Előfizetés

Újabb felemelő, ám már szinte visszafogott Balog Zoltán-gondolatok

Publikálás dátuma
2017.05.15. 16:16
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Prőhle Gergely, az Arany-emlékév védnöki testületének titkára, a PIM főigazga
Arany Jánosra azért emlékezünk, hogy nyelvi gazdagsága a 21. századi magyarságnak is tulajdona maradjon - így fogalmazott az MTI híradása szerint az emberminiszter a 200 évvel ezelőtt született költőnek emléket állító Önarckép álarcokban című kiállítás megnyitóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban. És ezzel nincs is nagy baj. 

A beszéd azonban természetesen folytatódott. Szemelvények:

- A kiállítás megeleveníti a halotti maszkká merevedett Arany János-arcot, elérhető közelségbe hozza a költő személyiségét és életművét (...) a mai világban, amikor nagy hiány van az Arany Jánoshoz hasonló példaképekből, nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek a munkának a fontosságát.

- Arany János példa arra, hogyan kell a szó nemes értelmében szolgálni, hogyan kell kitartóan és alaposan, nem pedig szeszélyeknek és divatoknak hódolva dolgozni (...) Arany Jánosnak nem csupán tehetsége volt rendkívüli, hanem embersége is.

- Arany János egy szegény földműves család rendkívüli szellemi képességekkel megáldott gyermeke volt, aki nem csupán fogadta a talentumokat, de fáradhatatlanul kamatoztatta is őket.

 - Arany János művészete mércét jelentett az utána jövő költő-író generáció legjobbjai előtt.

Gyermekotthon helyett Mészáros Lőrinc-welness?

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke arra szólítja fel a kormányzatot, hogy ne zárják be a fóti gyermekotthont, és az ott élő gyermekeket ne telepítsék át más városokba, mert szerintük azokban rosszabb körülmények között élnének. Szabó Tímea hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gyermekotthon megszüntetése után az ott élő gyerekeket Kalocsára, illetve Zalaegerszegre költöztetnék, a kerekes székeseket pedig egy most épülő, hatvani intézménybe szállítanák át, amit egy gyártelepen alakítanak.

A politikus, parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy a fóti intézményt már a kétezres évek elején úgy alakították át, hogy a gyermekek 8-10 fős házakban nevelkedhessenek, miközben egy ombudsmani beszámoló szerint a kalocsai és zalaegerszegi otthonok túlzsúfoltak. Hozzátette, hogy a jelentésből kiderül: a kalocsai, a makói és a zalaegerszegi gyermekotthonokban bántalmazták az ott lakókat. Szabó Tímea jelezte, írásbeli kérdéseket tesz fel arról, hogy valóban a hatvani gyártelepre akarják-e költöztetni a gyermekeket, illetve, hogy megtudja: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester valóban meg akarja-e vásárolni a fóti gyermekotthon területét, hogy ott wellness hotelt építsen.CÖF, Demjén - Kiadta az MVM a támogatási listát, ámuljon!

Publikálás dátuma
2017.05.15. 15:11
Népszava fotó
Az még a félszabad országokban is ritkán fordul elő, hogy voltaképpen az állam ilyen nyíltan pénzeljen egy gongót, és még ráadásul le is bukjon, mint ahogy ez történt a CÖF és a száz százalékig a magyar állam tulajdonában lévő MVM esetében - írja az Átlátszó, amely korábban azt is megvilágította, mi fán is terem az a "gongó": az általában szabadnak csak némi ráhagyással nevezhető államokban felbukkanó jelenség neve,  a kormányzat által szervezett civil szervezet (government-organised non-governmental organisation), azaz GONGO.

Mint a portál által közreadott listából kiderül, a közös zsebből kihúzott pénzből a kormány/Orbán mellett harcosan kiálló CÖF mellett ( ők állnak az élen) 45 millió forintnyi támogatást kapott például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amelynek Lévai Anikó az egyik „jószolgálati nagykövete”, 10 milliót a szegénység ellen - ahogy az Átlátszó találóan fogalmaz - unortodox eszközökkel harcoló miniszterelnöki tanácsadó, Hegedűs Zsuzsa alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól, 35 millió jutott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, melynek alapítói közt a miniszterelnök és felesége mellett ott találjuk Kövér Lászlót is.

Ehhez képest a politikailag kevésbé beágyazott segítő szervezeteknek jellemzően néhány százezer forint jut. Még a Böjte Csaba által vezetett gyerekmentő misszió, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány is mindössze 850 ezer forintot kapott az MVM CSR-keretéből – igaz, ugyanebben az évben 6,5 millió jutott a szatmári katolikus püspökség óvodájának játszóterére, és tény, hogy évről évre 1-1 millióval támogatnak három, lovas terápiával foglalkozó civil szervezetet. De az a néhány kisebb, beteg gyerekeket segítő szervezet, amelyik be tudott kerülni a cég támogatottjai közé, jellemzően százezer-ötszázezer forinthoz jutott.

Demjén Ferenc művészeti tevékenységét viszont 63 millió forinttal szponzorálta az MVM három év alatt három koncertje támogatása révén, de jutott 10 millió az EDDA-nak, és 7,5 millió Keresztes Ildikó koncertjére. Évente 23 millió megy a Prima Primissimára, kiemelt támogatott a Szépművészeti Múzeum és a VeszprémFest.

A teljes cikk, a támogatási listával, itt olvasható. 

lásd még: Mesék a CÖF-ös félmilliárdról