Václav Klaust aggasztja Macron feltűnése az EU-ban

Emmanuel Macron új francia államfő színrelépésével "jelentős minőségi változás" várható az Európai Unióban a szorosabb integráció kérdésében - ezen aggodalmaskodik a volt cseh államfő.

Szerinte Macron azonban már nem a kifáradt, az elhasználódott európai politikai osztály képviselője, amely csak a régi pozíciók védelmére képes, hanem egy ereje teljében lévő új politikus. Bár lényegében nem mond semmi újat és semmi mást, mint a brüsszeli Európát központosítani kívánók, de azt nagy erőbedobással és lelkesedéssel mondja - szögezte le Václav Klaus a konzervatív Lidové Noviny cseh napilapban hétfőn megjelent interjúban. 

A volt cseh államfő szerint a csehek nem nagyon örültek Macron választási győzelmének, inkább annak, hogy nem Le Pen lett a francia államfő. Klaus ugyanakkor nemtetszését nyilvánította ki afelett, hogy a politikusok nem reagálnak Macron Kelet- és Közép-Európák bíráló nyilatkozataira. "Én inkább azt látom, hogy kevesen mertek keményen válaszolni Macron Kelet- és Közép Európát bíráló nyilatkozataira. De ez már régen jellemző a cseh politikára" - jegyezte meg.

Václav Klaus szerint jó lenne, ha Macron megválasztása hozzájárulna a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) szorosabb együttműködéséhez, de ebben nem nagyon hisz. Szerinte nem helytálló azt állítani, hogy a V4-ek igyekeznek önálló csoportként megjelenni az Európai Unióban. Úgy véli: csak az történt, hogy egy adott pillanatban a négy közép-európai ország közös álláspontot foglalt el a migránsok erőszakos szétosztása kérdésében.

"Máskülönben az egyes államok eltérő véleménye a múltban és ma is mindig többségben volt. Szinte sohasem tudtak megegyezni. Macron megválasztása valószínűleg nem fogja erősíteni a V4-en belüli együttműködést" - jelentette ki. "Ezt különösen tőlünk (Csehországtól) nem várom. Minden ellenkező frázis ellenére a Cseh Köztársaság az úgynevezett visegrádi lánc leggyöngébb láncszeme" - szögezte le az interjúban a volt cseh államfő, aki 2013-ig töltötte be a tisztséget.

Szerző

Oroszországban nem gyógyíthatják a háborús bűnöst

A hágai Nemzetközi Törvényszék nem fogadta el az orosz kormány garanciáit és nem engedélyezi, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladić ideiglenesen szabadlábra kerüljön, s Oroszországba utazzon gyógykezelésre – olvasható a Vajdaság Ma honlapján. A bírók úgy vélik, a scheveningeni fegyintézetben megfelelő egészségügyi ellátást kap.

Az indoklás szerint az orosz fél garanciái mellett sincsenek meggyőződve arról, hogy Mladić gyógykezelését követően vissza fog menni Hágába, másfelől viszont teljesen megfelelőnek tartják azt az egészségügyi ellátást, amiben Mladić jelenleg is részesül.

A háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladić védői azt kérték a bírói tanácstól, hogy sürgősen tegye lehetővé, hogy védencük Moszkvába utazzon további gyógykezelésre, mert egészségi állapota jelentős mértékben megromlott és ez az egyedüli módja annak, hogy megérje az első fokú ítélet meghozatalát, írja a Tanjug.

Szerző

Pokollá teszik a koalíció életét

Bugár Béla, a szlováiai Most-Híd párt elnöke szerint a képviselői levelek kapcsán felmerült támadások annak az eredményei, hogy az ellenzék kijelentette, hogy poklot csinál a koalíció életéből. 

A Híd elnöke a TA3 politikai műsorának vendége volt, közölte a bumm.sk a TASR hírügynökségre hivatkozva. Ha valaki azt állítja, hogy a képviselők leveleit a parlamentben olvasgatták, az a parlament alelnöke szerint egy közönséges hazudozó. "Ezt mindenkinek elmondom, akár a bíróság előtt is" - mondta Bugár.

"Ha el akarjuk olvasni valaki leveleit, akkor már olyan módszerek vannak rá, hogy észre sem veszik, hogy ki lett nyitva a boríték" - konstatálta a Híd első embere. "Ha ezt tettük volna, nem szólalnék meg" - zárta ki a levelek olvasását. "Nagyon nagy feszültség kezd kialakulni, mintha minden, amit tennénk a koalícióval az rossz lenne" - mondta Bugár Béla, valamint hozzátette, hogy az egész botrány csak annak a következménye, hogy az ellenzék pokollá akarja tenni a kormányzó politikusok életét.

A parlament alelnöke nem tudja felmérni, hogy Igor Matovič, az Egyszerű Emberek nevű párt elnökének mandátumáról születik-e majd döntés júniusban. A pártelnök szerint Matovičot a saját politikai stílusa érte utol, amikor a gyűlölet, amit terjeszt egy bumeránghoz hasonlóan visszatért. Az ő döntése, hogy egy ismeretlen férfi fenyegetése miatt nem jár a parlamentbe, nem oldja meg a helyzetet. "Nem megoldás, hogy meggyengítem az ellenzéket és nem fogok munkába járni" - zárta a politikus.

Szerző