Leállították az információcserét a britek az Egyesült Államokkal

Publikálás dátuma
2017.05.25. 14:12
A manchesteri robbantás után FOTÓ: Getty Images
Leállította a manchesteri rendőrség a hétfői robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az elmúlt napokban rendre kiszivárogtak ezek az értesülések az amerikai sajtóhoz.

Amber Rudd brit belügyminiszter a héten már nyilvánosan is hangot adott felháborodásának az amerikai kiszivárogtatások miatt. A BBC csütörtöki értesülése szerint azonban az információcsere leállításáról szóló rendőrségi döntés közvetlen előzménye az volt, hogy a New York Times című amerikai napilaphoz eljutottak az öngyilkos merénylő által használt pokolgép egyes alkotóelemeiről készített rendőrségi fotók, amelyeket a brit szolgálatok megosztottak az amerikai biztonsági szervekkel, és a lap közölte is e képeket.

Andy Burnham, Manchester polgármestere csütörtöki Twitter-üzenetében közölte, hogy hivatalos panaszt tett az ügyben az Egyesült Államok londoni nagykövetségének ügyvivőjénél. Burnham teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kiszivárogtatásokat, és közölte az amerikai ügyvivővel, hogy ennek a gyakorlatnak azonnal véget kell vetni, mivel veszélyezteti az öngyilkos merénylet hátterének feltárását célzó nyomozást.

Egybehangzó csütörtöki brit sajtóértesülések szerint Theresa May brit miniszterelnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezleten személyesen is felveti Donald Trump amerikai elnöknek a kiszivárogtatások ügyét. A sajtónak nyilatkozó brit kormányforrások szerint May is "teljesen elfogadhatatlannak" nevezi Trumppal tervezett megbeszélésén az amerikai biztonsági szolgálatokkal megosztott bizalmas brit rendőrségi információk nyilvánosságra kerülését.

A Brit Rendőrfőnökök Országos Tanácsa (National Police Chiefs' Council, NPCC) csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy ha sérül a biztonsági szolgálatok közötti kölcsönös bizalom, az alááshatja e szolgálatok teljes kapcsolatrendszerét. Az NPCC közleménye szerint még nagyobb a kár, ha a kiszivárogtatások egy nagyszabású terrorellenes nyomozás közben történnek, és bizonyítékként felhasználható adatok kerülnek engedély nélkül nyilvánosságra.

Amber Rudd brit belügyminiszter már előző nap, a BBC rádiónak nyilatkozva nyíltan bírálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy "egészen őszintén szólva igen". Kijelentette: a brit rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és "bosszantó", ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. "Nagyon világosan megmondtam (amerikai) barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie" - tette hozzá a brit belügyminiszter.

A vizsgálat jelenlegi adatai szerint a Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjjel elkövetett öngyilkos merényletet a 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született Salman Abedi hajtotta végre egy nagy erejű pokolgéppel. A robbantásnak 22 halálos áldozata van, köztük sok gyermek. A sérültek száma 64, közülük húsznak az állapota válságos.

Csütörtökig Nagy-Britanniában kilenc embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben, köztük Salman Abedi 23 éves, Ismail nevű bátyját. A líbiai biztonsági szolgálat Tripoliban őrizetbe vette a merénylő apját és egyik öccsét is.

A brit nyomozás arra a feltételezésre alapul, hogy Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta. A brit terrorkészültség szintjét e feltételezésre alapozva emelték a héten a legmagasabb, kritikus szintre, mivel az elhárító szolgálatok szerint amíg e hálózatot nem sikerül teljes mértékben feltárni, fennáll a veszélye egy újabb merénylet elkövetésének.

Szerző

Orbán Viktor bejelentett - Így kenyerezné le a családokat

Publikálás dátuma
2017.05.25. 12:40
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon
Orbán Viktor miniszterelnök felszólalt a családok budapesti világtalálkozójának első napján, ám beszédének első része inkább a bevándorlás-, mint a családpolitikáról szólt. A csütörtökön megrendezett demográfiai fórumon azt mondta: Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a menekültkérdésben. A miniszterelnök a szokásos félelemkeltés és uszítás után azzal próbált szavazatokat gyűjteni, hogy többek között bejelentette: a jelzáloghiteles három- vagy többgyerekes családok egy-egy milliót leírhatnak tartozásukból. Az ellenzéket azonban így sem sikerült megpuhítania, a fórum előtti sajtótájékoztatójukon élesen támadták a kormányt, szerintük ugyanis a kormány nagyon szűken értelmezi a család fogalmát.

