Óriás kezek segítik Velencét

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:39

Az éghajlatváltozás következményeire figyelmeztetnek a vízből kiemelkedő monumentális kezek a gondolák városában. A képzőművész Lorenzo Quinn végleges helyére, a Ca 'Sagredo Hotel oldalára telepítette a 2017-es Velencei Biennáléra készült monumentális szobrát.

Szerző

Újra támadhat a zsarolóvírus

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:37
250 ezer magyar internetező találkozott már zsarolóvírussal
Sosem látott mértékű kibertámadás rázta meg a világot. Szakértők szerint ma újabb roham várható.

Bár már szombat délutánra valamelyest sikerült rendet tenni az internetes világban, még tegnap is újabb és újabb gépek fertőződtek meg a „WannaCry” nevű internetes program következtében. A pénteken kezdődött támadássorozat a világ 150 országának 200 ezer számítógépes rendszerét érintette. Az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol vezetője, Rob Wainwright az ITV televíziónak megerősítette, hogy példa nélküli kiberakcióról van szó. A támadás során olyan szoftvert telepítettek az áldozatok gépére, amely titkosítja a fájlokat, s csak akkor teszi elérhetővé dokumentumainkat, ha fizetünk a hackereknek. Három nap után megkétszerezik a követelt pénzösszeget, de az ajánlat csak hét napig áll. Szakértők azonban figyelmeztetnek arra: az áldozat általában hiába fizeti ki a több száz dollárt, ez esetben sem jut hozzá fájljaihoz. Becslések szerint a hackerek a zsaroló szoftver segítségével már mintegy egymilliárd dolláros bevételre tettek szert.

A támadás számos vállalatot, intézményt érintett. Pénteken elsőként nagy-britanniai kórházak és spanyol cégek jelezték a kiberakciót. Az Europol vezetője vasárnap figyelmeztetett: „valószínű, hogy a helyzet még jobban elmérgesedik majd. Sokan ugyanis hétfőn kapcsolják be gépüket a munkahelyükön" - tette hozzá Rob Wainwright. Más szakértők szerint az eredeti zsaroló szoftver egy sor mutációja jelent meg a neten, amelyek még komoly gondokat okozhatnak.

Azokat a gépeket, amelyek automatikusan, rendszeresen frissítik az operációs rendszert, nincsenek kitéve veszélynek, mert a Microsoft már márciusban befoltozta ezt a biztonsági lyukat egy frissítésével. Elsősorban azon gépeket érintett a támadás, amelyek már nem támogatott operációs rendszert futtatnak. Az amerikai szoftveróriás ezért szombaton szokatlan húzásra szánta el magát: az XP rendszerre is kiadta a frissítést. Hírek szerint Ukrajnában végzett komoly pusztítást a kártékony program, feltehetően azért, mert itt sok gépen még a régi XP fut. De Tajvanról is számos bejelentés érkezett.

A támadássorozat tanulsága, hogy gépeinket rendszeresen frissíteni kell.

Mely objektumokat érintett a támadás?
Németország: Német Vasút
Nagy-Britannia: kórházak. Több pácienst át kellett helyezni.
Oroszország: Legalább 1000 gépet érintett a támadás, de adatvesztésről nem érkezett jelentés.
Egyesült Államok: FedEx logisztikai vállalat
Spanyolország: Telefónica távközlési vállalat
Portugália: Portugal Telecom távközlési vállalat
Svédország: Sandvik acélvállalat, valamint Timra körzetének 70 gépe
Franciaország: Renault autógyár

Phenjan tovább provokál

Publikálás dátuma
2017.05.15. 07:35
FOTÓ: REUTERS/Denis Balibouse
Az Egyesült Államok fokozni akarja az Észak-Koreára helyezett nyomást azt követően, hogy Phenjan ismét rakétakísérletet hajtott végre.

Washington provokációval vádolta meg a sztálinista államot, s a büntetőintézkedések szigorítását helyezte kilátásba. A Fehér Ház közleménye szerint Washington kiáll két térségbeli szövetségese, Japán és Dél-Korea mellett. A dokumentum kifejti: Donald Trump amerikai elnök nem tartja elképzelhetőnek, hogy Oroszország is örömét fejezte ki az újabb rakétakísérlet után, mivel a lövedék orosz területet is megközelített.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy Észak-Korea a vártnál nagyobb léptékben fejleszti nukleáris programját, s az ország hamarosan amerikai területet is elérhetnek rakétáival. Dél-Korea és Japán egyöntetűen elítélték az újabb, immár hetedik 2017-ben végrehajtott rakétakísérletet, amely az ENSZ-határozatainak nyilvánvaló megsértése. Kína mértéktartásra szólított fel. A pekingi külügyminisztérium közlése szerint el kell kerülni, a feszültség elmérgesedését a térségben.

Szerző