Így kaphatnak újra csak minimálbért az egészségügyben dolgozók

Nem egyeztetett a kormány az érintettekkel sem a napokban bejelentett védőnőknek járó plusz 33 ezer forintos bérkiegészítő pótlékáról (ami novembertől járhat), sem pedig a mentődolgozóknak szánt és januártól esedékes 10 százalékos béremelésről a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szerint.

A Medicalonline.hu szerint a legutóbbi egyeztetéseken - melyeken a szakállamtitkárság és az ágazati szakszervezetek mellett a gazdasági minisztérium és a kamarák is képviseltették magukat - a védőnők kapcsán még arról folyt a vita, hogy miképp lehetne egyáltalán őket a szakellátások körébe sorolni. A kormányzati bejelentés napján pont volt egy egyeztetés, de azon nem hangzott el a 33 ezer forintos kiegészítő pótlék ötlete. Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke elmondta, ez a kiegészítő pótlék már a negyedik bérkiegészítés, ez az összeg nem épül bele a 10 éve változatlan védőnői alapfizetésbe. Ráadásul a korábbi kiegészítéseknek is problémás volt a kifizetése, egyes önkormányzatok ugyanis a rendeleteket eltérően értelmezték, így volt, aki kevesebbet kapott az előírtnál, de volt olyan is, aki semmit sem kapott. A mentődolgozóknál januártól életbe lépő 10 százalékos béremelésről sem esett szó a tárgyalásokon, sőt, még az érintett szakszervezetekkel és szakmai résztvevőkkel sem egyeztetett a kormány.

A MESZK elnöke szerint a mentésben dolgozókra is vonatkozik a tavaly elfogadott szakdolgozói bértábla, ám ha nem rendezi megfelelően a bértáblában tavaly rögzített összegeket a kormány, újabb gondok lehetnek: összecsúszhat a garantált bérminimum és a minimálbér összege.

Így az is előfordulhat jövő januárban, hogy egy OKJ-s végzettségű kezdő ápoló bére alig 300 forinttal haladja meg a 2018-ra beígért bruttó 180 ezer forintos minimálbérhatárt - olvasható a Medicalonline.hu cikkében.

Szerző

Szédítő sötétség

Publikálás dátuma
2017.05.17. 07:48

A svéd Camilla Läckberg a statisztikák szerint a női olvasók kedvenc skandináv krimiszerzője. Regényeinek egyik főszereplője, az író Erica erős, sikeres és okos nőalak, rendre segít férje, Patrik nyomozásaiban. A bűnesetek mellett szó esik a háztartási munka megosztásáról, a modern családokról, a gyereknevelés gondjairól. Ám Läckberg fahéjascsiga- és kávéillatú világának legkevésbé érdekes, legügyetlenebb mozzanatai a szerelmi szálak: az olvasónak néha az az érzése, hogy egy Tiffany-lapszám akadt a kezébe a kilencvenes évek elejéről. Az idomár esetében a kivételesen brutális történetnek nem is árt némi ellensúly. A statisztikailag vélhetően a világ legveszélyesebb helyei közt trónoló kisvárosban, Fjällbackában – Läckberg minden regénye itt játszódik – négy hónapja keresik reménytelenül a tizenöt esztendős Victoriát. A lány egy fagyos januári reggelen megvakítva, süketen, kivágott nyelvvel kerül elő, hogy halálra gázolja egy autós. A történet kibontakozása közben A tetovált lány sejlik fel: pszichopaták, kínzás, hatalmi játék, bántalmazás.

A legtöbb kritika amiatt szokta érni az írónőt, hogy történetei kiszámíthatóak: már az elején képbe kerül az elkövető, de mostani műve e tekintetben előrelépést jelent. Noha az arányok itt sem tökéletesek, egyes szálak zavaróan kidolgozatlanok, de képes beszippantani az olvasót, kicsit fejbe is kólintja. Az pedig sejthető: a végső megoldás egy következő regényben érkezik.

Infó

Camilla Läckberg: Az idomár

Animus kiadó

Népzeneoktatás ünnepe a Krúdy-negyedben

Május 19-én és 20-án (pénteken és szombaton) hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Magyar Népzeneoktatás Ünnepét az óbudai Krúdy-negyedben – tájékoztatta a Népszavát Szerényi Béla, a szervező Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Hangszermíves Céh elnöke.

Az Óbudai Társaskörben rendezendő nyitókoncert előtt felavatják a 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás emlékhelyét, Raffay Dávid szobrász és Monus Béla népi iparművész alkotásait. Szombaton a Fő téren, a Zichy kastélykertben és a Kobuci kertben délelőtt tíztől este tízig tartanak a programok: alap-, közép- és felsőfokon népzenét tanuló növendékek mellett a Hurdy Gang, Herczku Ágnes (ének) és a Nikola Parov Quartet, Balogh Kálmán (cimbalom) triója, valamint Virágvölgyi Mária és a Hölgykorszorú lép színpadra.

Új koncertcimbalmot is felavatnak, és megrendezik a nagykunsági citeravirtuózról és hangszerkészítőről elnevezett Tuka Zsigmond Országos Citeraversenyt. Az Esernyős Óbudai Kulturális Pont eközben Néphagyományok az óvodában címmel tart országos művészetpedagógiai konferenciát. A kiegészítő programok között ÖrömZeneTér (aprók táncháza), valamint kézműves vásár, mesterség- és könyvbemutatók szerepelnek.

Szerző