ügyben. Mint közölték, a szolgáltatót is érintette a zsarolóvírusos támadás, de az informatikai kollégák időben észlelték a jelenséget, és sikerült kordában tartani.

Az ügyfelek ebből semmit nem érzékeltek, nem történt akadás vagy leállás a szolgáltató hálózatán.

A spanyol Telefonica távközlési cég informatikai rendszerét is támadás érte pénteken, ami belső hálózatukat érintette, az ügyfelekre és a szolgáltatásokra nem volt kihatással. Ott ugyanilyen intézkedést rendeltek el, a támadást később elismerte a cég. A Portugal Telecom telekommunikációs cég rendszerét is megfertőzték - írja a portál.

Szerző

Jó befektetés a lakásvásárlás

Publikálás dátuma
2017.05.13. 09:57
Illusztráció: Thinkstock
A magyarországi lakásárak országos átlagban 15,4 százalékkal növekedtek az elmúlt esztendőben, úgy, hogy jelentős szóródás volt észlelhető az egyes településtípusok között - derült ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből, amelyet pénteken mutatott be Fábián Gergely, a jegybank igazgatója. 

A fővárosban kiváló befektetésnek bizonyult lakást vásárolni, ugyanis egy év alatt 22,5 százalékkal lettek drágábbak az ingatlanok, vidéki városokban 13,8, a községekben pedig 9,3 százalékos áremelkedést mértek. A budapesti forgalmat meglendítették a VI.-VII. kerületi bulinegyedi vásárlások, amelyek az összes adásvétel mintegy negyedét tették ki, emellett az online szálláskiadás, az airbnb számára vásároltak nagy számban lakásokat.

Ami a budapesti újlakásépítést illeti, ebben a fővárosban messze a XIII. jár az élen, emellett csak a XI. kerületben adnak át az átlagosnál több otthont, viszont Csepelen és a XXII. kerületben egyetlen egyet sem!

A jegybanki elemzők arra számítanak, hogy az áremelkedés üteme a jövőben valamelyest lassulhat, így egyelőre nem beszélhetünk túlfűtött piacról sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagában számított emelkedésének tekintetében. (A csökkenés ellenére várhatóan továbbra is két számjegyű áremelkedés várható.)

A bejelentett lakásprojektek többségét 2018-ban adják majd át, így az idei évben még keresleti piacra számít az MNB. Az még kérdéses, hogy mi lesz ezután, ugyanis a mostani kedvezményes 5 százalékos lakásáfát csak 2020-ig garantálják, ezt követően visszaállhat a 27 százalékos kulcs, ami tetemes áremelkedéssel járhat. Mivel egy új lakás előkészítése egy-másfél évig tart, így a bizonytalanság hatásai akár már jövőre megmutatkozhatnak.

A legaggasztóbb, hogy az építőipari vállalkozások fele már most is szakemberhiányról adott számot. Ez önmagában áremelkedéssel és a szerződéses fegyelem fellazulásával járhat.

Szerző

Botrányt keltett a spanyol diktátor exhumálása

Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:34
AZ ELESETTEK VÖLGYE Az emlékművet a diktátor építtette - FOTÓ: REUTERS/SUSANA VERA
„A Franco-éra áldozataként gyalázatosnak tartom, hogy a diktátor földi maradványainak otthont adó emlékmű még áll. Hitlert és Moussolinit eltüntették… Spanyolországban azonban normális, hogy egy hozzájuk hasonló embernek sírhelye legyen – mondta a 91 éves Nicolás Sánchez-Albornoz a The Guardian tudósítójának, nem sokkal azelőtt, hogy a spanyol parlament megszavazta azt a – nem kötelező erejű – határozatot, amely engedélyezi az egykori diktátor földi maradványainak exhumálását az Elesettek Völgyéből.

Sánchez-Albornoz hozzátette, hogy a Madrid-közeli emlékmű, amelyet Franco részben hadifoglyokkal építtetett – hogy emléket állítson a polgárháború áldozatainak – a fasiszta diktátor kegyetlenségére emlékezteti. „1948-ban ott raboskodtam, ahol most az emlékmű áll. Találkoztam olyanokkal, akik már a polgárháború vége óta ott voltak. Kilenc éve nem látták a külvilágot” – tette hozzá. Az emlékmű eleve vitatott történelmi helyszín, hiszen azt Franco építtette, ráadásul az idős túlélőhöz hasonlóan sokan érzik úgy, hogy már máshol kellett volna elhelyezni Franco maradványait.

Az El País azt írja, hogy az új nyughely vélhetően a családi kripta lesz, ahova az 1975-ben elhunyt diktátor feleségét is eltemették. A madridi vezetés csütörtökön nem kommentálta, hogy exhumálják-e Franco földi maradványait, de nagy valószínűséggel így lesz, hiszen csupán egy képviselő szavazott a határozat ellen: a néppárti Célia Alberto Pérez később Twitteren azt írta, hogy véletlen rossz gombot nyomott meg. Az ellenzéki szocialisták, a radikális baloldali Podemos és a centrista Ciudadanos is támogatta a határozatot, míg a kormányzó Néppárt és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tartózkodott.

Szerző