Előfizetés

"Hazudik" a KDNP ifjúsági szervezete

Publikálás dátuma
2017.05.19. 18:02
Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke Forrás: Facebook
Az LMP ifjúsági szervezete szerint a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés szükségességét vonja kétségbe az, aki le akarja beszélni a kormányt az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról. A Lehet Más a Jövő Nacsa Lőrinc, a KDNP ifjúsági szervezetének (IKSZ) elnökének szavaira reagált, aki arra kérte a kormányt, hogy ne terjessze be aláírásra a dokumentumot. A Lehet Más a Jövő szerint Nacsa érvelése tele van valótlanságokkal.

Apostol Klaudia és Páli Zoltán, a Lehet Más a Jövő társelnökei pénteken közleményben reagáltak az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökének szavaira. Nacsa Lőrinc azt mondta: rendkívül kockázatos lenne az isztambuli egyezmény Magyarország általi ratifikálása, ezért a szervezet arra kéri a kormányt, ne terjessze be aláírásra a dokumentumot.

Az IKSZ zavaros ideológiai magyarázatai valójában megakadályoznák a kormányt abban, hogy átfogó intézkedéseket tegyen a nők elleni erőszak felszámolására - reagált a Lehet Más a Jövő az IKSZ közleményére. A szervezet ezután arra kérte a kormányt, még a tavaszi ülésszakban ratifikálja az egyezményt.

Az LMP szervezete szerint az IKSZ érvelése tele van valótlanságokkal. Ide sorolták például azt az állítást, hogy az Isztambuli Egyezmény csak "látszólag" lép fel a nők elleni és családon belüli erőszakkal szemben, a valódi célja "a hagyományos családmodell lebontása az európai országokban." Szerintük nem olvasták a dokumentumot, mert abban az áll, hogy annak célja "a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése", "a nők és férfiak közötti tényleges egyenlőség elősegítése, a nők helyzetének megerősítése révén". A szervezet emlékeztetett, hogy a magyar kormány három éve aláírta, de a mai napig nem hirdette ki a dokumentumot.

Korábban az Alapjogokért Központ kérte arra az Országgyűlést, hogy ne ratifikálják az egyezményt, mert az lebontaná a hagyományos családmodellt, és egyébként sincs semmi szükség a "társadalmi nem" fogalmának bevezetésére.

Mint ismert, az isztambuli egyezmény az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és „az elkövetők büntetlenségének megszüntetése". Ez az első nemzetközi egyezmény, amely tartalmazza a nemek definícióját, figyelembe véve a biológiai nemen kívül a társadalmi nem kategóriáját. Magyarország 2014 márciusában írta alá a szerződést, ám mivel azt máig nem ratifikálták, hazánkban nem kötelező érvényű. Az egyezményhez 43 állam csatlakozott, eddig 23-an már jóváhagyták. 

Nem is gondolná, hány magyar nyugdíjasnak van Facebook-profilja

Publikálás dátuma
2017.05.19. 17:43
Illusztráció: Thinkstock
Több mint 600 ezer nyugdíjaskorú magyarnak van Facebook profilja - tudhattuk meg a 4Life Direct Internet Világnapja alkalmából készített felméréséből.

Az 50 év felettiek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint a korosztályt az informatika nem, a közösségi média, az online hírolvasás, az e-mailezés és az internetes böngészés viszont annál inkább érdekli. Az aktív 50 feletti nyugdíjasok körében ugyanis a valamilyen kütyüvel rendelkezők kétharmada fent van a Facebookon, háromnegyedük pedig rendszeresen olvas híreket az interneten.

Hatvan százalékuk rendelkezik valamilyen számítástechnikai eszközzel (asztali számítógép, notebook, táblagép, okostelefon), de jelentős különbség mutatkozik a még aktív ötven felettiek és a nyugdíjasok eszközellátottságában. Míg előbbiek 85 százalék rendelkezik valamilyen IT eszközzel, addig a nyugdíjasok több mint felének (52 százalék) semmilyen számítástechnikai készüléke nincs. Az ötven felettiek körében összességében az asztali számítógépek és a laptopok a legnépszerűbbek (35, illetve 34 százaléknak van), okostelefonnal azonban már csak a megkérdezettek 30 százaléka rendelkezik, azaz minden ötödik nyugdíjas - derül ki a 4Life Direct felméréséből.

Tarlós István megállapodott Beregszászon

Publikálás dátuma
2017.05.19. 17:36

Testvérvárosi megállapodást írt alá ünnepélyes keretek közt Budapest főpolgármestere és Beregszász polgármestere, Tarlós István és Babják Zoltán pénteken a kárpátaljai városban, a beregszászi városnapok nyitórendezvényén.

A Beregszász fennállásának 954. és megyei jogú várossá nyilvánításának 16. évfordulója alkalmából tartott háromnapos ünnepi rendezvénysorozat megnyitóján mondott beszédében Tarlós István Budapest lakosságának üdvözletét tolmácsolva hangsúlyozta: nem számít, hogy milyen méretű Budapest és mekkora Beregszász, ennél sokkal fontosabb a két város közötti erős lelki kötődés. Budapest város vezetésének koncepciója, hogy a határon túli magyarlakta területek egy-egy településével, a "spirituális kötődést" kifejezendő, testvérvárosi megállapodást köt - tette hozzá, megjegyezve, hogy ebbe a sorba tartozik a jelentős számú magyar lakossággal rendelkező Beregszász is.

Budapest főpolgármestere kiemelte: "a szándékunk kettős, mert egyfelől fontosnak érezzük és fontos is, hogy az itt élő lakosság őrizhesse nyelvét, kultúráját, hagyományait. S mivel mindezt az ukrán törvények messzemenő tiszteletben tartásával képzeljük el, egyben ez a testvérvárosi kapcsolat arra is jó, hogy kifejezzük jó szándékunkat és jó kapcsolatok létesítésére irányuló akaratunkat az ukrán nemzet irányában is, bizonyítva, hogy a magyarok lehetnek jó állampolgárok ott, ahol megőrizhetik lelki identitásukat, és megmaradhatnak magyaroknak Ukrajnában". Magyarországnak és fővárosának fontos, hogy szívén viselje a Beregszászon élő magyarok sorsát - emelte ki, hozzáfűzve, hogy "az együttműködésünk elsősorban és kiemelten a kultúra területére fókuszál, de szeretnénk, ha a budapesti lakosok képviselői, legyenek azok kulturális szervezetek munkatársai vagy vállalkozók, állandó és élő kapcsolatot létesítenének az itt élőkkel".

Tarlós István köszönetet mondott az ünnepségen részt vevő Hennagyij Moszkalnak, Kárpátalja megye kormányzójának azért, hogy támogatta a testvérvárosi megállapodás megkötését.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Beregszász az utóbbi években sokat fejlődött, szebb és élhetőbb hely lett. Utalta arra, hogy a város lakossága soknemzetiségű és nagyon fontosnak mondta a nemzetiségek közötti béke megőrzését. Ennek kapcsán felszólította hallgatóságát, hogy senki ne dőljön be provokációknak.

A nyitóünnepség zárásaként a város Kossuth Lajosról elnevezett főterén felállított színpadon Tarlós István és Babják Zoltán több száz fős közönség előtt aláírta a Budapest és Beregszász testvérvárosi kapcsolatairól szóló megállapodást. Ezt követően a közelben közösen felavatták a felújított Hősök terét.