Előfizetés

1,2 milliárd került ki az Orbán család bányáiból

Publikálás dátuma
2017.05.31. 14:37
Fotó: Szalmás Péter
Tegnap este kikerültek a bányamágnás Orbán-család fő cégeinek eredménybeszámolói az Igazságügyi Minisztérium honlapjára. Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző két fő bányacégben tulajdonos: a Dolomit Kft. tulajdonosai 500 millió forint, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. tulajdonosai 730 millió forint osztalék kivétele mellett határoztak - írja a 444.hu.

A két bánya gyakran beszállítója hatalmas EU-s és költségvetési pénzből finanszírozott projekteknek - írta a portál a Direkt36 által feltárt tényekre hivatkozva. Döbbenetes módon a Dolomit Kft árbevétele a harmadával csökkent, de így is sikerült kihozni 410 millió forint adózott nyereséget. Ehhez az eredménytartalék terhére csaptak hozzá még 90 milliót, így jöhetett össze a félmilliárdos osztalékfizetés.

A Gánt Kő és Tőzeg jelentősen, 313 millióról 413 millió forintra növelte árbevételét. Ehhez képest szép, 255 millió forint, azaz majd kétharmados adózott nyereséget ért el.

Idén pont a 2015-ös Orbán-sikercég, a Nehéz Kő Kft. botlott nehézségekbe. Árbevétele 1,7 milliárdról 872 millióra olvadt, nyeresége pedig 430 millióról 11 millióra nullázódott. Ebből a cégből nem vettek ki osztalékot.

Szegény Orbán Vikornak eközben mindössze 742 ezer forintja van, az is a feleségével közösen. 

A teljes cikket itt olvashatják.

Ma jár le a társaságiadó-bevallás határideje

Publikálás dátuma
2017.05.31. 12:27
Illusztráció: Népszava
Május 31-én, ma van a társaságiadó-bevallás, az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének, valamint a helyi iparűzési adó (hipa) bevallás benyújtásának a határideje.

A társaságiadó-bevallást az egyszeres és a kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt az 1629 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) először választóknak a 1671-es bevalláson kell számot adniuk társasági adójukról. A határidő ebben az esetben a mérlegforduló utáni ötödik hónap utolsó napja.

Azok a nonprofit szervezetek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk - így nincs társaságiadó-alapjuk -, a társaságiadó-bevallást kiválthatják a TAONY nyilatkozattal május 31-ig.

A beszámolók letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén 2017. május 31. A beszámolókat 2016. december 1-jétől kizárólag az online beszámoló- és űrlapkitöltő rendszeren keresztül lehet benyújtani. A rendszer elérhető az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról. A közzétételért nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni.

A hipa bevallások határideje is ma jár le. Január 1-jétől lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a NAV-nál vallják be állandó jellegű hipa kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat. Az adót ez esetben is az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni. A 2016-os adóévre a 16HIPA jelű, a 2017-es adóévre a 17HIPA jelű nyomtatványt kell használni.

Busztragédia - Szívszorító hirdetést adott fel az egyik áldozat családja

Publikálás dátuma
2017.05.31. 10:49
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
A januári veronai busztragédia egyik áldozatának párja rendhagyó és megható szavakkal próbálja eladni egykori álmukat, a közös házat – vette észre a Deluxe blog. Petra Facebook-oldalán osztotta meg érzéseit „hirdetésében”.

A poszt szövegét teljes egészében idézte a blog:

„Kedves Mindenki!

Ez nem egy átlagos ingatlan hirdetés. Az otthonunk értékesítésének oka: Vince, én és a jövőnk.

Kicsit részletezem, hátha közelebb jutunk a ház eladásához, és ahhoz, hogy mielőbb be tudjunk költözni Pesterzsébetre. Közelebb a testvéreimhez, a lehetőségekhez: az „új” életünkhöz.

Roland és én, kisfiunk születése előtt egy hónappal költöztünk be a házba. (Örökség volt, jelzáloggal, tartozással)

Ideiglenes megoldásnak gondoltuk, de igyekeztünk széppé, lakhatóvá tenni.

Tavaly év vége felé sikerült a bankkal megegyezni, és kifizetni a tartozást. Így miénk lett a ház tehermentesen. Azóta azt terveztük, hogy tavasszal mit és hogyan fogunk felújítani! Igazi otthonná varázsolni! Roland imádott kertészkedni, a kertet is át szerettük volna „rendezni”. Sok tervünk volt!

Mióta Vince megszületett, Roland nem volt snowboardozni, pedig imádta! Idén úgy döntöttünk mi még nem, de ő mindenképp megy! Így is lett.

Minden nap beszéltünk, nagyon vártuk haza. Az indulás előtt is hívott. Bepakoltak és indulnak. Másnap délutánra vártuk haza...

Aztán jött a hír... Bekapcsoltam a tv-t... És ott volt...

„Balesetet szenvedett egy busz az olaszországi Verona közelében... magyar diákokat szállított... a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait... 16 halott... azonosítatlan túlélők... Tragédia... egy ország gyászol...”

NEM! Ő biztosan a túlélők között van! Nem néztem tv-t, nem tudtam. Nem akartam elhinni... Neki haza kell jönnie! Hozzám! A kétéves kisfiunkhoz! A családjához! Ő a jég hátán is megél! Biztosan ő az egyik azonosítatlan túlélő!

A napok heteknek tűntek... Aztán... Vége... Eltört...Vince alszik...Üvölteni tudnék...Zokogok.

Olyan sok minden várt még ránk. Az egész élet!

És most nincs többé. Ő, aki annyi mindent adott nekünk... Szerelmet, családot, otthont.

Az életünk darabokra hullott...

És most fel kell állni és továbbmenni nélküle. Ketten maradtunk, ketten kell boldogulnunk. Nagy lett nekünk ez a ház.

Új álmokat kell találnunk. Új életet, új lakásban...

Vince most 2 és fél éves.

Szeptembertől szeretném bölcsibe íratni. Addigra jó lenne, ha sikerülne a költözés.

Kérlek titeket egy megosztással segítsetek megtalálni a következő tulajdonosát házunknak

Köszönöm, hogy elolvastad.

Petra és Vince

Az ingatlanhirdetést ide kattintva találja!