Előfizetés

A kormány lemond 18 milliárdról - Vajon miért?

Ábrahám Ambrus
Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:22
A Welt 2000 informatikai vállalkozás ebben a budaörsi irodaházban működött FORRÁS: GOOGLE
A kormány új álláspontjával szemben nem tartja védhetetlennek az EMIR korábbi rendszerének kiépítésének ügyét Heil Péter. Már csak azért sem, mert az ezt megelőzően 9 vizsgálaton mindent rendben találtak.

Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy ez az ügy védhetetlen lenne – nyilatkozta lapunknak Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egykori elnökhelyettese. A szakembert annak kapcsán kerestük, hogy vasárnap a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) azt közölte: a magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az EMIR-rendszer kiépítésével kapcsolatban. Utóbbi az uniós pénzek pályáztatásának és szétosztásának hazai informatikai hálózata.

A "szabálytalanságok szálai a Gyurcsány családhoz vezetnek" – jelentette ki Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. Felszólította Gyurcsány Ferencet és feleségét a  Dobrev Klárát, hogy tisztázzák magukat az ügyben. Dobrev Klára ez idő tájt a  Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese volt.

Tegnap a parlamentben Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője interpellációjában sem hagyta szó nélkül a KTK által vázolt helyzetet: úgy fogalmazott, hogy ez a szocialisták botrányos korrupciós ügyeinek egyike. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában ráerősített: ez egy baráti cégen keresztül kiépített pénzcsatorna volt, amely a szocialisták irányába lejtett.

Mint korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság illetékesei a közelmúltban vizsgáltak két projektet is, amely az EMIR kiépítéséhez köthető. Ahogy írtuk az egyébként 2003-tól folyó projektben az első szerződések még rendben is voltak. Az EMIR kifejlesztésével és üzemeltetésével a Welt 2000 Kft.-t bízták meg. A gondok a harmadik szerződés után keletkeztek. Az ajánlatkérő állami szerv ugyanis saját maga állapította meg, hogy rendszer működtetésére és fejlesztésére más cég is alkalmas, ám mégis hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írtak ki. Ezen pedig ismét a Welt 2000 lett a befutó. E mellett a magyar ajánlatkérő szervek a tulajdonjogot fokozatosan át is adták a Welt 2000 Kft-nek. 

Heil Péter most rámutatott, hogy a rendszert eddig 9 audit vizsgálta, köztük 2009-ben az Európai Bizottság auditja is. Egészen eddig mindent rendben találtak. Éppen ennek tudatában gondolja úgy, hogy érthetetlen, szokatlan és kötelességszegő a magyar kormány azon hozzáállása, amely szerint ez az ügy nem védhető.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem korrupcióról, hanem eljárási hibáról van szó. Amikor ráadásul felmerült, hogy a hirdetmény nélküli eljárás problémás lehet, akkor az NFÜ jogelődje, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal maga fordult bírósághoz a jogi helyzet tisztázását kérve. A bíróság hatályban tartotta a szerződéseket és nem szabott ki bírságot. Egyben megállapította, hogy az NFH minden tőle telhetőt megtett a szabályos eljárás érdekében. Ennek tudatában finanszírozták a rendszert - jelentette ki.

Heil Péter megjegyezte: az ma is tudható, hogy a kiépített hálózat jó, és jól működik, hiszen a mai pályázati rendszer mögött is az EMIR áll. Nem tűnik véletlennek, hogy a jelenlegi kabinet is igyekezett megszerezni.

Azon sajtóhírrel kapcsolatban, hogy nyolc vonatkozó szerződés közül három esetében az ő neve szerepel a dokumentumokon Heil Péter annyit mondott: nem tudom megmondani, hogy ki írta alá a megállapodásokat. Az én feladatom a forrás biztosítása volt, ha a kontraktusok erre vonatkoznak, akkor helyálló lehet az állítás. Hozzátette azonban ezen szerződéseknek számos osztályon és bizottságon, valamint szakmai ellenőrző szerven keresztül kellett menniük. Ezen felül a hivatal jogi csoportja is rendre átnézte a dokumentumokat. Ezeket az utakat minden esetben, így az EMIR esetében is betartották.

A Miniszterelnökség vezetője, Lázár János a múlt héten közölte: büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen Welt 2000 Kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt. A tárca vezetőjének álláspontja igen gyorsan változott meg az ügyben. Amikor a 24.hu néhány hete az üggyel kapcsolatban kereste a Miniszterelnökséget, akkor még egészen más véleményen voltak. Az EB új ellenőrzésének tényét ugyan elismerték, ám hozzátették szerintük nem lefutott meccsről van szó. Úgy vélték a bizottsági levelekben írt vélelmek nem tekinthetők sem véglegesnek, sem valósnak. Ennek tükrében a mostani lemondó álláspont igencsak váratlan és magyarázatra okot adó fordulatnak tekinthető.

Különösen annak fényében, hogy bár a Welt 2000 Kft-vel megkötött szerződések az előző, 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklus részei, ám így sem csak a korábbi, szocialista kormányok sara. Források szerint a rendszerre 2007-2015 között több mint 25 milliárd forintot költöttek. Az összeg nagyobbik részét pedig 2010 után fizették ki, ráadásul a második Orbán-kormány hivatalba lépése után a projektet számos alkalommal módosították, rendre emelve a támogatható költséget.

Kilencedikig ingyen jár a tankönyv

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyveket a következő tanévtől, a kormány döntése értelmében a tankönyvek ingyenességét a 9. évfolyamig kiterjesztik - jelentette be Palkovics László oktatási államtitkár. 

A kormány ez irányú terveiről három hete számolt be a Népszava, bár akkor a tankönyvellátó Kello iskoláknak küldött tájékoztatójából még csak sejteni lehetett, hogy erre készülnek. A Szülői Hang portál által készített felmérésből ugyanakkor kiderült: a megkérdezett szülők háromnegyede szerint csak a valóban rászoruló családoknak kellene biztosítani a tankönyvek ingyenességét. Ezen az állásponton van a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete is, szerintük a felszabadult összegekből jobb tankönyvcsomagokat lehetne összeállítani.

Kapcsolódó
Cenzúrázza az állam a tankönyveket is

Csúszik a ligetbeli színház újjáépítése

Publikálás dátuma
2017.05.16. 07:14

A közlekedési kérdések tisztázásig felfüggesztették a városligeti színház újjáépítését - írja a Magyar Hírlap a Liget Budapest projektet irányító cégre hivatkozva. Az egykor az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán álló szecessziós épület tervezése folyamatban van. Tervezik a Kós Károly sétány autómentesítését, ennek következtében nagyobb forgalom terelődhet az Ajtósi Dürer sorra, így szükség lehet a Dózsa György úti kereszteződés átalakítására.