Trump békét ígért

Publikálás dátuma
2017.05.24. 07:31
FOTÓ: REUTERS/Jonathan Ernst
Az amerikai elnök az izraeli-palesztin békéért szállt síkra Rámalláhban és Jeruzsálemben, azt hangsúlyozta, bármit kész megtenni ennek érdekében.

Befejezte tegnap "történelmi" izraeli látogatását Donald Trump. A vizit második napján először Bethlemben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egyeztetett,délután a jeruzsálemi Jad Vasem emlékmúzeumba látogatott, majd ezt követően mondta el beszédét az Izrael Múzeumban.

Nem ígért és nem mondott semmi egetrengetőt Trump, sem Rámalláhban, sem Jeruzsálemben, nem foglalt nyíltan állást a békefolyamatot akadályozó alapkérdésekben, mint a telepespolitika vagy Jeruzsálem státusa. Így mind két félnek azzal kellett szembesülnie, hogy az új amerikai elnök korábbi ígéretei ellenére minden marad a régiben.

Betlehemben ugyan megdicsérte a palesztin vezetést az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésért és terrorellenes lépéseikért, de egyben meg is dorgálta. Trump úgy fogalmazott, addig nem lehet békét teremteni, „míg az erőszakot jutalmazzák”. Ezzel azt az Izrael által nemzetközi fórumokon hosszú ideje kifogásolt ciszjordániai gyakorlatot ítélte el, hogy a jórészt nemzetközi segélyekből gazdálkodó Palesztin Hatóság életjáradékot biztosít a terrorizmusért börtönbe zárt személyek családjainak. Washington „készen áll a béke álmának megvalósítására”, ennek érdekében maga is kész bármit megtenni, szögezte le Trump. Az amerikai és a palesztin elnök közös sajtótájékoztatón ítélte el a manchesteri terrormerényletet. A Palesztin Hatóság talán reménykedett abban, hogy Trump bejelenti a várva-várt amerikai gazdaságfejlesztési csomagot, amelyet Abbász már februári washingtoni útján is szorgalmazott, de egyelőre ez is elmaradt.

Jeruzsálemben a Yad Vasem emlékmúzeumnál elhangzott rövid beszédében a történelem legsötétebb pillanatának nevezte a holokausztot, olyan Isten és gyermekei elleni gonoszságnak, amelyre nincsenek szavak. Beszédét azért is övezte a világsajtó kiemelt figyelme, mert a Trump-adminisztráció már két óriási bakit is elkövetett a 6 millió zsidó áldozatot követelő holokauszt kapcsán. Januárban a holokauszt emléknapon a Fehér Ház közleményében nem tett említést sem a zsidókról, sem pedig az antiszemitizmusról, áprilisban pedig Sean Spicer szóvivő azt mondta, Hitler sem süllyedt Bassár el-Aszad szíriai elnök szintjére.

Az Izrael Múzeumnál elhangzott beszédében leszögezte, hogy a Trump-adminisztráció mindig Izrael mellett fog állni, de azt is hangsúlyozta, hogy a békekötés nem lesz egyszerű, mindkét félnek komoly kompromisszumokat kell kötnie. Amerika új elnöke egyetlen konkrét ígéretet tett Izraelnek: Washington nem fogja megengedni Iránnak, hogy atomfegyverhez jusson.

Szerző

Terror Manchesterben - További támadások is lehetnek

A legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorellenes készültségi szintet. A döntést Theresa May miniszterelnök jelentette be kedd éjjel, azzal az indokkal, hogy az előző napi manchesteri merénylet elkövetője mögött az elhárító szolgálatok megítélése szerint egy olyan csoport állhatott, amely akár további támadásokat is tervezhet.

Szerző

Terror Manchesterben - Ő volt a merénylő (Fotó!)

Publikálás dátuma
2017.05.23. 20:36
Videófelvételből kiemelt kép a menekülőkről FOTÓ: Reuters
A manchesteri rendőrség főparancsnokának kedd esti tájékoztatása szerint egy 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az előző éjjel végrehajtott öngyilkos robbantásos merénylet elkövetője.

Ian Hopkins a manchesteri rendőrkapitányság előtt felolvasott rövid tájékoztatójában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez egyelőre csak gyanú, mivel a halottkémi vizsgálat még nem azonosította hivatalosan az öngyilkos merénylőt. A manchesteri rendőrkapitány közölte: éppen ezért egyelőre nem kíván semmilyen további nyilatkozatot tenni a merénylő kilétével kapcsolatban.

A BBC értesülése szerint mindazonáltal az elkövető valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt. A férfi 1994-ben született. Személyazonosságáról már órák óta keringtek hírek a médiában, de a tisztviselők szerint eddig a DNS-teszt eredményére vártak a hatóságok.

A 22 éves feltételezett elkövető fotója bejárta a világsajtót:

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A kedd esti adatok szerint a támadásban, amely Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány.

Szerző
Frissítve: 2017.05.24. 12:08