Újra támadhat a zsarolóvírus

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:37
250 ezer magyar internetező találkozott már zsarolóvírussal
Sosem látott mértékű kibertámadás rázta meg a világot. Szakértők szerint ma újabb roham várható.

Bár már szombat délutánra valamelyest sikerült rendet tenni az internetes világban, még tegnap is újabb és újabb gépek fertőződtek meg a „WannaCry” nevű internetes program következtében. A pénteken kezdődött támadássorozat a világ 150 országának 200 ezer számítógépes rendszerét érintette. Az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol vezetője, Rob Wainwright az ITV televíziónak megerősítette, hogy példa nélküli kiberakcióról van szó. A támadás során olyan szoftvert telepítettek az áldozatok gépére, amely titkosítja a fájlokat, s csak akkor teszi elérhetővé dokumentumainkat, ha fizetünk a hackereknek. Három nap után megkétszerezik a követelt pénzösszeget, de az ajánlat csak hét napig áll. Szakértők azonban figyelmeztetnek arra: az áldozat általában hiába fizeti ki a több száz dollárt, ez esetben sem jut hozzá fájljaihoz. Becslések szerint a hackerek a zsaroló szoftver segítségével már mintegy egymilliárd dolláros bevételre tettek szert.

A támadás számos vállalatot, intézményt érintett. Pénteken elsőként nagy-britanniai kórházak és spanyol cégek jelezték a kiberakciót. Az Europol vezetője vasárnap figyelmeztetett: „valószínű, hogy a helyzet még jobban elmérgesedik majd. Sokan ugyanis hétfőn kapcsolják be gépüket a munkahelyükön" - tette hozzá Rob Wainwright. Más szakértők szerint az eredeti zsaroló szoftver egy sor mutációja jelent meg a neten, amelyek még komoly gondokat okozhatnak.

Azokat a gépeket, amelyek automatikusan, rendszeresen frissítik az operációs rendszert, nincsenek kitéve veszélynek, mert a Microsoft már márciusban befoltozta ezt a biztonsági lyukat egy frissítésével. Elsősorban azon gépeket érintett a támadás, amelyek már nem támogatott operációs rendszert futtatnak. Az amerikai szoftveróriás ezért szombaton szokatlan húzásra szánta el magát: az XP rendszerre is kiadta a frissítést. Hírek szerint Ukrajnában végzett komoly pusztítást a kártékony program, feltehetően azért, mert itt sok gépen még a régi XP fut. De Tajvanról is számos bejelentés érkezett.

A támadássorozat tanulsága, hogy gépeinket rendszeresen frissíteni kell.

Mely objektumokat érintett a támadás?
Németország: Német Vasút
Nagy-Britannia: kórházak. Több pácienst át kellett helyezni.
Oroszország: Legalább 1000 gépet érintett a támadás, de adatvesztésről nem érkezett jelentés.
Egyesült Államok: FedEx logisztikai vállalat
Spanyolország: Telefónica távközlési vállalat
Portugália: Portugal Telecom távközlési vállalat
Svédország: Sandvik acélvállalat, valamint Timra körzetének 70 gépe
Franciaország: Renault autógyár

Cenzúrázza az állam a tankönyveket is

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:03

Jogszabályellenes, bizonytalanságot okoz és ellentétes az iskolák érdekeivel is a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) szerint, hogy egyes tankerületek a tankönyvi alaprendelések lezárása - vagyis április 30. - után köteleznek arra iskolákat, hogy korrigálják a már beküldött tankönyv-rendeléseket akkor is, ha azok egyébként minden előírásnak megfelelnek. 

A Tanoszhoz több, a Közép-Budai Tankerületi Központ alá tartozó iskolától is érkezett ezzel kapcsolatban megkeresés. A szakmai szervezet állásfoglalása szerint mindez zavart kelt az intézményekben, hiszen a rendelést a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) minden iskolának kiküldött rendelési tájékoztatója alapján állították össze.

"Ha egy tankerület az alaprendelés lezárása után bírálja felül a Kello tájékoztatóját, hogyan igazodjanak ki a rendelés leadása előtt az iskolák? Ki a felelős ezért a helyzetért?" - tette fel a kérdést közleményében a szervezet. Emlékeztettek, nemrégiben Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkárt keresték kérdésekkel, aki válaszában megerősítette, hogy az intézményvezetők, tankönyvfelelősök tankönyv-rendeléssel kapcsolatos tájékoztatása a Kello feladata. A hivatalos tájékoztatás szerint állami iskolák esetén a tankönyvjegyzéken szereplő összes tankönyv rendelhető.

Romankovics András, a Tanosz alelnöke lapunknak elmondta: a hatályos tankönyvrendelet szerint az alaprendelések április 30-a utáni módosítására akkor van lehetőség, ha az iskola átlépte a tankönyv-támogatási keretösszeget, változott valamely érintett osztály létszáma, vagy a rendelés után került fel egy új tankönyv a tankönyvjegyzékbe. De akkor is csak legfeljebb 15 százalékban lehet eltérni az eredeti rendeléstől, a módosítási korlát kibővítését a Kello sem engedheti meg. A Tanosz által megismert esetekben ilyen problémák nem adódtak, így a korrekciókra való felhívás jogszabályellenes. A szervezet tapasztalatai szerint a tankerület leginkább magánkiadók könyveivel kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat. Jogosan vethető fel a kérdés: a tankerületi referensek kifogásaikat miért nem a tankönyvrendelés megkezdése előtt hozták az iskolák tudomására?

