Előfizetés

Teljesítetlen ígéretek

Publikálás dátuma
2017.05.20. 07:52
Vasárnap a küldöttek előtt adhat magyarázatot Bienerth. FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Szembesíthetik a küldöttek Bienerth Gusztáv elnököt a be nem tartott ígéreteivel az úszók vasárnapi, éves közgyűlésén.

Forrnak az indulatok a háttérben a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vasárnapi évi rendes közgyűlése előtt, ami minden bizonnyal nem lesz egy békés összejövetel. A vihar oka az elnök, Bienerth Gusztáv, aki be nem tartott ígéreteivel és többek szerint elfogadhatatlan kommunikációjával rengeteg ellenséget szerzett magának január 8-i megválasztása óta.


Lapunk úgy tudja, Bienerth elkezdte egyenként felhívni az egyesületeket, és emlékezteti őket arra, hogy a MÚSZ növelte a támogatásukat, és azt mondja, reméli, a klubok tudják, kinek köszönhető mindez. Tóth megerősítette mindezt, bár hozzátette, őt ebben a témában még nem hívta a MÚSZ irányítója.„Behívott az irodájába, azt ígérve, hogy minden kérdésemre válaszol, de a látogatásom után sem tudtam többet, mint előtte" – hangsúlyozta Tóth. – Megígérte, hogy negyed évente internetes fórumon bárki kérdezhet tőle, és mindenre válaszol. Az első rész teljesült, több mint négy hónappal a megválasztása után volt ilyen lehetőség, de az érdekes és fontos kérdésekre nem kaptunk választ.”

Tóth István, a szentendrei Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület elnöke a Népszavának elmondta, Bienerth semmilyen kínos kérdésre nem ad választ.

Az előző közgyűlésen felmerült, hogy a MÚSZ-t 23 évig irányító Gyárfás Tamást válasszák meg tiszteletbeli elnöknek. A küldöttek arra szavaztak, hogy megfelelő elkészítés után a mostani közgyűlés tűzze napirendre ezt a kérdést. Bienerth azonban a legutóbbi elnökségi ülésen megszavaztatta a testülettel, hogy ez a téma ne kerüljön be a napirendek közé.

„Az elnök az elnökséggel felülbíráltatott egy közgyűlési határozatot, ami törvénytelen - jelentette ki Tóth. – Szeretném hangsúlyozni, hogy nekünk lényegtelen, ki a szövetség elnöke. A sportág szereplői azt szeretnék, hogy rendben menjenek a dolgok. Az nem normális, hogy a világbajnokságra készülő Cseh László a MÚSZ hibájából úgy tud elutazni külföldi edzőtáborba, hogy magánember fizeti ki az útiköltségét. És az sem fordulhat elő, hogy megpróbáljanak ellehetetleníteni valakit, aki a nemzetközi szövetségben fontos vezető pozíciót tölt be, márpedig a MÚSZ elnöke most azon fáradozik, hogy Gyárfás Tamást kiszorítsa a nemzetközi szövetség alelnöki pozíciójából.”

A MÚSZ elnökének kijelentéseiből az derül ki, nagyon elégedett magával, közben pedig olyan hibát követ el, amellyel nemcsak magát, hanem az egész sportágat lejáratja. Lapunk birtokába került egy levél, amelyben Bienerth meghívja a sportági szövetségek elnökeit az úszók Budapest-bajnokságára a Duna Arénába, a vizes-vb helyszínére. Az a kisebb gond, hogy Bienerth szerint az Aréna „lélegzetállító épület”, de a magyar nyelv helyes használata mellett a tényekkel sincs tisztában: azt állítja, hogy a Budapest-bajnokság június első hétvégéjén az a sportesemény, amelyre első alkalommal bemehetnek a nézők a vizes-vb helyszínére. Ez azonban nem igaz: május 25-27. között rendezik a vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét a Duna Arénában, két magyar együttes, a Szolnok és az Eger részvételével. Lehet, még Bienerthnek is van VIP-belépője az eseményre…

A kispestiek első esélye

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.05.20. 07:51
A Budapest Honvéd futballistái (fekete-pirosban) már ma ünnepelhetnek, ellenben az MTK már szombaton elbúcsúzhat az élvonaltól.
A labdarúgó NB I mai, utolsó előtti fordulójában eldőlhet a bajnoki cím sorsa és a kiesés kérdése is.

