Nicole Kidman lett Cannes királynője - Fotógaléria!

Publikálás dátuma
2017.05.22. 15:08

Nicole Kidman a 70. cannes-i fesztivál igazi királynője: az ausztrál filmsztár idén a hivatalos programba meghívott három filmben és egy sorozatban is játszik. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: REUTERS/Stephane Mahe/Jean-Paul Pelissier

A 49 éves Kidman a világ egyik legrangosabb fesztiváljának visszatérő vendége, miután gazdag és változatos karrierjében egymást váltják a hollywoodi közönségfilmek és a független művészfilmes alkotások. Idén azonban a korábbiaknál is nagyobb figyelem irányul az ausztrál filmsztárra, aki a hétvégén már megérkezett a Croisette-re.  

Az Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas sztár játssza a főszerepet Sofia Coppola Csábítás című filmjében, amely a fődíjért, az Arany Pálmáért versenyez. Az alkotást Don Siegel 1971-ben Clint Eastwooddal a főszerepben forgatott, A tizedes háreme című filmje ihlette. A történet az amerikai polgárháború idején egy lányiskolában játszódik. A filmet szerda este mutatják be. 

A görög Jorgosz Lantimosz is Nicole Kidmannal és Colin Farrellel forgatta legújabb filmjét. A homár című alkotással két éve a zsűri díját elnyerő rendező legújabb filmje, az Egy szent szarvas meggyilkolása egy sebész és egy tinédzser furcsa kapcsolatát mutatja be, aki fokozatosan fészkeli be magát a sebész családjába. Az angolul forgatott görög versenyfilm világpremierje hétfő este lesz. 

Versenyen kívül mutatják be az amerikai John Cameron Mitchell How to Talk to Girls at Parties című filmjét, amelyben Elle Fanning oldalán látható az ausztrál színésznő. A film fiatal amerikai punkrajongókról szól az 1970-es évek Londonjában, ahol földönkívüliekkel találkoznak. 

A negyedik, szintén versenyen kívüli alkotás Nicole Kidman főszereplésével A tó tükre tévésorozat második évada, amelyet az új-zélandi Jane Campion rendezett. 

Az ausztrál színésznő több mint hatvan filmet tudhat mögött, ezekből eddig négy szerepelt a cannes-i fesztivál hivatalos programjában. Baz Luhrmann Moulin Rouge című filmjével nyitott 2001-ben a fesztivál Nicole Kidmannal a főszerepben, 2003-ban Lars von Trier Dogville - A menedék című kíséreti drámájának főszereplőjeként tért vissza, 2012-ben Lee Daniels Az újságos fiú thrillerében játszott, 2014-ben pedig ismét a nyitófilm, Olivier Dahan Grace - Monaco csillaga című alkotásának címszerepét alakította.  

Hollywood egyik legjobban fizetett színésznője kevesebb filmet forgat, amióta 2006-ben összeházasodott Keith Urban zenésszel, akitől két gyereke született, az idei kiemelt részvétele ezért is meglepetésnek számít a fesztiválon.

Szerző
Frissítve: 2017.05.22. 15:16

Szentpéteri Áron rövidfilmjét mutatják be Cannes-ban

Publikálás dátuma
2017.05.22. 14:29
Fotó: Thinsktock
A cannes-i filmfesztivál Cinéfondation szekciójának célja, hogy bemutasson és előtérbe helyezzen olyan filmeket, amelyeket filmművészeti iskolák hallgatói készítettek. Indulhatnak animációs és játékfilmek, azonban dokumentumfilmek nem. A program két egymással egyidejűleg zajló válogatásból áll.

Az első a világ minden tájáról érkezett növendékek 16 művét, a második 9 különböző nemzetiségű szerző filmjeit mutatja be, amelyek az Arany Pálma díjért versenyeznek rövidfilm kategóriában.

A szabályok szerint olyan filmek nevezhetnek, amelyek a fesztivált megelőző 18 hónapban készültek, nem vettek részt más nemzetközi fesztiválon és 60 percnél nem hosszabbak.

A nemzetközi zsűri három díjat ítél meg: 15000, 11 250 és 7 500 euró értékben. Az első helyezettnek lehetősége nyílik bemutatni az első nagy játékfilmjét a cannes-i filmfesztiválon, a feltételek egyike, hogy a film feliratai előtt megjelenjen az alábbi szöveg: “a film a Cinefondation támogatásával jött létre”.

A zsűri elnöke Cristian Mungiu, aki 2013-ban Steven Spielberg elnöklése idején volt zsűritag. A rendező, forgatókönyvíró és producer Naomi Kawase Abderrahma Sissako, Abbas Kiarostami és Jane Campion nyomdokaiba lép. A díjat odaítélő döntnökök még Clotilde Hesme francia színésznő, Barry Jenkins amerikai rendező, forgatókönyvíró, Eric Khoo szingapúri rendező, forgatókönyvíró és producer, Athina Rachel Tsangari rendező.

