Azbesztper - Végre bizonyították a nyilvánvalót

Publikálás dátuma
2017.05.24. 07:18
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
,,Bizonyossággal határos valószínűséggel" az azbesztgyárból kikerülő azbesztrostok hozhatták létre a Heves megyei Lőrincin és Zagyvaszántón jelenleg és egykor élő emberek megbetegedését, mivel más azbesztforrás a környéken nem azonosítható. Ezzel a megállapítással egészült ki az a vizsgálat, amit egy, a bíróság által kirendelt szakértői iroda végzett el nemrégiben.

Mint ismert, az említett települések mezoteliómában (azbeszt okozta gyógyíthatatlan mellhártyadaganat) szenvedő lakói közül többen pert indítottak az állam ellen. A betegség lappangási ideje 20-30 év is lehet, így amikor megbetegedtek, a települések határában lévő gyár még állami tulajdonban volt.

Az ügyben több mint egy éve a bizonyítási eljárás zajlik: azt kell bizonyítani, hogy az azbeszt valóban az üzemből került-e az érintettek szervezetébe. A szakértői vizsgálat korábban feltárta, a gyár működésének idejében (2004-ben zárták be végleg) a mérgező azbeszt a gyártási technológia több pontján, üzemszerűen, különböző mértékben és formában kijutott a lakókörnyezetbe, így az ott alkalmazott technológiát semmi esetre sem lehet zártnak nevezni, az üzem a porelszívó kürtőin, a gyárra felszerelt ventilátorok, nyitott tárolók útján is szennyezett.

Még 2014 nyarán nyolcan indítottak kártérítései pert, s noha állapotukra tekintettel gyorsított eljárást rendeltek el, az ügy lassan halad. Hivatalosan is csak mostanra sikerült bizonyítani azt, ami eddig is egyértelmű volt. A nyolc felperes közül már csak egy valaki van életben. A következő tárgyalási nap júniusban várható, ekkor ítélet is születhet.

Szerző

Gyász! Meghalt Roger Moore

Publikálás dátuma
2017.05.23. 17:25
FOTÓ: Getty Images, Stuart Wilson
89 éves korában Svájcban elhunyt Sir Roger Moore brit színész, hozta nyilvánosságra a művész halálát családja. Mint írják, a rákkal folytatott rövid, de bátor küzdelem után halt meg, végakaratának megfelelően temetését családi körben Monacoban tartják. 

Amikor kimondjuk a nevét, a jóvágású, nyalka termetű, hetyke tekintetű fickó feje fölött rögvest az a kis karika ugrik be: Sir Roger Moore, még mielőtt a királynő lovaggá ütötte volna (1999), itthon Angyalként hódította meg a nézőket. Akkor már biztosan haladt a világhír felé vezető úton, a híres 007-esnek hétszer is kölcsönözte az egyéniségét. James Bondként eleinte csak hallottunk róla, a legendás brit kém kalandfilmjei errefelé jó darabig tiltott gyümölcsöknek számítottak.

Az Angyal-sorozat, meg Tony Curtisszel a Minden lében két kanál éveken át a legkedveltebb műsorok közé tartozott, éppen Moore utánozhatatlan eleganciája és persze kalandhőshöz méltó találékonysága révén. Itthon sorozatai egy kicsiny rést is ütöttek a tilalmakon, megleshettük, hogyan csinálják ezt a műfajt tőlünk nyugatabbra. Elragadóan vagány volt és sármos, de mulathattunk is rajta: Moore az az emblematikus hős volt, akit soha nem hagyott el se a hidegvére, se a humora. Legendásan őrizte makulátlan eleganciáját, remekbe formált frizuráját a leghevesebb fizikai küzdelmekben is. Minden szerepében arisztokratikus eleganciája és szeretni való személyisége volt a védjegye. - B.É.

“Sir Roger Moore halálával a világ elvesztette a gyerekek egyik nagy segítőjét – és az egész UNICEF család elveszített egy kedves barátot - nyilatkozta  Anthony Lake, az UNICEF Ügyvezető Igazgatója a Jószolgálati Nagykövetről.
A leghíresebb szerepeiben Sir Roger a hűvös kifinomultság megtestesítője volt, de UNICEF Jószolgálati nagykövetként végzett munkájában szenvedélyes– és nagyon meggyőző –képviselője volt a gyerekeknek.  Egyszer azt mondta, hogy rajtunk áll, hogy a gyerekeknek egy sokkal békésebb jövőt adjunk. Lady Kristina-val együtt nagyon sokat dolgozott ezen.
“Mindannyian az UNICEF-nél a legmélyebb részvétünket fejezzük ki a Moore családnak, és csatlakozva a sok barátjához és csodálójához az egész világon tisztelgünk előtte, és gyászoljuk az elvesztését. Nagyon fog hiányozni.”

Szerző

Rendőrök vittek el egy magyar rendezőt a Cannes-i filmfesztiválról

Publikálás dátuma
2017.05.23. 15:25
Az Out című fim alkotói: leva Aleksandrova-Eklone, Bárdos Judit, Kristóf György, Bárdos Éva, Terhes Sándor és leva Norvele-Krist
Rendőrség vitte el Kristóf György magyar filmest a cannes-i filmfesztiválon hétfőn bemutatott Out című filmjének partijáról - számolt be a rendező az Indexnek továbbított levelében,  amit eredetileg az Un Certain Regard szekció programigazgatójának címzett. 

A Szlovákiában született, de többek között Miskolcon is tanult rendező filmjét tegnap délután az Un Certain Regard szekciójában mutatták be, a parti azonban rosszul sült el. Kristóf elmondta, hogy az egyébként 9000 euróba kerülő összejövetelről a rendőrség elvitte őt, a film szlovák producerét, Marek Urbant, valamint az Out hangmérnökét, Jan Richtrt is. Hármukat órákig a rendőrségen tartották.

A rendőrség állítólag egy, a hely előtt kitört verekedés miatt vonult ki a helyszínre. Kristóf szerint a rendőrség eltörte a hangmérnök, Richtr karját is, de egyelőre nem sikerült megerősíteni ezt a hírt.

A film egy szlovákiai magyar családapáról szól (Terhes Sándor), akitől megszabadulnak a munkahelyén, ezért egy jobb munka reményében elindul a balti államok felé. Ez Kristóf első játékfilmje, a forgatókönyvét már két éve fejleszthette a cannes-i filmfesztivál keretein belül.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

Szerző