"Az ostromlott Európa csak egy szusszanásnyi időt kapott, a java még hátra van" - kezdte rögtön a menekültkérdéssel fórumon tartott beszédét a kormányfő. Míg ugyanis Európa öreg, gazdag és gyenge, addig a világnak az a része, amely az elmúlt években újabb és újabb embertömegeket bocsátott ki, fiatal, szegény és erős - mondta. Szerinte csak idő és politikai alkalom kérdése, hogy "ismét becsatornázzák az útra kész milliós embertömegeket".

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett, minden erőnkkel azon leszünk, hogy Európa jövője biztonságba kerüljön - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ma számtalan ember kérdezi a kontinensen, hogy hány párizsihoz, brüsszelihez, berlinihez vagy manchesteri hasonló eseménynek kell Európában történnie ahhoz, hogy végre erőt vegyünk magunkon és hajlandóak legyünk megvédeni magunkat. Mint mondta: Magyarország fokozni fogja az Európai Unió déli határainak védelmét, és senki olyat nem enged be, akinél csak a halvány gyanúja is felmerül annak, hogy meg akarja támadni a családjainkat, gyermekeinket. Magyarország minden körülmények között meg fogja védeni a családjait, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél - fújta a félelemre épülő kormánypropagandát a miniszterelnök.

2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát - közölte Orbán a fórumon. Szerinte népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő - mondta. "Kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon "elfogyott" csaknem egymillió ember. Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk - hívta fel a figyelmet.

A kormányfő elmondta: Magyarország is osztozik a népességfogyási gondban, "mi is rosszul állunk", óriási fordulat kell, hogy elérjük az ideális állapotot és képesek legyünk saját magunk fenntartására. Úgy vélte, sok olyan irigylésre méltó életszínvonalú ország van ma Európában, amely súlyos demográfiai problémákkal küzd. Ha ugyanis a család nincs a fiatalok szívében az első helyen, hiába a gazdasági erő, a kiváló mutatók, nem jutunk semmire - magyarázta.

Mint mondta, Közép-Európában még szerencsések vagyunk, mert a fiataloknak még mindig a házasság és a családalapítás az etalon. De amikor a tervek a realitások mezejére kerülnek, a vágyott gyermekek egy része meg sem születik, ezért olyan politika kell, amely félretolja ezeket az akadályokat a fiatalok útjából - jelentette ki. Hozzátette: minél inkább támogatják a családokat, annál több gyerek születik.

Fűt-fát ígért a családoknak

Orbán beszédében bejelentette: a kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni. A kormányfő közölte azt is, hogy "soha nem látott" bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket. Bejelentette: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is "óvatosan" megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is. A kormányfő azt is közölte, hogy Kopp Mária szellemiségét "ideidézve" kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

Az ellenzék a kormány családpolitikáját támadta

A kormányfő beszéde előtt az ellenzék sajtótájékoztatót tartott a világtalálkozó kapcsán, amin arról beszéltek, hogy a kormány nagyon szűken értelmezi a család fogalmát, és így a támogatások sem jutnak el mindenkihez. 

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint az LMP egy sikeres családpolitika megvalósításában érdekelt, ezzel szemben a kormány nem veszi figyelembe a valóságot, és ideológiai nevelést próbál folytatni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családkonferencia a hagyományos családmodell mellett tette le a voksát, miközben a családoknak mindössze 39 százaléka tartozik ebbe a körbe Magyarországon, így gyakorlatilag kisebbségben vannak. Egy ilyen helyzetben a kormány nem hagyhatja sorsára a többieket, hanem arra kellene koncentrálnia, hogy minden család megkapja a szükséges segítséget - mondta. Az egyszülős családok vannak különösen kemény helyzetben, miközben minden ötödik család ilyen. A családi pótlék differenciált emelésére is szükség lenne, mert ez az a támogatás, amely mindenkit elér, és végső helyzetben is segítséget jelent - emelte ki.

