Előfizetés

Eltitkolta cégét a Paks 2 minisztere?

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.05.19. 07:21

Süli János új atomminiszter nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában azt a Biogas Productor Kft.-t, amelynek papíron még tulajdonosa – derítettük ki. Igaz, a cégbírósági adatbázis szerint a tulajdonosváltás már bejegyzés alatt áll. A paksi társaságot fia, Süli Balázs veszi át.

A hiányt a miniszter lapunk kérdésére azzal indokolta, hogy április 14-én – amikor kinevezési szándéka már ismertté vált - a kft.-t elajándékozta a fiának. A papírokat már leadták, az iktatás még zajlik. További részletekről nem nyilatkozott. Megkeresésünket Süli Balázs is elutasította.

A cég számadatai furák: árbevétel nincs, viszont tavaly az azt megelőző év közel százmilliós vesztesége után hasonló nyereségre tettek szert. A fő tevékenysége gázgyártás, de üzletelésük különösebb nyomot nem hagyott a világhálón. Úgy tudjuk, a kft. szarvasmarhaürüléket hasznosít. A végtermékkel nem trágyáznak, hanem gázt, abból pedig hőt és áramot termelnek az istálló számára. Emellett kukoricából bioetanolt sajtolnak, a maradék pedig takarmány.

A vagyonnyilatkozatban megemlített két energetikai cégtől viszont a miniszter a jelek szerint nem látja szükségét megszabadulni. Így megtartja az Aquaenergia Kft. harmadát. A társaság weboldala szerint Fontányi Gábor vízhasznosítási szabadalmait alkalmazná. A többségi tulajdonos a feltaláló halála óta lánya, Fontányi Rita. Lényegében itt sincs bevételt, az eredmény évek óta néhány százezres-milliós nyereség-veszteség. Nem vált meg többségi tulajdonától a családi mérnökcégnek számító Emi-Duna Kft.-ben se. Mindez jogszerű, mégis rendkívüli óvatosságot kíván: a tulajdonos ugyanis a tevékenységi körükbe vágó, ráadásul az elkövetkező években több ezer milliárdot szétosztó energetikai területet felügyel.

A miniszternek emellett van egy 128 négyzetméteres lakóháza, egy 75 négyzetméteres üdülője, mintegy 80 milliónyi követelése, közel tízmilliónyi Mol-, OTP-, FHB- és CIG-részvénye, 9,6 milliónyi befektetési jegye, 8,6 milliónyi nyugdíj-előtakarékossága, 9 millió hitele, egy motorcsónakja és egy Opel Astrája is.

A társaságok az elmúlt évek során alakultak. Süli János meghallgatásain is többször kitért arra, hogy a paksi atomerőmű vezérigazgató-helyettesi székéből való 2011-es távozta után megújuló energiával foglalkozott. Más kérdés, hogy az Orbán-kabinet új, 2010-ben még az atomerőmű irányítói székében ülő miniszterét az akkori választások után épp a Fidesz szorította ki nem csak az erőműből, de - iparági hírek szerint - a hazai energiaipar egészéből is. Eladdig, hogy Süli János 2014-ben még a Fidesz-KDNP-jelölt ellenében nyerte el Paks polgármesteri székét. Igaz, mindezt ma a friss tárcavezető nem politikai, hanem személyes okokkal indokolja.

Paks felé nyomul Mészáros cége
Mészáros Lőrinc friss érdekeltségei, az Opimus és a Konzum többségi tulajdont szereztek a cseh Královopolská RIA magyarországi leányvállalatában – tették közzé a Budapesti Értéktőzsdén. A jelentős erőművi, vízkezelési, vegyipari, mérnöki és kivitelezői vállalat megrendelői közé tartozik mások mellett a Skoda, a Slovnaft és a Temelíni Atomerőmű. A vételárról a felek nem nyilatkoztak. Szakértők a társaságot a paksi bővítés lehetséges beszállítói között emlegetik. Á. A.

Már Paks felé nyomul Mészáros cége?

Á. A.
Publikálás dátuma
2017.05.18. 23:24
FOTÓ: Molnár Ádám
Mészáros Lőrinc friss érdekeltségei, az Opimus és a Konzum többségi tulajdont szereztek a cseh Královopolská RIA magyarországi leányvállalatában – tették közzé a Budapesti Értéktőzsdén.

A jelentős erőművi, vízkezelési, vegyipari, mérnöki és kivitelezői vállalat megrendelői közé tartozik mások mellett a Skoda, a Slovnaft és a Temelíni Atomerőmű. Szakértők a társaságot a paksi bővítés lehetséges beszállítói között emlegetik.

"Simabeszédű, pimasz modorú, Orbán alteregója" - Vajon kiről ír a Politico?

Publikálás dátuma
2017.05.18. 14:13
MTI fotó
Kovács Zoltánról ír a brüsszeli lap, amely azt írja:  az, hogy az EU-ban nem találnak fogást az Orbán-kormányon, nagyrészt neki köszönhető.

Kovács könyörtelen virtuozitással védi a magyar kormányt - szemlézi az írást a hvg.hu. Bár Brüsszelben az intézkedései miatt sokan rosszfiúként tekintenek Orbánra, ennek ellenére nehezen találnak fogást rajta, ez pedig jelentős részben Kovácsnak köszönhető, aki mestere a politikai manőverezésnek, főnöke hatékony és fáradhatatlan szájaként funkcionál. A lap felidézi Kovács múltját is: Orbánhoz hasonlóan a szóvivő is a nyolcvanas évek végén nőtt fel, és ő is vidéki, Abaújszántóról származik, majd Debrecenben tanult, hogy utána Budapesten a CEU-n doktoráljon történelemből a XVIII. századi politikai kommunikációból. Kovács diákként lépett be a Fideszbe, amely akkor már jobboldali párt volt. Kovács maga erről azt mondta, hogy eleinte a barátságok és az antikommunizmus vitte a politikába.

Mivel Orbánnak nincs valami jó reputációja külföldön, Kovács folyamatosan akcióban van, és azon kevesek közé tartozik, akik közvetlenül veszik fel a kapcsolatot az európai sajtóval ahelyett, hogy a brüsszeli emberekre hagynák ezt. "Brit akcentusú angoljával és világos beszédmódjával Kovács a magyar kormány simamodorú, jól felkészült és hozzáértő képviselőjeként lép fel" - írja a lap, amely szerint a jól beszélő és tényekből jól felkészült Kovács nem hagyja magát felidegesíteni, a nyugati újságírókat ugyan fárasztják a módszerei, a magyar tisztviselők hatékony szóvivőként tekintenek rá. A lap azonban azt is kimeli, hogy a  szóvivő viselkedése időnként agresszívvá válik, személyeskedéssel támadja vissza a nemzetközi szervezeteket és a magyar kormánnyal szemben kritikus újságírókat is. Volt, hogy egyenesen tévesen informálta a közvéleményt, például amikor Orbán „etnikai homogenitásról” szóló nyilatkozatáról közölte, hogy az nem is úgy volt.