Előfizetés

Lemondott a német tartomány miniszterelnöke

Publikálás dátuma
2017.05.14. 22:12
TV-s interjún Hannelore Kraft és Armin Laschet FOTÓ: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Pártja súlyos választási veresége miatt lemondott vasárnap minden tisztségéről Hannelore Kraft, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnöke és tartományi szervezetének vezetője.

A Martin Schulz vezette SPD a vasárnapi tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazatok 30,6 százalékát érte el, ami történetének legrosszabb eredménye és 8,5 százalékos gyengülés a legutóbbi, 2012-es választáson szerzett 39,1 százalékhoz képest. Az SPD koalíciós társa, a Zöldek pártja is kudarcot vallott, támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6 százalékra süllyedt. 

A szociáldemokraták és a baloldali ökopárt koalíciója így elveszítette többségét Németország legnépesebb tartományában. A győztes az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), az első részeredmények szerint a szavazatok 34,4 százalékával.  Az észak-rajna-vesztfáliai választás az utolsó erőpróba a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt.

Újabb fontos sikert aratott Angela Merkel

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.05.14. 22:08
Armin Laschet és Angela Merkel az az észak-rajna-vesztfáliai Aachenben FOTÓ: REUTERS/Thilo Schmuelgen
A vártnál nagyobb arányú győzelmet arattak a német kereszténydemokraták az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választáson.

Ezzel a CDU mindhárom 2017-es tartományi választást megnyerte, s mindet meglepően nagy fölénnyel. A vereség rossz hír Martin Schulz szociáldemokrata elnök számára. Azt remélte, egy esetleges diadallal az SPD országosan is felzárkózhat Angela Merkel pártja mögé, s így Schulznak esélye lenne a kancellárral szembeni győzelemre a szeptember 24-én esedékes parlamenti választáson. Reményei azonban nem váltak valóra.

Közlések szerint a CDU 34,5 százalékot szerzett, az SPD 30,5 százalékot. Ez azt is jelenti, hogy a szociáldemokrata Hannelore Kraft helyett a kereszténydemokrata Armin Laschet lesz a tartományi miniszterelnök. Az SPD visszaesését híven illusztrálja, hogy legutóbb, 2012-ben kilenc százalékkal szerepelt jobban . Igen jól szerepelt a liberális FDP 12 százalékkal. A Zöldek 11,3 százalékra tettek szert, a jobboldali radikális Alternatíva pedig 7,5 százalékot kapott.

Putyin beavatkozna a brit választásba?

Publikálás dátuma
2017.05.14. 15:19
Boris Johnson FOTÓ: REUTERS/Jack Hill/Pool/File photo
„Valósnak tekinthető az a lehetőség, hogy Oroszország megpróbál beavatkozni a jövő hónapban esedékes brit országgyűlési választásokba" -  jelentette a The Telegraph-ban megjelent külügyminiszteri nyilatkozat alapján a Newsweek hírügynökség.

Boris Johnson szólt arról is, hogy Vladimir Putyin „nagyon örülne annak”, ha a június 8.-i választást Jeremy Corbyn Munkáspártja nyerné, írta a Newsweek. Vladimir Putyinra utalva Boris Johnson kijelentette: „A magunk részéről egyértelműen úgy véljük, hogy az oroszok ezt tették az Egyesült Államokban és a napnál is világosabb, hogy ugyanezt tették Franciaországban is (ahol a megválasztott elnök, Emmanuel Macron számítógépes rendszerét támadták meg). A Nyugat-Balkánon Vladimir Putyin egy sor mocskos vállalkozást támogat, szóval ébereknek kell lennünk”. 

A brit külügyminiszter szerint az orosz elnök „alá akarja ásni a demokráciába vetett hitet és hiteltelenné akarja tenni a demokratikus folyamatok egészét.”

Amint azt az UNIAN a korábbiakban jelentette, közvetlenül a francia elnökválasztás második fordulója előtt Emmanuel Macron kampányának vezetői bejelentették, hogy egy „súlyos” számítógépes támadás célpontjává váltak, amely során levelezésüket nyilvánosságra hozták. A Kreml igencsak nyíltan Macron ellenfelét, Marine Le Pen-t, a francia Nemzeti Front elnökét támogatta. 

Az Egyesült Államokban időközben zajlik az a vizsgálat, amely a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgálja. A vádak szerint betörtek Hillary Clinton kampányának számítógépes rendszerébe, ismételten kiszivárogtatták elektronikus leveleit. Sokan úgy vélik, mindez sokat rontott választási esélyein.