vagyonnyilatkozat;biogáz;Süli János;

Eltitkolta cégét a Paks 2 minisztere?

Süli János új atomminiszter nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában azt a Biogas Productor Kft.-t, amelynek papíron még tulajdonosa – derítettük ki. Igaz, a cégbírósági adatbázis szerint a tulajdonosváltás már bejegyzés alatt áll. A paksi társaságot fia, Süli Balázs veszi át.

A hiányt a miniszter lapunk kérdésére azzal indokolta, hogy április 14-én – amikor kinevezési szándéka már ismertté vált - a kft.-t elajándékozta a fiának. A papírokat már leadták, az iktatás még zajlik. További részletekről nem nyilatkozott. Megkeresésünket Süli Balázs is elutasította.

A cég számadatai furák: árbevétel nincs, viszont tavaly az azt megelőző év közel százmilliós vesztesége után hasonló nyereségre tettek szert. A fő tevékenysége gázgyártás, de üzletelésük különösebb nyomot nem hagyott a világhálón. Úgy tudjuk, a kft. szarvasmarhaürüléket hasznosít. A végtermékkel nem trágyáznak, hanem gázt, abból pedig hőt és áramot termelnek az istálló számára. Emellett kukoricából bioetanolt sajtolnak, a maradék pedig takarmány.

A vagyonnyilatkozatban megemlített két energetikai cégtől viszont a miniszter a jelek szerint nem látja szükségét megszabadulni. Így megtartja az Aquaenergia Kft. harmadát. A társaság weboldala szerint Fontányi Gábor vízhasznosítási szabadalmait alkalmazná. A többségi tulajdonos a feltaláló halála óta lánya, Fontányi Rita. Lényegében itt sincs bevételt, az eredmény évek óta néhány százezres-milliós nyereség-veszteség. Nem vált meg többségi tulajdonától a családi mérnökcégnek számító Emi-Duna Kft.-ben se. Mindez jogszerű, mégis rendkívüli óvatosságot kíván: a tulajdonos ugyanis a tevékenységi körükbe vágó, ráadásul az elkövetkező években több ezer milliárdot szétosztó energetikai területet felügyel.

A miniszternek emellett van egy 128 négyzetméteres lakóháza, egy 75 négyzetméteres üdülője, mintegy 80 milliónyi követelése, közel tízmilliónyi Mol-, OTP-, FHB- és CIG-részvénye, 9,6 milliónyi befektetési jegye, 8,6 milliónyi nyugdíj-előtakarékossága, 9 millió hitele, egy motorcsónakja és egy Opel Astrája is.

A társaságok az elmúlt évek során alakultak. Süli János meghallgatásain is többször kitért arra, hogy a paksi atomerőmű vezérigazgató-helyettesi székéből való 2011-es távozta után megújuló energiával foglalkozott. Más kérdés, hogy az Orbán-kabinet új, 2010-ben még az atomerőmű irányítói székében ülő miniszterét az akkori választások után épp a Fidesz szorította ki nem csak az erőműből, de - iparági hírek szerint - a hazai energiaipar egészéből is. Eladdig, hogy Süli János 2014-ben még a Fidesz-KDNP-jelölt ellenében nyerte el Paks polgármesteri székét. Igaz, mindezt ma a friss tárcavezető nem politikai, hanem személyes okokkal indokolja.

Paks felé nyomul Mészáros cége
Mészáros Lőrinc friss érdekeltségei, az Opimus és a Konzum többségi tulajdont szereztek a cseh Královopolská RIA magyarországi leányvállalatában – tették közzé a Budapesti Értéktőzsdén. A jelentős erőművi, vízkezelési, vegyipari, mérnöki és kivitelezői vállalat megrendelői közé tartozik mások mellett a Skoda, a Slovnaft és a Temelíni Atomerőmű. A vételárról a felek nem nyilatkoztak. Szakértők a társaságot a paksi bővítés lehetséges beszállítói között emlegetik. Á. A.