Halottakat is követelt a Moszkván átvonuló vihar

Publikálás dátuma
2017.05.29. 20:20
Fotó: REUTERS/Andrey Kuzmin
Heten életüket vesztették és 69-en megsérültek egy Moszkván hétfőn átvonuló vihar következtében - közölte a katasztrófavédelmi és a mentőszolgálatra hivatkozva a TASZSZ hírügynökség.

A haláleseteket a szélvihar által kidöntött fa és egy buszmegálló összeomlása okozta az orosz főváros északkeleti és északnyugati kerületeiben. A kidőlt fák, oszlopok és reklámszerkezetek sok helyen parkoló autókat rongáltak meg.
A vihar következtében 18 ezren maradtak áram nélkül. Az ítéletidő zavarokat okozott a vasúti közlekedésben, de az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a repülőterek fennakadás nélkül fogadják és indítják a járatokat.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a régióban legkevesebb háromszáz fa pusztult el. Számos épület, így a belügyminisztérium tetőszerkezete megrongálódott és az Iszvesztija című lap szerint összedőlt egy toronydaru is. Szergej Szobjanyin polgármester közölte, hogy Moszkva összes mentőszolgálatát készültségbe helyezték, a kárelhárítás és a romeltakarítás elkezdődött.

A RIA Novosztyi azt jelentette, hogy kidőlt fenyők torlaszolták el Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Gorki-9 rezidenciájának parkolóját. Az épületegyüttesben a kormányfővel tárgyaló spanyol üzletemberek és újságírók rekedtek benn. A meteorológusok szerint a viharban a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada hullott ki.Szerző

Verhofstadt: Csak a partvonalról kiabálnak be Orbánnak

Publikálás dátuma
2017.05.29. 18:46
Fotó: REUTERS/Eric Vidal
Cselekvést sürget az Orbán-kormány ellen Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője a The Daily Starba írt cikkében, amelyben  az európai vezetőket határozatlanságukért kárhoztatja. 

Az uniós politikusok sokszor még akkor is csak a fejüket ingatják és a partvonalról kiabálnak be, amikor már régen a tettek mezejére kellene lépniük - idézi Verhofstadtot a napi.hu. A bevándorlási válság jó példa erre. Ahelyett, hogy Európa kollektív intézkedésekkel kezelte volna a menekültek áradatát, rányomták a problémát a frontországokra, ami aláássa az európai szolidaritást. 

Nem elég, hogy az EU képtelen határozottan fellépni a szomszédságában történő rémes konfliktusok kezelésében, még azt is megengedte, hogy a szélsőséges, populista és nacionalista mozgalmak megerősödjenek az Unión belül. Ezek a politikai erők, amelyek Oroszország aktív támogatását élvezik, kitermelték a Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz államfőre emlékeztető EU-s vezetőket.

Verhofstadt Lengyelország tényleges vezetőjére, Jaroslaw Kaczynskire, a kormányzó Jog és Igazságosság pártja elnökére és Orbán Viktor magyar miniszterelnökre gondol. Mindketten igyekeznek létrehozni illiberális államukat az EU-n belül. Orbán a 2010-es parlamenti választásokon szerzett többségét arra használta fel, hogy újraírja a magyar alkotmányos rendszert a saját érdekének megfelelően - véli az európai liberálisok vezetője.

Az értékalapú közösségekben, mint amilyen az EU, nincs helyük az olyan kormányok, mint amilyen Magyarországon és Lengyelországban regnál! - véli Verhofstadt. Az EU-nak az elérhető legnagyobb többséggel élesítenie kell a 7. cikkelyt. 

Az Európai Parlamenti liberális frakciójának vezetője írása végén megjegyzi, ha az európai vezetőknek sikerül túlesniük Orbánon, akkor Kaczynskire fordíthatják a figyelmüket.

A teljes cikket itt olvashatják.

Szerző

Különös tetoválási láz Manchesterben

Publikálás dátuma
2017.05.29. 17:49
Illusztráció/Getty Images
Egy méhecske, amely szembeszáll a terrorral és a megfélemlítéssel: Manchester lakói kiállnak városuk mellett, egyre többen úgy, hogy a település jelképének számító rovart tetováltatják magukra. A dolgozó méh még az ipari forradalom alatt lett Manchester városának szimbóluma. A tetoválás árát a múlt heti merényletben elhunytak hozzátartozóinak ajánlják - tudósít az Euronews.

- Csodálatos, hogy a manchesteriek ennyire összetartanak, és csinálnak valamit, ami teljesen más -magyarázza az egyik tetoválószalon vezetője, Paul Hatley.

- Sokan varratjuk most magunkra ezt a motívumot, hogy megmutassuk, nem hagyjuk megosztani magunkat. Ez a manchesteri mentalitás – mondja egy fiatal lány, akinek a csuklójára került méhecskefigura.

A dolgozó méh még az ipari forradalom alatt lett Manchester városának szimbóluma: a keményen dolgozó kisembert, a munkát és a közösséget jelképezi, ráadásul a méheknek – a britekhez hasonlóan – királynőjük is van.

Szerző