Trump bemutatkozik Brüsszelben

Publikálás dátuma
2017.05.25 07:32
Donald Trump és Charles Michel belga miniszterelnök. Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst
Fotó: /

Magyarország teljesíteni fogja a NATO elvárását, és 2024-ig katonai kiadásainak arányát a GDP 2 százalékára fogja növelni - ezzel az üzenettel érkezik Orbán Viktor miniszterelnök az észak-atlanti szövetség csütörtök délután kezdődő, nemhivatalos csúcstalálkozójára. A háromórásra tervezett brüsszeli eszmecsere elsődleges célja, hogy a NATO és Donald Trump amerikai elnök bemutatkozzanak egymásnak. “A csúcs éppúgy szolgálja Trump megnyugtatását, mint az európaiakét” - fogalmazott egy magas rangú diplomata az óceán két partján elhangzott ellentmondásos nyilatkozatokra emlékeztetve. A washingtoni vezetés igazságosabb teherviselést, az európai tagállamok az amerikai politikai és katonai szerepvállalás megerősítésére vonatkozó nyilatkozatot várnak a találkozótól. Brüsszelben ugyanakkor nagy a bizonytalanság: mit fog mondani, és miről fog tweetelni Donald Trump?

A 28 tagország állam- és kormányfői előreláthatólag két belső dokumentumot fogadnak el: az egyik a NATO-n belüli igazságosabb tehermegosztást foglalja keretbe, a másik a szövetség intézményes részvételét rögzíti az Iszlám Állam (IS) elleni nemzetközi koalícióban.

Amerikai nyomásra a tagállamok túlnyomó többsége újólag meg fogja erősíteni a 2014-es walesi NATO-csúcson tett vállalását, miszerint 2024-re a GDP 2 százalékára emeli katonai kiadásait. Ezt a követelményt jelenleg az Egyesült Államokon kívül csak az Egyesült Királyság, Észtország és Görögország teljesítik. A magyar kormány a katonai költségvetés évi 0,1 százalékos GDP-arányos növelésével tervezi elérni a szövetség által kitűzött célt. Magyarország számára is fontos eleme a megállapodásnak, hogy a kiadásokba beleszámítják a közös műveletekben való részvétel költségeit. A kormányoknak minden év végén nemzeti tervet kell bemutatniuk arról, hogyan halad anyagi kötelezettségvállalásaik teljesítése.

A találkozón várhatóan döntés születik arról, hogy a NATO hivatalosan az IS elleni nemzetközi koalíció tagjává válik. Diplomáciai források ezt inkább jelképes jelentőségű lépésnek tekintik, mivel a szövetség továbbra sem fog részt venni katonai műveletekben vagy azok irányításában. Intézményes részvétele mindössze arra fog korlátozódni, hogy képviselői jelen lesznek a koalíciós egyeztetéseken. A tagállamok már korábban határoztak arról, hogy a szövetség kiterjeszti a szíriai légtérről adatokat továbbító AWACS-ok tevékenységét.

Orbán-Trump találkozó nem szerepel a programban, de az új NATO-székház felavatása és a vacsorával egybekötött ülés kezdete közötti egy-másfél óra lehetőséget nyújt informális beszélgetésekre - mondták a szövetség székhelyén.

Csütörtök délelőtt az amerikai elnök rövid megbeszélést folytat az EU vezetőivel, és együtt ebédel Emmanuel Macron francia elnökkel.

2017.05.25 07:32

Meghalt a világ legidősebb férfija

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:16

Fotó: AFP/ JIJI PRESS
Masazo Nonaka 113 éves korában hunyt el.
Vasárnap, 113 éves korában, hokkaidói otthonában elhunyt Masazo Nonaka, a világ legidősebb férfija – írja a Guardian. Masazo Nonaka 1905. júlis 25-én született, és családjával egy fogadót működtettek, melyet most unokája vezet. Hat fiútestvére és egy lánytestvére volt, 1931-ben kötött házasságot, öt gyermeke született. Tavaly nyilvánították a világ legidősebb férfijának. Családja szerint a férfi vasárnap a kora reggeli órákban, békésen halt meg. Unokája a Kyodo japán hírügynökségnek elmondta: a családot sokkolta Masazo Nonaka halála.
Témák
japán
2019.01.20 13:16

Már 73 halálos áldozata van a mexikói vezetékrobbanásnak

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:42

Fotó: AFP/ FRANCISCO VILLEDA
A legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült. Egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben.
73-ra emelkedett a megcsapolt üzemanyag-vezetéknél pénteken történt robbanás halálos áldozatainak száma. Az eset során a legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült, köztük heten 18 évnél fiatalabbak, egyikük pedig csupán 12 éves – írja a CNN. A robbanás Mexikó központi részén történt, a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településen. A keletkezett tüzet csak órákkal később sikerült eloltani. A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot. Alejandro Gertz Manero főügyész szerint egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben, de vasárnap kihallgatások lesznek. A helyszínen jelenleg is dolgoznak a mentőcsapatok.
A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.
2019.01.20 11:42