Múzeumba kerül Travolta Boeing-je

Publikálás dátuma
2017.05.31. 07:50

A repülés elkötelezett rajongója, John Travolta múzeumnak adományozta legendás Boeing 707-138 típusú repülőgépét. Az eredetileg Qantasnál szolgáló gépet a Sydneytől 140 kilométerre található Albion Parkban állítják ki.

Szerző

Készpénzé az előny

Publikálás dátuma
2017.05.31. 07:29
A kisebb boltok tulajdonosai vállalják a ráfizetést is a nagyobb forgalom reményében FOTÓ: THINKSTOCK
A kisebb boltok a 300 forint alatti vásárlásoknál általában ráfizetnek, ezért sok üzlet nem fogadja el ez esetben a bankkártyát.

Nem ütközik jogszabályokba, ha egyes üzletekben olyan hirdetményekkel találkozunk, amelyek azt közlik, hogy "Csak 300 forint feletti vásárlásnál tudunk elfogadni bankkártyát" - tudta meg a Népszava Vámos Györgytől. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint elsősorban a kisebb forgalmú üzletek tulajdonosainak nem éri meg, hogy az alacsonyabb összegű vásárlásoknál ne a készpénzt részesítsék előnyben. Ha valaki csak csekély összegért vesz például tejet és péksüteményt, akkor az ezekből származó bevételt a POS-terminál kártya-elfogadásának díja meghaladhatja. Az sem ritka azonban, hogy a kisebb boltok tulajdonosai vállalják a ráfizetést is, a nagyobb forgalom reményében.

A kártyaelfogadás díja erősen változó, és a tapasztalatok szerint áralku nyomán dől el. Vámos György tapasztalatai szerint 2-3 százalék között szokott lenni, de vannak olyan hírek is, hogy akad olyan üzlet is, ahol a POS-tulajdonos pénzintézet akár 4 százalékot is felszámít. A nagyobb üzletekben ennél jóval alacsonyabb díjjal is lehet találkozni, ugyanis minél nagyobb a forgalom, annál kifizetődőbb a bankkártyák elfogadása.

A kormányzat kereskedőellenes intézkedése között üdítő kivétel az a tavaly meghirdetett program, amely a bankkártyás POS-terminálok telepítésének felpörgetését célozza. A terminálokra 80 ezer forint állami támogatás jár a pénzintézetek számára, ugyanakkor a bankok a kereskedők forgalmának arányában legfeljebb 1 százalékos díjat kérhetnek a bankkártya-elfogadásért a boltoktól. Az OKSZ főtitkára is ezt a mértéket tekinti méltányosnak. A jelenlegi mintegy 100 ezer POS-terminálállomány ebből az összegből akár a harmadával is bővülhet. Cél a készpénzforgalom visszaszorítása és a bankkártya-használat terjesztése. (A kormány 2,4 milliárd forintot szán a programra.) A terminálok telepítése a felhasználók számára többnyire ingyenes. A tapasztalatok szerint viszont a kisebb boltoktól havi bérleti díjat szednek a bankok, amelyet a jelentősebb forgalmúaknál akár el is engedhetnek.

Egyébként csak olyan kereskedőknél lehet támogatott terminált kihelyezni, ahol eddig még nem volt kártyaelfogadás, és legalább két évig vállalják, hogy a POS-t üzemeltetik. Ha egy bolt megszűnik, akkor a támogatott terminált új boltba kell kihelyezni azonos feltételek mellett. A pályázat feltételei szigorúak: ha a szolgáltató nem tudja telepíteni a terminálokat a támogatási szerződésben vállalt időpontra, akkor nem csak vissza kell fizetnie a támogatás összegét, de terminálonként 10 ezer forint kötbért is meg kell fizetnie. A program szerint az új terminálokat idén december 31-ig kell telepíteni a bankoknak.

Szerző

Fúzióhullám a takarékszövetkezeteknél

Publikálás dátuma
2017.05.31. 07:24
Fotó: Népszava

Új korszak kezdődik a takarékszövetkezetek életében azt követően, hogy az integrációs törvény kedden elfogadott módosítása szerint jelentős mértékben megerősítették a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) felügyeleti jogköreit. A hatáskör erősödését mutatja, hogy még a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzési jogosítványai is átkerültek az SZHISZ-hez, ami egyedülálló a hazai pénzintézeti szektorban. Mindez azt követően vált egyértelművé hogy, az integrációs szervezet tegnap tartotta meg éves közgyűlését, ahol az 59 tag, vagyis a szövetkezeti hitelintézetek, a Takarékbank Zrt. és az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. megállapította: 2,7 milliárd forintos nyereséggel zárták a 2016-os esztendőt. Érdekesség, hogy miközben az SZHISZ saját tőkéje csaknem 3 milliárd forinttal 166,3 milliárd forintra nőtt tavaly, aközben az állam által a takarék szektornak még 2013-ban juttatott 136 milliárd forint maradéktalanul rendelkezésre áll, mivel nem használták fel arra a célra, hogy védelmet nyújtsanak a bajba jutott takarékszövetkezeteknek. A 2014 óta tartó átszervezés kezdetén bedőlt szövetkezeti hitelintézetek helyett rendre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) állt helyt a követelések kifizetésekor.

Idén az év végéig egyébként jelentős fúziók várhatók a szövetkezeti hitelintézeti szektorban: a tervek szerint 51 takarékszövetkezet egyesül, végül összesen 12 regionális központú pénzintézet jön létre. Az integráción belül az üzleti funkciókért a Takarékbank felel majd, a szakszerű működéssel kapcsolatos és felügyeleti kérdések pedig az SZHISZ-hez tartoznak. A kereskedelmi banki funkciók átkerülnek az FHB Kereskedelmi Bankhoz, amely - az FHB Jelzálogbankon keresztül - kiegészül a jelzálogbanki funkcióval is.

Eközben a Takarékbank Zrt. a törvényi minimumnak megfelelő 533 forintos ajánlatot tett a tőzsdén kereskedett „A” sorozatú FHB részvényekre, és egészen addig vásárolják majd fel a kisrészvényesek papírjait, amíg tulajdonosi részaránya a 90 százalékot el nem éri. Ennek következtében az FHB Nyrt. rövidesen távozhat a Budapesti Értéktőzsdéről.

Egyébként a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Szíjj László Duna Aszfalt tulajdonos érdekköre is érintett a takarékok körüli változásokban. A Heti Válasz számolt be arról, hogy a B3 Takarék nemrég nyitott fiókot a felcsúti polgármester herceghalmi irodaházában, a Talentis Business Parkban. Majd az Opimus Group Nyrt. május 2-i közgyűlésén Mészáros a B3 Takarék cégjogászát, Gödör Évát is beválasztotta a cég igazgatóságba, a lányai mellé. A hitelbiztosítéki nyilvántartás alapján az is egyértelmű, hogy ugyanez a B3 Takarék finanszírozta – mintegy 890 millió forint erejéig – Mészáros Lőrinc egyik nagy ingatlanügyletét: a Nap Tv korábbi bázisának megszerzését Gyárfás Tamástól az Echo Tv számára.

Szerző