Előfizetés

Manchesteri robbantás - Németországban járt a merénylő

A németországi Düsseldorfban járt Salman Abedi, a manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője a robbantás előtt néhány nappal - jelentette szerdán a Der Tagesspiegel című német lap biztonsági forrásokra hivatkozva.

A berlini lap értesülése szerint Salman Abedi május 18-án, a merénylet előtt négy nappal Düsseldorfban tartózkodott, és még aznap repülővel Manchesterbe utazott. Ezért a német biztonsági szervek most vizsgálják, hogy van-e mégiscsak német vonatkozása a hétfőn történt terrorcselekménynek.

Salman Abedi Németország előtt Líbiában tartózkodott, és egy prágai géppel érkezett a düsseldorfi repülőtérre. Az még nem ismert, hogy találkozott-e valakivel az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi fővárosban. Meglehet, hogy csak átszállt a manchesteri járatra, és nem hagyta el repülőtéri tranzitzónát.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a merénylő mit keresett Líbiában, ahonnan családja származik. Az sem ismert, hogy melyik repülőtérről érkezett Prágába. Vizsgálják, hogy az észak-afrikai arab országban felkeresett-e valakit rokonai közül, és kapcsolatba lépett-e az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel - írta hírportálján a Der Tagesspiegel.

A német hatóságok egyelőre nem találtak kapcsolatot a merénylő és a németországi radikális iszlamista szubkultúra között, amelynek egyik központja éppen Észak-Rajna Vesztfália. A Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjszaka végrehajtott robbantásban 22 ember meghalt, 64 ember megsebesült. A támadás elkövetőjeként az IÁ jelentkezett, a dzsihadista szervezet saját "katonájaként" hivatkozott az öngyilkos merénylőre.

Az amerikai elnök Brüsszelbe érkezett - Tüntetők is fogadták

Megérkezett Donald Trump amerikai elnök szerdán délután Brüsszelbe, ahol másnap uniós vezetőkkel egyeztet és részt vesz a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Az amerikai elnököt és kíséretét szállító repülőgép, az Air Force One 16 óra 15 perckor szállt le a Brüsszeltől nem messze lévő Melsbroek légi támaszponton, ahol Charles Michel belga kormányfő fogadta a Rómából érkező Donald Trumpot. Az elnöki konvoj innen a királyi palotába tartott, ahol Trump részt vett Fülöp király és Matild királyné fogadásán, ezután a belga miniszterelnökkel tanácskozik. Eközben tüntetés kezdődött az amerikai elnök ellen, a szervezők tízezer résztvevőt várnak a "Nem látjuk szívesen Trumpot" elnevezésű demonstrációra.

A belga fővárosban számos metróállomást lezártak csütörtök délutánig, illetve korlátozták az autók, a villamosok és a buszok közlekedését.

Donald Trump a Charles Michel belga kormányfővel zajló megbeszélésen kijelentette: amikor olyan tragikus eseményeknek vagyunk szemtanúi, mint az e heti manchesteri robbantás, akkor tudatosul, milyen fontos is megnyerni a harcot a terroristák ellen. "Győzni fogunk, 100 százalék" - tette hozzá.

   Amerikai részről Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó vett még részt a találkozón, Michelt pedig Didier Reynders külügy- és Steven Vandeput védelmi miniszter kísérte el.  A helyszínen magas fokú a biztonsági készültség, a királyi palota körül kordonokat emeltek, a levegőben helikopterek köröznek.

kbar \ kpl

Az Európai Parlamentben is megemlékeztek a terror áldozatairól

Nincsenek szavak, amelyek visszaadnák az áldozatok felett érzett szomorúságot - mondta Antonio Tajani az Európa Parlament elnöke, az EP brüsszeli épületében tartott, a terrortámadás 22 halottjára emlékező rendezvényen. Azonban az elszántságnak erősnek kell lennie, hogy együttműködve tovább lehessen lépni és le lehessen győzni a terrorizmus csapdáját - hangsúlyozta az elnök. A megemlékezésen Antonio Tajani mellett részt vett Alison Rose, Nagy-Britannia Brüsszelbe akkreditált nagykövete és Sir Tim Barrow, az Európai Unió mellett működő brit állandó képviselet vezetője is - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.