Előfizetés

Tűzszerészeket riadóztattak egy iskolához Manchesterben - Videó!

Publikálás dátuma
2017.05.25. 14:38
Fokozott az ellenőrzés Londonban is FOTÓ: REUTERS/Neil Hall
Katonai tűzszerész egységet riadóztatott a manchesteri rendőrség egy iskolához - tudósít a BBC. A rendőrség szóvivője szerint egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy az esetnek köze van a hétfő esti merénylethez, de azt megerősítette, hogy a Hulme városrészben található Linby utcában bombaszakértők vizsgálják az épületet. 

A 444 kiszúrta a riadóztatásról szóló Twitter-bejegyzést:

A környéken több utcát lezártak, a terület felett rendőrségi helikopterek köröztek. 

Nem sokkal később a rendőrség közölte, hogy a gyanús csomag, amit találtak, nem volt veszélyes. A lezárásokat feloldották.

Pintér Sándor felszólalt a manchesteri terror után

Publikálás dátuma
2017.05.25. 14:17
A nemzetbiztonsági bizottság ülésére érkezik Pintér Sándor belügyminiszter (elöl) és Kontrát Károly MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A manchesteri terrorcselekmény után Magyarországon nem emelik a terrorkészültségi szintet, de bizonyos rendezvények biztosítását kiemelten kezelik - nyilatkozta a belügyminiszter újságíróknak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában tartott csütörtöki meghallgatása után.

Pintér Sándor példaként emelte ki a budapesti FINA vizes világbajnokságot, a magyarországi Forma-1-es futamot és a nyári Sziget fesztivált. Utóbbi közönségét a manchesteri rendezvényközpont hétfő esti koncertjének közönségéhez hasonlította, amely ellen terrortámadást követtek el.

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtök délelőtti ülésén Pintér Sándor az eredetileg tervezett napirend szerint nyílt ülésen tartotta volna meg szokásos beszámolóját. Az ülés kezdetén viszont Molnár Zsoltnak, a testület szocialista elnökének kérésére zárt ülést rendeltek el.

A miniszter a zárt ülésről távozva újságíróknak elmondta: a testület előtt beszámolt a Belügyminisztérium (BM) éves munkájáról. Azt is kiemelte, hogy a nemzetbiztonsági az egyik legaktívabb bizottság, a testület és a BM együttműködését pedig harmonikusnak nevezte. Közölte, a nemzetbiztonsági bizottság elfogadta a belügyi beszámolót, egyúttal javaslatokat tettek arra, hogy a terrorelhárítás, a kémelhárítás és az informatikai fejlesztések területén milyen irányt vegyen a BM fejlesztése.

A miniszter fő célkitűzésnek nevezte a technikai fejlesztéseket, és ezzel együtt különösen fontosnak mondta a terrorelhárítás területét. Megjegyezte: a manchesteri merénylet is azt igazolja, hogy Európában nem csökkent, hanem nőtt a terrorveszély. Ugyanakkor azt mondta, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van, mert az illegális migráció visszaszorításával kevesebb olyan ember juthat be az országba, aki ilyen cselekményre képes.

Magyarországon nem indokolt a terrorkészültség emelése, továbbra is a közepes szint van érvényben - jelentette ki Pintér Sándor. Hétfő éjjel a Manchester Arena előcsarnokában, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén robbantott fel pokolgépet a 22 éves, líbiai származású, Angliában született és ott felnőtt Salman Abedi. Az öngyilkos merényletben 22 ember halt meg, és mintegy hatvanan megsebesültek. Nagy-Britanniában kedden a legmagasabb, kritikus fokozatra emelték a terrorellenes készültségi szintet.

Horthy-szobrot avatnak Budapesten

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2017.05.25. 13:25
Fotó: Molnár Ádám
Épül a Horthy-kultusz Magyarországon. Újabb szobrot kap Budapesten az egykori kormányzó, akinek első mellszobrát a Szabadság téri Hazatérés temploma – ifj. Hegedüs Lóránt „birodalma” - udvarán avatták fel 2013. novemberében. Az új szobrot Csillaghegyen, az „Attila Nagykirály” szálloda udvarán leplezik le június 17-én – tudta meg a Népszava.

2017. június 17-én, szombaton 14 órakor Horthy Miklós kormányzó mellszobrát avatják Budapesten, az Attila Nagykirály szálloda (hivatalos nevén: Attila Hotel *** & Restaurant) udvarán. Beszédet mond: Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke, vitéz Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya, Raffay Ernő történész (az Antall-kormány honvédelmi államitkára) és gróf Bethlen István. Közreműködnek: Vesztergám Miklós tárogatóművész, Bokor János és Publik Antal előadóművészek – derül ki az MVSZ honlapjáról.

„Az Attila Hotel – honlapja szerint - Budapest nyugodt kerületében (III. ker.), Csillaghegyen található, jó közlekedési lehetőségekkel a belváros és a történelmi város, Szentendre, illetve a Duna kanyar irányába.

A terasszal ellátott drinkbárban elfogyaszthatja kedvenc italát és igényének megfelelő zenét is szolgáltatunk napi 24 órán át.

A hoteltől 100 méterre van a CsillagVár bevásárlóközpont, ahol éttermek és különböző igényének megfelelő boltok találhatók, 10 percre pedig az Auchan bevásárlóközpont. A Duna part 800 méterre van ahol főleg nyáron ételkülönlegességek mellett magyar konyha is várja vendégeinket, emellett élő zene és tánclehetőség is van.

A közelben több fajta sportolási és kikapcsolódási lehetőség van: lovaglás, tenisz, evezés, jetski, strandolás, túrázás stb.”

Az „Attila Nagykirály Hotelnek” baráti köre is van, melynek rendezvényein fellépett már Szörényi Levente, Török Ádám, és Waszlavik „Gazember” László is.

Megírtuk: az elmúlt hetekben nagy vihart kavart, hogy a Fejér megyei Perkátán az önkormányzat engedélyt adott Horthy Miklós egykori kormányzó szobrának felállítására. A botrány miatt a testület végül visszavonta hozzájárulását ehhez.

A már elkészült szobrot az ismeretlen magánadományozók az eredetileg tervezett időpontban május 20-án, szombaton mégis felavatták, csak nem Perkátán, hanem az onnan mintegy 30 kilométerre fekvő Kálozon a Zichy-Széchényi-kastély kertje fogadta be a művet. A kastély és a hozzá tartozó park magánterület, amelynek tulajdonosa hozzájárult a szobor elhelyezéséhez, avatásához, ahol előadás is volt Horthy Miklósról.