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Szelényi Zsuzsa független országgyűlési képviselője MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Szelényi Zsuzsa független országgyűlési képviselője MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szelényi Zsuzsanna (Együtt) azt mondta, az "alapvetően rendben van", hogy a kormány családbarát konferenciát szervez. Baj azonban, hogy szűken értelmezi a család fogalmát, és nagyon ideologikusan közelíti meg a kérdést - tette hozzá. A kormány nem gondolkodik jól a családokról, és a nőket nem tekinti a társadalom megfelelő alkotórészének - mondta. Véleménye szerint a kormánynak több teendője is lenne, így például be kellene vezetnie a gyest az apáknak is, szembe kellene néznie a családon belüli erőszak kérdésével, és Magyarországnak ratifikálnia kellene az isztambuli egyezményt.

Demeter Márta független országgyűlési képviselő is az isztambuli egyezmény ratifikációját sürgette, és arról beszélt, hogy a családkongresszus a kormány "ókonzervatív" családszemléletét tükrözi, ellentétes irányban halad az európai trenddel, egy periférikus, fundamentalista megközelítést erőltet a társadalomra. A valóság bőven meghaladta ezt a megközelítést - jelentette ki. Olyan kiszámítható társadalompolitikára van szükség Magyarországon, amely figyelembe veszi a világ változásait, amely alapján a szociális biztonság megteremtésével az állam megkülönböztetés nélkül segíti a családokat - mondta.

A Demokratikus Koalíció úgy látja, Orbán Viktor kormányzása alatt "szakadt szét" a legtöbb magyar család, mivel félmillió embert "üldözött" külföldre. A DK közölte: az "orbáni rombolás" legalább félmillió embert "üldözött" külföldre, szétszakítva családok tízezreit, akik vasárnapi ebéd helyett már csak az interneten keresztül tudnak egymással kapcsolatot tartani. Hozzátették: szégyen, hogy 2017-ben sem emelkedik az utoljára Gyurcsány Ferenc által megemelt családi pótlék, míg a Fidesz a Gyurcsány-kormány által megalkotott babakötvényt is csak határon túli szavazatszerzésre használná.

Szerző
Frissítve: 2017.05.25. 16:44

Orbán Viktor bejelentett - Így kenyerezné le a családokat

Publikálás dátuma
2017.05.25. 12:40
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon
Orbán Viktor miniszterelnök felszólalt a családok budapesti világtalálkozójának első napján, ám beszédének első része inkább a bevándorlás-, mint a családpolitikáról szólt. A csütörtökön megrendezett demográfiai fórumon azt mondta: Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a menekültkérdésben. A miniszterelnök a szokásos félelemkeltés és uszítás után azzal próbált szavazatokat gyűjteni, hogy többek között bejelentette: a jelzáloghiteles három- vagy többgyerekes családok egy-egy milliót leírhatnak tartozásukból. Az ellenzéket azonban így sem sikerült megpuhítania, a fórum előtti sajtótájékoztatójukon élesen támadták a kormányt, szerintük ugyanis a kormány nagyon szűken értelmezi a család fogalmát.

"Az ostromlott Európa csak egy szusszanásnyi időt kapott, a java még hátra van" - kezdte rögtön a menekültkérdéssel fórumon tartott beszédét a kormányfő. Míg ugyanis Európa öreg, gazdag és gyenge, addig a világnak az a része, amely az elmúlt években újabb és újabb embertömegeket bocsátott ki, fiatal, szegény és erős - mondta. Szerinte csak idő és politikai alkalom kérdése, hogy "ismét becsatornázzák az útra kész milliós embertömegeket".

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett, minden erőnkkel azon leszünk, hogy Európa jövője biztonságba kerüljön - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ma számtalan ember kérdezi a kontinensen, hogy hány párizsihoz, brüsszelihez, berlinihez vagy manchesteri hasonló eseménynek kell Európában történnie ahhoz, hogy végre erőt vegyünk magunkon és hajlandóak legyünk megvédeni magunkat. Mint mondta: Magyarország fokozni fogja az Európai Unió déli határainak védelmét, és senki olyat nem enged be, akinél csak a halvány gyanúja is felmerül annak, hogy meg akarja támadni a családjainkat, gyermekeinket. Magyarország minden körülmények között meg fogja védeni a családjait, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél - fújta a félelemre épülő kormánypropagandát a miniszterelnök.

2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát - közölte Orbán a fórumon. Szerinte népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő - mondta. "Kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon "elfogyott" csaknem egymillió ember. Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk - hívta fel a figyelmet.

