Előfizetés

Béremelést követelnek a Tesco dolgozók

Havi bruttó 200 ezer forintos fizetést harcolnának ki a Tesco kereskedelmi lánc jelenleg 161 ezer forintot kereső munkavállalóinak – ezt Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke mondta a hvg.hu-nak.

Előbbi szervezet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) együtt nyilatkozott arról, hogy elégedetlenek a jelenlegi bérrendszerrel és ha szükséges közös fellépést, akár munkalassításra is hajlandóak. A cég válaszközleményében kifejtette, hogy az egyeztetések még nem zárultak le, nem kívánja kommentálni a szakszervezetek állításait, akikkel a következő egyeztetésre június első hetében kerül sor.

Vízivilág az Alföldön

Publikálás dátuma
2017.05.30. 07:18

Ha kitör a strandidő a legtöbben a Balaton vagy a Velencei tó felé indulnak. Pedig, ha kelet felé tartunk, hasonló szépségekkel és különleges hangulattal vár a Tisza tó világa.

A nyaraláshoz víz is kell. Ebben Magyarország legnagyobb mesterséges tava nem marad el a Balaton mögött. Mégis sokak számára meglepetésként hat, ha a 33-as út kanyargós csíkján haladva eléri a Tisza mesterségesen kialakított, de ma már igazi paradicsommá vált tározóját. Itt igazán turistának érezhetjük magunkat. De a Tisza-tó nemcsak fürdőzési lehetőséget kínál, igaz, a felfedezéséhez kell némi helyismeret. A természet kedvelőinek valódi földi mennyország, ahol lehet kerékpározni, túrázni gyalog és csónakkal és a csobbanásról sem kell lemondani. Az egész Tisza-tó egy hatalmas madárparadicsom, a parton tizenegy madármegfigyelő torony található. A tó északi részén, Tiszavalki-öbölben van egy nemzetközileg is elismert vízimadár élőhely, a Tiszatavi Madárrezervátum. A szigorúan védett természeti területre csak csónakkal lehet bemenni, és kizárólag a szárnyasok költési idején kívüli időszakban. A terület része, az UNESCO által világörökségi helyszínné nyilvánított Hortobágyi Nemzeti Parknak. Csónaktúrák Sarudról és Poroszlóról indulnak a rezervátumba.

A Tiszaigari Arborétum a tótól keletre található, és jelenleg több mint 400 növényfaj tekinthető meg benne. Az arborétum az év minden napján látogatható, és több túraútvonal állomásai között is szerepel. Érdemes befizetni egy szervezett csónaktúrára, mely önmagában is hatalmas élmény, az út pedig csodás víztükrökön, hínárasokon, holtágak és nádasok mentén vezet. Láthatunk gémet, kócsagot, kerecsensólymot, kormoránt, bakcsót vagy barna kányát és olyan különlegességek tárulnak szemünk elé, mint a tündérrózsa, vízitök, tündérfátyol.

A Tisza-tó ritkaságait nem csak csónakkal, hanem gyalog is megtekinthetjük, erre egy 1500 méter hosszú, gyönyörű sétány áll rendelkezésre. A kezdőpontra egy, a közeli Poroszlóról induló 20 személyes hajóval jutunk el. Tempótól függően a túra körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe. A sétány bejárása ötletes és élményekkel teli program családosoknak is, babakocsival és kerekes székkel is teljesíthető.

Ha igazi beach-élményt szeretnénk átélni, akkor sincs gond, legfeljebb a bőség zavara. Strandot választani ma már nem könnyű a Tisza-tónál sem, de az árak még mindig barátiak mindenki megtalálhatja kedvenc helyét. Abádszalókon, a Tisza-tó Strandján csaknem kilométeres strandon ligetes és napos részek váltják egymást és a lassan mélyülő, homokos öböl a gyerekes családok számára tökéletes választás. A dinnyésháti ,,Álompart" a legújabb strand a tó partján. A falutól távol eső üdülőterület mellett található, közvetlenül a Tisza mellett fekszik. A környezet szinte érintetlen, de azért minden együtt van itt, ami egy kellemes családi hétvégéhez kell. Az étteremben és a büfében szinte minden kapható, amit a Tiszából fogni lehet. Az aktív pihenésre kiváló helyszín a Kiskörei Strand, melynek sajátossága, hogy a plázs itt van legközelebb a folyó medréhez, így szinte a Tiszában lubickolhat a hűsölni vágyó látogató. Poroszló strandja szintén családias hely, azoknak is kellemes akik megunták a tűző nap melegét. A lassan mélyülő víz kisgyermekes családok számára is ideális hely. Bérelhetünk vízibiciklit, kajakot, kenut is ha kedvünk van kalandozni a közeli nádasokban.

