Súlyosan bántalmaztak egy rabot Szegeden

Publikálás dátuma
2017.05.25. 17:43
Illusztráció/Népszava fotó
Súlyosan megsérült egy jogerősen elítélt rab a Szegedi Fegyház és Börtönben, mert egy másik fogvatartott bántalmazta - közölte a Büntetés-végrehajtási Szervezet szóvivője.

Orosz Zoltán elmondta, a börtön folyosóján szerdán szólalkozott össze két fogvatartott, majd egyikük bántalmazta elítélt társát, akinek ennek következtében az egyik szeme súlyosan megsérült.  A sérült elítéltet a büntetés-végrehajtási intézet szakápolója haladéktalanul elsősegélyben részesítette, majd kihívta a mentőket, akik a férfit kórházba vitték, ott ellátták a sérülést.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága belső vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására, az elkövető ellen pedig büntetőfeljelentést tett az intézet parancsnoka - tette hozzá a szóvivő.

Szerző

A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Publikálás dátuma
2017.05.25. 17:35
Népszava fotó/Molnár Ádám
A szavazókorú népesség többsége kormányváltást akar, és az így gondolkodók abszolút többsége elfogadná Botka Lászlót miniszterelnöknek - derült ki a Medián legfrissebb kutatásából. Az MSZP kormányfő-jelöltjét Európában is Orbán kihívójának tekintik.

A kormányváltást akarók abszolút többsége elfogadná Botka Lászlót miniszterelnöknek, ráadásul a szavazókorú népesség többsége ebbe a táborba tartozik - derült ki a Medián legfrissebb kutatásából. Tíz nappal a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus előtt végzett gyorsfelmérést a kutatócég Botka üzenetéről, így a kormányfőjelölt - akit az MSZP elnöksége és országos választmánya egyhangúlag támogatott már - megítéléséről. Az eredmények szerint a kormányváltást óhajtók aránya hajszálra megegyezett a kutatócég április végén 1200 fő személyes megkérdezése során kapott adattal: akkor is, most is 52 százalékos többség mondta, hogy a következő választás után „azt tartaná jobbnak, ha kormányváltásra kerülne sor”, és csak a megkérdezettek mintegy négytizede voksolt arra, hogy „maradjon a mostani kormány”.

Bár a teljes szavazókorú népességben relatív többségben vannak a Fidesz hívei, a kormányváltást kívánatosnak tartók abszolút többsége - 58 százaléka - hajlandó lenne egy Botka László által vezetett ellenzéki erőre szavazni. A szocialista szavazók támogatnák ezt természetesen a legnagyobb arányban (87 százalékban), míg más ellenzéki pártok táborából 64 százalékos a Botkával szimpatizálók aránya. Az igazán meglepő az, hogy ha csak két lehetőség lenne, még a jobbikosok 47 százaléka is az egységes ellenzékre szavazna (sőt, furcsamód a fideszesek 2 százaléka is Botkát nevezte meg), és a jelenleg párt nélküli szavazópolgárok közül is többen szavaznának Botka listájára (32 százalék), mint Orbánéra (18 százalék).

A Medián közölte azt is: a jelek szerint Botka üzenete nem hatástalan, hiszen a válaszadók kétharmada (68 százaléka) azt mondta, egyetért a „Fizessenek a gazdagok!” szlogennel. Minden ellenzéki csoportban nagy többségben vannak az egyetértők, beleértve a Jobbik-szavazókat (70 százalék). Sőt még a fideszesek körében is visszhangra talált a követelés: annak ellenére, hogy a kérdés tudatosította, a mondat Botka Lászlótól származik, a kormánypárti szavazók 58 százaléka egyetértését hangoztatta. A széleskörű egyetértés alighanem összefügg azzal, hogy a szavazóközönség csaknem kétharmada (63 százaléka) azonosulni tud Botkának azzal az állításával is, hogy Magyarországon a legnagyobb probléma a szegénység. Ezzel a kijelentéssel a fideszesek 53 százaléka, a jobbikosok 76 százaléka, a szocialista szavazók 89 százaléka, az egyéb ellenzéki pártok támogatóinak 58 százaléka, a pártot nem választóknak pedig 64 százaléka egyetért.