A kormányfő elmondta: Magyarország is osztozik a népességfogyási gondban, "mi is rosszul állunk", óriási fordulat kell, hogy elérjük az ideális állapotot és képesek legyünk saját magunk fenntartására. Úgy vélte, sok olyan irigylésre méltó életszínvonalú ország van ma Európában, amely súlyos demográfiai problémákkal küzd. Ha ugyanis a család nincs a fiatalok szívében az első helyen, hiába a gazdasági erő, a kiváló mutatók, nem jutunk semmire - magyarázta.

Mint mondta, Közép-Európában még szerencsések vagyunk, mert a fiataloknak még mindig a házasság és a családalapítás az etalon. De amikor a tervek a realitások mezejére kerülnek, a vágyott gyermekek egy része meg sem születik, ezért olyan politika kell, amely félretolja ezeket az akadályokat a fiatalok útjából - jelentette ki. Hozzátette: minél inkább támogatják a családokat, annál több gyerek születik.

Fűt-fát ígért a családoknak

Orbán beszédében bejelentette: a kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni. A kormányfő közölte azt is, hogy "soha nem látott" bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket. Bejelentette: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is "óvatosan" megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is. A kormányfő azt is közölte, hogy Kopp Mária szellemiségét "ideidézve" kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

Az ellenzék a kormány családpolitikáját támadta

A kormányfő beszéde előtt az ellenzék sajtótájékoztatót tartott a világtalálkozó kapcsán, amin arról beszéltek, hogy a kormány nagyon szűken értelmezi a család fogalmát, és így a támogatások sem jutnak el mindenkihez. 

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint az LMP egy sikeres családpolitika megvalósításában érdekelt, ezzel szemben a kormány nem veszi figyelembe a valóságot, és ideológiai nevelést próbál folytatni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családkonferencia a hagyományos családmodell mellett tette le a voksát, miközben a családoknak mindössze 39 százaléka tartozik ebbe a körbe Magyarországon, így gyakorlatilag kisebbségben vannak. Egy ilyen helyzetben a kormány nem hagyhatja sorsára a többieket, hanem arra kellene koncentrálnia, hogy minden család megkapja a szükséges segítséget - mondta. Az egyszülős családok vannak különösen kemény helyzetben, miközben minden ötödik család ilyen. A családi pótlék differenciált emelésére is szükség lenne, mert ez az a támogatás, amely mindenkit elér, és végső helyzetben is segítséget jelent - emelte ki.

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Szelényi Zsuzsa független országgyűlési képviselője MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Szelényi Zsuzsa független országgyűlési képviselője MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szelényi Zsuzsanna (Együtt) azt mondta, az "alapvetően rendben van", hogy a kormány családbarát konferenciát szervez. Baj azonban, hogy szűken értelmezi a család fogalmát, és nagyon ideologikusan közelíti meg a kérdést - tette hozzá. A kormány nem gondolkodik jól a családokról, és a nőket nem tekinti a társadalom megfelelő alkotórészének - mondta. Véleménye szerint a kormánynak több teendője is lenne, így például be kellene vezetnie a gyest az apáknak is, szembe kellene néznie a családon belüli erőszak kérdésével, és Magyarországnak ratifikálnia kellene az isztambuli egyezményt.

Demeter Márta független országgyűlési képviselő is az isztambuli egyezmény ratifikációját sürgette, és arról beszélt, hogy a családkongresszus a kormány "ókonzervatív" családszemléletét tükrözi, ellentétes irányban halad az európai trenddel, egy periférikus, fundamentalista megközelítést erőltet a társadalomra. A valóság bőven meghaladta ezt a megközelítést - jelentette ki. Olyan kiszámítható társadalompolitikára van szükség Magyarországon, amely figyelembe veszi a világ változásait, amely alapján a szociális biztonság megteremtésével az állam megkülönböztetés nélkül segíti a családokat - mondta.

A Demokratikus Koalíció úgy látja, Orbán Viktor kormányzása alatt "szakadt szét" a legtöbb magyar család, mivel félmillió embert "üldözött" külföldre. A DK közölte: az "orbáni rombolás" legalább félmillió embert "üldözött" külföldre, szétszakítva családok tízezreit, akik vasárnapi ebéd helyett már csak az interneten keresztül tudnak egymással kapcsolatot tartani. Hozzátették: szégyen, hogy 2017-ben sem emelkedik az utoljára Gyurcsány Ferenc által megemelt családi pótlék, míg a Fidesz a Gyurcsány-kormány által megalkotott babakötvényt is csak határon túli szavazatszerzésre használná.

Szerző
Frissítve: 2017.05.25. 16:44