Előfizetés

"A Fidesz hazudik a 18 milliárdról" - Le sem zárult az EU-s vizsgálat?

Á. A.
Publikálás dátuma
2017.05.16. 20:37
A Welt 2000 informatikai vállalkozás ebben a budaörsi irodaházban működött FORRÁS: GOOGLE
A Fidesz nem mond igazat, s a szemébe hazudott az országnak – reagált keddi közleményében a Demokratikus Koalíció (DK) a kormányoldal hatalmas összegű uniós büntetésről szóló hétvégi állításaira.

Mint beszámoltunk róla, a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte: a magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az EMIR-rendszer kiépítésével kapcsolatban. Utóbbi az uniós pénzek pályáztatásának és szétosztásának hazai informatikai hálózata.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke a párt állításait arra alapozza, hogy a témában tájékoztatást kért Franck Séberttől, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának igazgatójától. Utóbbi kifejtette, hogy az ügyben az uniós eljárás még nem zárult le, az még mindig folyamatban van, így nem is állapíthattak meg semmiféle visszafizetési kötelezettséget.

Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egykori elnökhelyettese is hasonlóan nyilatkozott az üggyel kapcsolatban lapunknak. Szerinte nem áll meg az a kormányzati megállapítás, hogy az ügy védhetetlen lenne, már csak azért sem, mert a rendszert eddig 9 audit vizsgálta, köztük 2009-ben az Európai Bizottság is.

Hiába azonban a le nem zárt eljárás, itthon a malmok szédítő tempóban őrölnek. Azt már a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza mondta ugyanis egy keddi háttérbeszélgetésen, hogy Lázár Jánosnak az EMIR miatt tett feljelentését soron kívül továbbítják az illetékes ügyészségnek, amelynek három napja van a feljelentés elbírálására: nyomozást rendelhet el vagy elutasíthatja azt - írta a hirado.hu.

500 dolgozójától válik meg a TEVA-gyár

Ábrahám Ambrus
Publikálás dátuma
2017.05.16. 18:58
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Fokozatosan jövő év végig bezárja gödöllői gyárát az izraeli kézben lévő Teva gyógyszergyár – tudta meg lapunk. Az elhatározásról kedd délután értesítették a dolgozókat. Paplanos Péter, a gyógyszeripari vállalat kommunikációs vezetője kora este megerősítette a Népszavának a döntést, annyiban azonban próbálta enyhíteni azt, hogy megjegyezte: ez egyelőre egy terv. Ebben az szerepel, hogy 500 dolgozót idén, további 200-at pedig jövő év végéig küldenek el az üzemből. Ezzel lényegében megszűnik a termelés a cég gödöllői egységénél.

Arra a kérdésünkre, hogy mi áll a háttérben annyit reagált: a vállalatcsoport globálisan szervezi át működését, s a globális igényekhez alakítja tevékenységét. Ennek a következménye a gödöllői lépés. Hozzátette, hogy ez a debreceni és a sajóbábonyi egységüket, valamint a társaság hazai kereskedelmi tevékenységét nem érinti, ezeken a területeken hasonló lépésekre nem kell számítani. (A helyzettel kapcsolatban késő délután kerestük a helyi önkormányzatot is, ám akit találtunk, ők nem tudtak a vállalat döntéséről.)

Paplanos Péter a leépítés és a gyárbezárás ütemezésével kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: erről még nem tudnak pontos képet festeni. Először ugyanis az érdekképviselettel kell egyeztetni, s csak az után tudnak a részletekről beszélni. Előre láthatóan ebben a kérdésben június végére áll össze a részletes forgatókönyv. Az gödöllői gyáregység épületével kapcsolatban azért kérdésünkre kifejtette: egyelőre az az elképzelés, hogy új gazdája lesz az ingatlannak.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint váratlanul ért mindenkit a döntés. Jelezte: már dolgoznak azon, hogy előkészítsék az ilyenkor szokásos csomagokat a dolgozók számára. Szavai szerint sajnálatos, s nagyon szomorú a helyzet, ám a honi gyógyszeripar területén nagyon komoly szakemberhiány tapasztalható. Éppen ezért nem reménytelen, s komolyan bíznak abban, hogy a most elbocsátandók közül nagyon sokan a szakmán belül kapnak munkát. Ezzel együtt az érdekvédelem – lényegében a munkaadóval történő egyeztetésekkel egyidőben – már most azon dolgozik, hogy azok, akik más megoldásokban gondolkodnak a lehető legtöbb segítséget megkapjanak a vállalattól és az érdekképviselettől. A maguk részéről ennek érdekében minél hamarabb szeretnék megkezdeni az erről szóló egyeztetéseket a vállalat vezetőivel.

A kormány ígéri: segít a dolgozóknak
A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a Teva Gyógyszergyár Zrt. elbocsátandó munkavállalóinak sorsát - ígéri közleményében a kabinet.
Az érintett Pest megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat április végi adatai szerint több mint 5200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, ami a vállalat munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedését nagyban megkönnyítheti.
Az OFA Nonprofit Kft. haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, a szakszervezettel, illetve a leépítést bejelentő céggel, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében. 

Kapcsolódó
Óriási leépítés jöhet a TEVA-nál

Milyen drága lesz a gyümölcs? - Két hét múlva kiderül

Publikálás dátuma
2017.05.16. 16:14
Thinkstock illusztráció
Egy-két hét múlva lehet jól megbecsülni, hogy mekkora károkat okozott a fagy és a télies időjárás a gyümölcsösökben, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) közölte, a fagyot követő napokban, illetve pár hétben csak a virágokat és a kisgyümölcsöket ért kár mérhető.

Az ekkor mért kár azonban nem egyezik meg a végleges terméskárral, mert a teljes terméshez a virágok vagy gyümölcskezdemények 20-50 százaléka is elég lehet. A két szervezet közölte, amíg az úgynevezett tisztuló hullás be nem fejeződik, a termés nem becsülhető jól és nem jelezhetők előre a piaci következmények és a fogyasztói árak alakulása.

Magyarországon a legtöbb gyümölcsfajnál nagyon jó virágzással indult a tavasz, ami nagyon jó terméskilátásokkal kecsegtetett. A március vége és május közepe között 6-7 alkalommal is bekövetkezet, éjszakai fagyok viszont érzékelhető kárt okoztak a termésben.

A tájékoztatás szerint kedvezőtlenül hatott a termésre, hogy a virágzás jelentős részében uralkodó hűvös, szeles időjárás miatt nagyon elhúzódott a virágzás, és emiatt nagyon eltérőek a gyümölcsméretek még egy fán is. Ennek várható következménye az lesz, hogy a kisebb gyümölcsök lehullnak, így a szokásosnál erősebb lesz a tisztuló hullás.

A fagyhatás és ezzel a fagykár mértéke nagyon eltérő gyümölcsfajonként és országrészenként is, illetve egy-egy termőtájon belül még mikro-körzetenként is - közölték a szakmaközi szervezetek, amelyek szerint az eddigi információkra alapozva csak annyit lehet valószínűsíteni, hogy termés a legtöbb gyümölcsfajta esetében nem fogja elérni egy közepes, átlagos évét.

lásd még: "Drága lesz Budapesten is" - Siratják az idei szüretet