Arról már több elemző beszélt, hogy Botka László hiteles személyként képviselheti az MSZP-t, amely - a jelöltje által meghirdetett - szociáldemokrata, markánsan baloldali programmal könnyen visszanyerheti korábban elvesztett szavazóbázisát. Botka programjának ráadásul hangsúlyos eleme az európaiság, s miközben az Orbán-kormány újabb és újabb harcokat vív az Európai Unióval, sőt, nemcsak a Brüsszel-ellenes kampány durvul folyamatosan, de a jogvitákban sem az együttműködésre és a megegyezésre törekszik, a magyarok nagyon is EU-pártiak. A legutóbbi Eurobarométer kutatás szerint ráadásul az egyik legnagyobb arányban a tagállamok között. A magyar megkérdezettek 57 százaléka tartja jó dolognak az uniós tagságot.

Botka is célként tűzte ki Magyarország EU-ban tartását, éppen ezért a szombati MSZP-kongresszust követően a már hivatalosan is szocialista miniszterelnök-jelölt első útja Brüsszelbe vezet majd - értesült lapunk. Botka információink szerint nemcsak gesztuslátogatásra érkezik, hanem az uniós intézmények vezetőivel is személyes találkozói lesznek, méghozzá - fogalmazott forrásunk - a legfelsőbb szinten. Mindez egyértelművé teheti: Botkára a nemzetközi politikai közélet is Orbán Viktor kihívójaként tekint.

Szerző

A kormány családpolitikája sikertelenségre van ítélve

Publikálás dátuma
2017.05.25. 17:07
Szél Bernadett és Szelényi Zsuzsa sajtótájékoztatót tart a Családok Világtalálkozója előtt. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az LMP szerint alkalmatlan a kormány demográfiai csomagja arra, hogy népesedési fordulatot hozzon Magyarországon, az eddigi, elhibázott családpolitika helyett több bölcsődére, a rugalmas munkavégzés támogatására és állami bérlakásprogramra lenne szükség.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke, parlamenti frakcióvezetője közleményében azt írta: több és rugalmasabb nyitvatartású bölcsődére, bölcsődei béremelésre, a rugalmas munkavégzés támogatására és állami bérlakásprogramra volna szükség. A nők számára kiszámítható, tervezhető jövőt kellene biztosítani annak érdekében, hogy tudjanak a gyermek mellett dolgozni, és munkájukból meg tudjanak élni. 

A kormány már 2014-ben is "soha nem látott bölcsődefejlesztésekről" beszélt, az ígért férőhelyek azonban azóta sem jöttek létre.  A társadalom felső rétegeire szabott családpolitika helyett a gyermekneveléshez nyújtott további támogatásoknál azokat kellene segíteni, akik valóban rászorulnak. Jövőre emelni kellene a tíz éve változatlan családi pótlék és gyes összegét, továbbá nagyobb támogatást adni a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek - jelentette ki.

Miközben az Orbán-kormány leépíti a felsőoktatást, és újabban egyetemeket üldöz el Magyarországról, a családtámogatások egy részét diplomaszerzéshez kötné. A többgyermekes nők diákhitel-tartozásának elengedése "jól hangzik", de sokkal inkább a tandíj eltörlésére lenne szükség. A pár száz ember által igénybe vett diplomás gyed-nek népesedési hatása eddig sem volt, és ezután sem lesz - sorolta a kormány családpolitikáját illető kifogásait a képviselő. Pár ezer család jelzáloghitel-tartozásának csökkentése fontos, de kevés, hiszen több százezer családnak volna szüksége megfizethető bérlakásra - tette hozzá.

Szerző