A válogatás: Az idén húszéves Cinéfondation szemlén16 filmet (14 játék- és 2 animációs filmet) választottak ki körülbelül 2600 alkotásból, amelyek a világ minden táján működő filmművészeti iskolákban készültek. Három kontinens 14 országa van jelen. A megmérettetésen részt vesz négy olyan film is, amely először jelentkező diákműhelyekből kerül ki.

Mi természetesen a magyar versenymű alkotójának, Szentpéteri Áronnak szurkolunk, akinek filmje, a Láthatatlanul két emberről szól, akik a sötétben találkoznak. A film folyamán láthatjuk, ahogy közelednek, és ahogyan eltávolodnak egymástól, miközben elmosódott határvonalakat kereszteznek. Az emberekben létező határvonalak jobbára láthatatlanok. Nem csak a vakok számára.

A Láthatatlanul című rövidfilm trailere:

A rövidfilm verseny válogató bizottságához ebben az évben 4843 fim érkezett. Ezek közül kellett kilenc bemutatásáról dönteni. A végeredmény 8 játék- és 1 animációs film. A résztvevő országok: Finnország, Franciaország, Anglia, Dánia, Görögország, Irán, USA, Lengyelország, Kína, Kolumbia és Svédország.

"Ez puhapöcsűség" - Alföldi Róbert üzent a hatalom gyáva képviselőinek

Publikálás dátuma
2017.05.22. 13:48
FOTÓ: Molnár Ádám
Alföldi Róbert Jordán Tamás helyzetével kapcsolatban nyilatkozott a Nyugat.hu-nak, miután bár jövő szeptemberig meghosszabbították igazgatói megbízását a Weöres Sándor Színház élén, voltak azonban képviselők, akik ellene szavaztak. A rendező kijelentette róluk: "még ahhoz is gyávák, hogy azt mondják, mi nem akarjuk Jordánt. Ez puhapöcsűség". Alföldi a kormányt és "kiskatonáikat" kritizálva kijelentette: az arrogáns és pofátlan mechanizmus ugyanaz, mint az országos politikában, itt a teljesítmény, a szakmaiság már semmit sem számít, egyedül csak a párttagkönyv.

Mint ismert, márciusban további egy évvel, 2018. szeptember 30-ig meghosszabbította Jordán Tamás igazgatói megbízatását a Weöres Sándor Színház élén a szombathelyi közgyűlés. A döntést a várost irányító Fidesz-KDNP frakció mellett az ellenzék is támogatta, csupán Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) kultúráért is felelős alpolgármester szavazott ellene, és Balassa Péter (Jobbik) tartózkodott.

Alföldi ezzel kapcsolatban nyilatkozta azt a szombathelyi Volpone-premier előtt, hogy olyan kiskatonákat lát a történetben, akik mindenáron meg akarnak felelni a hatalomnak, be akarják biztosítani a saját helyzetüket, bizonyítani, hogy ők jól viselkednek. "Ez az egész semmi mást nem mutat, mint a helyi emberek túlbuzgóságát és bénázását" - jelentette ki, hozzátéve, hitelrontásért beperelhette volna a fideszes képviselőt, aki szitokszóként használta a nevét. (Koczka Tibor korábban úgy nyilatkozott Jordánról: két Alföldi-darab között, amiben játszott, volt ereje bemenni Kálmán Olgához nyilatkozni a Hír TV-be. - a szerk.)

Alföldi az interjúban azt nehezményezte: "még azt se vállalják, még ahhoz is gyávák, hogy azt mondják, mi nem akarjuk Jordánt, mindegy ki lesz, a színház lényegtelen, de Jordán ne legyen itt." Szerinte inkább mondták volna azt: "mi nem akarjuk Jordán Tamást, mert ő ezt meg ezt vallja a világról, mi meg mást. Idehívott olyan embereket, akikről mi úgy gondoljuk, hogy az ő filozófiájuk és világnézetük nem alkalmas arra, hogy a mi hatalmi törekvéseinket támogassa. Ezt lehet mondani, ez egy férfias és nyílt dolog, ezért lehet vállalni a felelősséget, ezzel kapcsolatban kérdéseket lehet feltenni. Ahogy ez zajlik, az a puhapöcsűség, nem tudom másként mondani, ahogy ez el lett kenve-nyalva-maszatolva…" - fogalmazott a rendező.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Alföldi egyébként a civilek ellehetetlenítését célzó törvényjavaslattal kapcsolatban is megnyilatkozott a Facebookon. Bejegyzésében azt írta: "A mostanság sokat emlegetett „Civilek” azok az honfitársaink, akik emberségből, bátorságból, valódi emberi felelősségből, keresztényi értelemben is vett szeretetből teszik helyettünk is azt, amit igazán mindannyiunknak tenni kellene egymásért, bajban lévő embertársainkért. (...) Ezeket a honfitársainkat megkérdőjelezni, nemtelen és hazug vádakkal illetni, mondjuk ki: üldözni és lehetetlenné tenni a hatalom részéről aljas és gyáva arrogancia" - fogalmazott a rendező.

Szerző
Frissítve: 2017.05.22. 14:23