Szexbotrány egy újabb elitiskolában - Tanárok erőszakolták meg a gyerekeket

Publikálás dátuma
2017.05.24. 10:45

Az Egyesült Államokban újabb elitiskoláról derült ki, hogy tanárok szexuálisan zaklattak diákokat - jelentette helyi idő szerint kedden az amerikai sajtó. 

Ezúttal az északkeleti New Hampshire államban lévő St.Paul gimnáziumról és internátusáról van szó. Az intézmény - amely az episzkopális egyházhoz tartozik - Concord városában található és rendkívül jó hírű, annak idején diákjai között tudhatta például John Kerry volt külügyminisztert is. A gimnázium egy bostoni ügyvédi iroda megrendelésére 73 oldalas jelentést készített. Egy bejelentés nyomán - az ügyvédek részvételével - megvizsgálták, hogy az elmúlt évtizedekben milyen visszaélések történtek a diákok kárára. Az iskolában 530 kiskorú tanul, és 100 oktató dolgozik. Kiderült: 1948 és 1988 között 13 oktató rendszeresen szexuálisan zaklatta és megerőszakolta a gondjaira bízott gyermekeket, és 2000-ben egy bejelentés nyomán ugyan belső vizsgálat is indult, ám csak három tanárt találtak felelősnek. Az esetről tudósító The New York Times szerint az iskola a jó hírneve védelme érdekében nem folytatta le az átfogó vizsgálatot. 

A St.Paulban tapasztalt visszaélésekről a vizsgálatot megrendelő ügyvédi iroda közleményt adott ki. Ebben leszögezte: az intézmény "nem védelmezte a diákokat úgy, ahogyan azt kellett volna". Továbbá az iskola vezetése a bejelentéseket "nem vizsgálta ki megfelelő módon". 

A gimnázium jelenlegi igazgatója, Michael Hirschfeld bocsánatkérő közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy "nem lehet bocsánat a korábban tett bejelentések kivizsgálásának felületességére". Az igazgató "hibának" és "az értékítélet alapvető tévedésének" minősítette a történteket. Majd bejelentette: az összeállított jelentést az iskola megküldi Concord város rendőrségének, New Hampshire állam főügyészének, valamint a kormányzónak is. 

A botránnyal kapcsolatban a  The Wall Street Journal című lap arra emlékeztet, hogy áprilisban egy connecticuti magániskoláról derült ki, hogy a tanárok évtizedeken keresztül szexuálisan zaklatták, vagy megerőszakolták a diákokat. A Choate Rosemary Hall a connecticuti Wallingfordban szintén elitiskola, amelynek internátusában valaha a néhai John F. Kennedy elnök is tanult, s ott végzett Donald Trump elnök lánya, Ivanka Trump is, valamint több színészóriás, így Glenn Close és Michael Douglas is.

Szerző

Őrizetben az elnöki tanácsadó

A brazil rendőrség őrizetbe vette Michel Temer elnök egy tanácsadóját, valamint két egykori kormányzót. Korrupció ellenük a vád, méghozzá a 2014-es, Brazíliában megrendezett labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban merült fel a gyanú. A rendőrség szerint az őrizetbe vettek a brasíliai Mane Garrincha Stadion költségeinek összeállítása során 340 millió eurónyi összeggel árazták túl.

Tadeu Filippelli tanácsadó, valamint Jose Arruda és Agneli Queiroz exkormányzók mellett további hét személyt vettek őrizetbe. A nyomozás megállapította, hogy a stadiont – a vb-re épültek közül a legdrágábbikat – a többivel szemben nem a Nemzeti Fejlesztési Bank (BNDES) finanszírozta, hanem a fővárosi fejlesztési hivatal, a Terracap, ami azért érdekes, mert az építkezés egyáltalán nem illik a hatóság profiljába. Mivel a Terracap előzőleg nem is végzett hatástanulmányt arról, mennyire éri meg a hatalmas projekt finanszírozása, a céget jelenleg a megszűnés fenyegeti. Michel Temer elnök számára nagy csapás tanácsadójának őrizetbe vétele. Feltételezések szerint az államfő maga is érintett a korrupciós ügyben.

Korábbi médiaértesülések szerint az elnök egy hangfelvételen hallható, amint a bebörtönzött egykori parlamenti elnököt, Eduardo Cunhét akarja lefizetni. Mindketten a konzervatív kormánypárt, a PMDB tagjai. Temer azt állítja, manipulálták a hangfelvételt.

Szerző

Maduro nem hátrál

Publikálás dátuma
2017.05.24. 10:30
FOTÓ: Getty Images
Bár Venezuelában hetek óta százezrek tüntetnek a demokráciáért, mindez nem hatja meg Nicolás Maduro elnököt, aki megtette az első lépéseket az új, vitatott alkotmány kidolgozásához. 

Több ezer híve előtt a caracasi elnöki palotában dokumentumot írt alá, amellyel az alkotmányozó nemzetgyűlés létrejöttét kidolgozó grémium tagjait nevezte ki. Maduro arra is javaslatot tett, hogy a testület tagjai a jövőben a parlament épületében tartsa üléseit. Az elnök ezzel egyértelműen a jelenlegi törvényhozást célozza, hiszen a parlamentben az ellenzék van nagy többségben.

A világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező, koldusszegénnyé vált országában április eleje óta szinte naponta alakulnak ki utcai harcok a tüntetők és a biztonsági erők között. Közben a kormány melletti demonstrálók is megjelentek az utcákon. Eddig összesen 52-en vesztették életüket a megmozdulásokban.

Szerző
Témák
Venezuela Maduro