A Sarudi-medence strandját talán azok a családok élvezik a legjobban, ahol valaki szeret horgászni, hiszen változatos horgászvizek vannak a közelben. Új szolgáltatások is várják az ide látogatókat, hiszen a sarudi ÖKO PORT vízi bázison akár motorcsónakon is ki lehet próbálni a vízen száguldás élményét, lehet vízi síelni, wakeboardozni, fánkozni, banánozni, vagy csak ringatózva a vízen fürödni.

Kiskörei Vízlépcső
A Kiskörei Vízlépcső és bemutatóterem az ország legnagyobb vízi erőműve, a Tisza-tó vízellátásának kapuja. Előzetes bejelentkezés alapján egész évben lehetőség van bejárásra (bejelentés nélkül júniustól augusztusig, szerdánként 11 órakor), ahol szakképzett kísérő ismerteti meg a látogatókat a környezetbarát erőmű működésével.
Előtte érdemes meglátogatni a KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén kialakított bemutatóterembe, ahol a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét. Ezek után kipróbálhatjuk mindezt a gyakorlatban: üljünk csónakba, kishajóra és irány a hajózsilip. A sokszor 10 métert is meghaladó szintkülönbség leküzdése, a zsilipkamrába áramló víz hatására lassú liftként emelkedő hajóban a víz igazi erejét megérezni maga a kaland.

Drogokkal ijesztget a kormány

A Fidesz-kormány nemrég támogatta, ma elutasítja az ártalomcsökkentést a drogprevencióban, s csaknem kétmilliárdból szervez elrettentő kampányt.

Totális félreértése a hatékony drogpolitikának a kormány terve, amelyben - fittyet hányva a szakmai véleményekre - az elrettentés eszközéhez nyúlnak, hogy megóvják a fiatalokat a kábítószerektől. Rétvári Bence a minap bejelentette: a Legyen más a szenvedélyed! 2. című projekt keretében 1,9 milliárd forintot fordítanak a gyermekotthonban élő fiatalok droghasználatának megelőzésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról is beszélt, a "liberális kormányzatokkal szemben" ők nem az ártalomcsökkentésben, hanem a felépülésközpontú megközelítésben, a szermentes életben hisznek.

Rétvári nyilatkozata szerint tehát az első Orbán-kormány is liberális volt, melynek regnálása idején, 2000-ben fogadták el teljes politikai konszenzussal Magyarország első drogstratégiáját, amely egészen 2009-ig határozta meg a hazai drogpolitikát, s amelyben az ártalomcsökkentés kiemelkedő szerepet kapott. Az új Nemzeti Drogellenes Stratégia pedig 2013-ban, tehát a második Orbán-kormány alatt lépett hatályba, melyben kiemelték a zenés, táncos szórakozóhelyeken végzett ártalomcsökkentő tevékenység fontosságát (Egészségfejlesztés és kábítószer-megelőzés fejezet), valamint hangsúlyozták, hogy a felépülésközpontú szemlélet alapján működő kezelési láncnak az ártalomcsökkentő programok is fontos részei, sőt annak első állomását jelentik (Kezelés, ellátás, felépülés című fejezet).

A kormány tehát nemcsak a szakmának, de önmagának is ellentmondva költ el milliárdokat bizonytalan eredményű programokra. Rétvári hangsúlyozta, a gyermekotthonokban "tájékoztató vagy elrettentő kampányokkal" hívják majd fel a fiatalok figyelmét arra, milyen veszélyek leselkednek azokra, akik kábítószerhez nyúlnak. Holott szakértők már évek óta hangsúlyozzák, hogy az elrettentés nem hatékony, sőt a leginkább veszélyeztetett kamaszkorúak körében akár a céllal ellentétes hatása is lehet.

"Azok a fiatalok, akik már személyes tapasztalattal is rendelkeznek ezen a téren, nem tartják hitelesnek a negatív hatásokra kiélezett tájékoztatókat. A jelentős összeget puszta tájékoztatás és elrettentés helyett szakmai igényű egészségfejlesztő programokra is lehetne fordítani, ami nem pusztán az egyes drogok hatásait szajkózza, hanem általában segíti a fiatalokat abban, hogy döntéseik az egészséges életmódot célozzák" - vélekedett Kardos Tamás. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője arra is felhívta a figyelmet, iskolai drogprevencióra nagyon keveset költ az állam, országosan mindössze százmillió forint körüli összegeket évente, így az iskolák többségéből ezek ki is szorultak.

Ártalomcsökkentés - Mi az?
Olyan programok összefoglaló neve, melyek a drogfogyasztás káros hatásainak minimalizálására törekszenek. Elsősorban a HIV és Hepatitis terjedését, a túladagolást és az intravénás szerfogyasztók körülményeinek javítását szolgálják. Ilyenek például a tűcsere programok is.