Egy éve ilyenkor merőben más volt a helyzet. A Ferencváros még azelőtt megnyerte az élvonalbeli futballbajnokságot, hogy igazán kitavaszodott volna (április 2-án – a szerk.), a zöld-fehérek mögött pedig többek között az az MTK Budapest és Debrecen tülekedett a nemzetközi kupaindulást érő pozíciókért, amelyek ezúttal a kiesés elkerüléséért küzdenek.

Dibusz Dénes kapus, FTC

„A Videoton jól szerepel, a bajnoki címért küzdenek, úgyhogy biztosan nagyon nehéz dolgunk lesz, de szeretnénk kicsit belerondítani nekik a bajnoki címért folyó versenyfutásba.”

És akkor még nem ejtettünk szót a tavaly szolidan teljesítő Budapest Honvédról. Az előző kiírást amolyan „színtelen, szagtalan”, feledhető produktummal nyolcadikként záró kispesti klub a jelenlegi, tavaszi idényben nyújtott teljesítménynek – például 5 hazai sikerének –köszönhetően makacsul megragadt a tabella élén, a 32. fordulóban pedig akár bajnokká is avanzsálhat.

Ahhoz, hogy a Honvéd Debrecenből hazafelé tartó csapatbuszán még Budapest határa előtt pukkanhassanak a pezsgők, az kell, hogy a Nagyerdei Stadionban nyerjen a fővárosi csapat, este pedig a Videoton felcsúti – átmeneti – otthonában győzzön a dobogós helyének megőrzésére hajtó Ferencváros az utóbbi fordulók legjobb formájában lévő csapatainak találkozóján. A cívisvárosban azonban nem csak a Honvéd számára van tétje a találkozónak.

„Három csapat továbbra is mögöttünk van (és természetesen a már kiesett Gyirmót – a szerk.), a következő játéknapon pedig hazai pályán fogadjuk a kispestieket. Debrecenben bárkire veszélyesen lehetünk, így természetesen az a célunk, hogy a listavezető ellen is győzzünk. Igaz, hogy a tavaszi szezonban vendégként kikaptunk a Honvédtól, ám ezúttal ellenük szeretnénk eldönteni a bennmaradás kérdését” – nyilatkozta a Népszavának a Ferencváros–DVSC mérkőzés után Osváth Attila, a hajdúságiak kölcsönjátékosa.

Az osztályváltás elkerülése szempontjából kulcsfontosságú párharcot rendeznek a Hungária körúton is, ahol az MTK a Diósgyőrt fogadja. Az Új Hidegkuti-stadionban vereség esetén bármelyik csapat nehéz helyzetbe kerülne, a pillanatnyilag 11. helyezett kék-fehérek azonban egy újabb betlivel ki is eshetnek. Igaz, ehhez a másik „veszélyeztetett” borsodi csapat, a Mezőkövesd győzelme is szükségeltetik.

Ilyen véghajrá közepette mondja még valaki, hogy nem izgalmas a magyar bajnokság?

A 32. forduló programja

Újpest–Haladás 18.00

Szusza Ferenc Stadion

Debrecen–Budapest Honvéd 18.00

Debrecen, Nagyerdei Stadion (tv.: M4 Sport)

MTK Budapest–DVTK 18.00

Új Hidegkuti Nándor Stadion

Mezőkövesd–Paks 18.00

Mezőkövesd, Városi Stadion

Gyirmót–Vasas 18.00

Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion

Videoton–FTC 20.30

Felcsút, Pancho Aréna (tv.: M4)

Válogatott játékost igazolt a Ferencváros

Könczei Áron személyében válogatott játékost igazolt a Ferencváros jégkorongcsapata.

A klub honlapjának pénteki beszámolója szerint a 23 éves jobbszélső már a hatodik új érkező a zöld-fehér együttesnél. A tízszeres válogatott Könczei Debrecenben kezdte pályafutását, ahol egy rövid svédországi kitérőt leszámítva 2016-ig hokizott. Az előző idényben a döntőig menetelő MAC Budapestben játszott, ahol az alapszakaszban 34 találkozón 32 pontot szerzett, míg a rájátszásban 15 mérkőzésén is három gólt ütött és öt gólpasszt adott.