A Klebelsberg Központ ellenben úgy látja, a Közép-Budai Tankerület körültekintően, felelős fenntartói magatartással járt el. Szerintük a fenntartói jóváhagyás során megállapítást nyert, hogy egyes intézmények némely esetben nem az érvényes kerettantervnek megfelelő könyvet szerettek volna rendelni, ezen rendelések korrekcióját kérte a tankerület.

Futhatnak a pénzük után?
Az iskolai tankönyvfelelősök helyzete is bizonytalan, az őket érintő szabályozás a tankönyvrendelés kellős közepén jelent meg. Azt ugyanakkor a mai napi nem tudják, munkájukért milyen díjazást, ellentételezést fognak kapni, holott az érvényben lévő tankönyvrendelet szerint ezt a tankönyvrendelés kezdetéig tisztázni kellett volna.

 

Szerző

Ekkora a szegénység Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:00
Illusztráció: Népszava
A gyermekvállalás még mindig a legnagyobb szegénységi kockázat, amivel a magyar családoknak számolniuk kell.

Ma hozzák nyilvánosságra a Policy Agenda számításai alapján a 2016. évi létminimum-adatokat. A Népszava információi szerint tavaly ugyan kevesebben éltek ez alatt a határ alatt, mint egy évvel korábban, de még mindig nem jobb a helyzet, mint a gazdasági válság előtt. Ennél sokkal rosszabb hír, hogy a legnagyobb gond változatlanul a gyermekes háztartások körében van, közülük arányaiban több mint kétszer annyi család él a létminimum alatt, mint a gyermeket nem nevelőknél. Ez pedig megkérdőjelezi a kormány családtámogatási intézkedéseinek hatékonyságát.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával a Policy Agenda munkatársai másodszor számították ki a létminimum értékét, miután 2015-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertani okokra hivatkozva beszüntette az adatok ilyen típusú összesítését.

A tavaly ilyenkor nyilvánosságra hozott 2015-ös magyar létminimum értéke egy főre havi 88 016 forint volt. A kutatóközpont legfrissebb számításait ugyan csak ma délután ismerhetjük meg pontosan, de ha a gyermekes családok anyagi helyzete nem javult, akkor változatlanul igaz, hogy az 1,8 millió magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben él.

Magyarország – az Eurostat adatai szerint – Bulgáriával és Romániával van egy szinten – emlékeztetett az év elején az Új Egyenlőség című társadalomelméleti magazinban a gyermekszegénység elleni küzdelem egyik legismertebb hazai szakembere. Herczog Mária szerint nem tükrözi a valóságot az a KSH adat, hogy 2015-ben Magyarországon 136 ezer veszélyeztetettként regisztrált gyermek élt, ráadásul ennek a statisztika maga mond ellent, amikor a 2015/2016-os tanév oktatási adatai közt már 212 ezer halmozottan hátrányos helyzetű iskolás korú gyerekről beszél.

Bármilyen tragikus, valójában tehát nem tudni, hány gyermek él nagyon nehéz körülmények között Magyarországon, de szociológusok határozottan állítják, a valós szám a fenti adatok sokszorosa, a statisztikán csak az Orbán-kormány számítási trükkjei javítottak az utóbbi években.

A szerény, tartalékok képzését nem fedező, de tisztes megélhetést biztosító létminimum tavalyi ismertetésekor a MASZSZ hangsúlyozta, hogy a magyar háztartások 35 százaléka ez alatt az érték alatt él, és egymillió ember kevesebbet keres, mint az egy főre jutó létminimum összege. Az idei, több évre szóló bérmegállapodás hatására ugyanakkor már most biztosnak látszik, hogy 2018-ban a minimálbér eléri az egyszemélyes, egykeresős létminimum értékét, ami a szakszervezetek régi követelése volt.

Segítség reálisan
A létminimum felett élő családok támogatása:
• A kormány 2018-ban 226 milliárd forintot akar otthonteremtési támogatásra fordítani. Saját megtakarítás és munkaviszony kell hozzá.
• Bővíti a családi adókedvezményt, amit csak az vehet igénybe, akinek van adózó jövedelme (példaként: az 590 ezer kétgyermekes családból 390 ezer családot érint).
• ingyenes tankönyv a leggazdagabbaknak is
• ingyenes étkezés 95 960 forint egy főre jutó jövedelem alatt
A létminimum alatt élő családok támogatása:
• 2008 óta nem emelkedett az alanyi jogon járó családi pótlék összege (egy gyermek után 12 200 forint)
• 2008 óta nem emelkedett a nyugdíjminimum (28 500 forint), így az ettől függő alanyi jogon járó ellátások összege sem. Majdnem tíz éve változatlan az anyasági támogatás, a gyes és a gyet.
• Bejelentették, hogy jövő évtől kelengyével támogatnak 1500 hátrányos helyzetű családot.
Extra:
• A napokban jelentette be a kormány, hogy a külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyermekek szülei is megkapják az egyszeri 64 ezer forintos anyasági támogatást, mintha Magyarországon élnének. Jövőre 10 ezer külföldön születő magyar gyermekkel számoltak a büdzsében! Ezzel a kormány elismeri, hogy a tavaly született 93 ezer gyermek több mint 10 százaléka nem itthon jött világra. Az itthon szülő anyáknak igazolni kell, hogy rendszeresen jártak terhesgondozásra – kérdés, hogy a londoni anyukáknak is be kell-e mutatni ilyen igazolást. Ennél is fontosabb azonban, hogy hazajönnek-e valaha ezek a gyerekek?