"Az igáslovak elfáradtak" - Demonstráltak a mentődolgozók (videó)

Publikálás dátuma
2017.05.31. 16:38
Népszava fotó
Délután kettőkor kezdődött a mentők és az őket támogató négy társ szakszervezet, így a Kéményseprők Országos Szövetsége, az 5.12 Tiszta Egészségügyért Szakszervezet, a Független Egészségügyi Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet tagjainak figyelemfelkeltő demonstrációja a Markó utca mentőpalota előtt. És, hogy miért kell a " figyelem"? 

Például azért, mert a kormány 60%-os béremelést ígért, de csak 10%-ot adott a mentőknek, akik gyakran mostoha munkakörülmények között, megalázó fizetésért, nettó 90-150 ezer forintért mentik a lakosság életét. Elegük lett. 

( a Kettős Mérce videója)

Lásd még: Tüntetnek a mentők - Trükközik a szaktárca

A kormány elkötelezett

A kormány elkötelezett az egészségügy helyzetének javítása iránt, de néhányan szeretnék lerombolni az ágazat és az érdekképviseletek másfél éves munkáját - ezt az egészségügyi államtitkár jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján. Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, 26 hónap alatt négy lépcsőben, 67 százalékkal emelkedik a mentődolgozók teljes jövedelme. Hozzátette: nem tud olyan problémáról, amely ezen kormány regnálása alatt jött volna létre, de nem tudja egy lépéssel megoldani az elmúlt 25 év minden baját. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója azt mondta, az nem lehet kérdéses, hogy a mentődolgozók bérét emelni kell. (MTI)Szerző

Premierek a Hatszínben

Publikálás dátuma
2017.05.31. 07:48
Földes Eszter, Gálvölgyi Dorka és Orlai Tibor FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Áprilisban nyitott a belvárosban, szerkesztőségünkkel egy épületben, a Jókai utcában a Hatszín Teátrum. A gyerek és felnőtt előadásokat kínáló új magánszínház a következő évadban saját és befogadott produkciókat tűz majd repertoárra – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Gálvölgyi Dorka igazgató.

Gáspár András átdolgozásában és rendezésében kerül színre Adrian Mole naplójának színpadi változata, az Adrian Mole kínszenvedései a felnőttkor küszöbén. Földes Eszter színésznő a Rendíthetetlen ólomkatonát rendezi, az előadás zenéjét a Kiscsillag és Lovasi András jegyzi. Barna Zsombor Vitéz László kalandjait gondolja újra, Vitéz László menyecskét keres címmel. A Hadart Társulat és a Hatszín Teátrum koprodukciójában mutatják be Békés Pál- Várkonyi Mátyás Félőlény című mesejátékát. A felnőtteknek szánják a Szenteste című kétszemélyes drámát.

A Pipin című musicalt Kállóy Molnár Péter rendezi. Az Orlai Produkció két új bemutatót hoz a Jókai utcába: Jonathan Maitland Tagadj, tagadj, tagadj című előadását, valamint a Second Life című projektet. Több a Centrálban és a Karinthy Színházban játszott előadás is átköltözik a Hatszínbe. A Gólem Színház is több előadással jelen lesz.

Szerző

Dalok a női lélek rejtelmeiről

Publikálás dátuma
2017.05.31. 07:47
Az énekesnők hol szemérmesen, hol kitárulkozva zengik a dalokat - Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Szalóki Ági FOTÓ: HROTKÓ BÁLIN
Csütörtök este a Müpában, a Fesztivál Színházban mutatják be Kiss Ferenc Leánydicsérő című népzenei/világzenei produkcióját, amelynek különlegessége, hogy együtt énekel benne Herczku Ágnes, Szalóki Ági és Bognár Szilvia.

Kiss Ferenc túlzás nélkül nevezhető a hazai world music úttörőjének. Négy és fél évtizede tevékenykedik a műfajban, neve egybeforrt a Vízöntő és Kolinda együttessel, a Bihari és a Vasas Táncegyüttessel. Épp negyedszázada alapította meg egyszemélyes kiadóját, az Etnofont, amely a hanglemezek mellett a Héttorony Fesztivál hazai és határon túli programjait szervezi. Emellett könyveket, tanulmányokat, cikkeket ír, gyereklemezeket készít, fiatal népzenészek útját egyengeti. Néha koncertezik is az Etnofon Zenei Társulással, amely egy ötfős mag köré szerveződő világzenei formáció. Bartók és Kodály öröksége előtt tisztelgett a Szerelemajtók és Pávaének című előadással.

„A Leánydicsérő Novák Tata ötlete volt még 2015-ben, s az ő koreográfiájával be is mutattuk a Budapesti Tavaszi Fesztiválon” – mondja Kiss Ferenc. „Két év alatt rengeteget csiszolódott az anyag, ezért arra gondoltunk, hogy érdemes a produkciót stúdióban is rögzíteni. Elkészült a lemez, s eddig Százhalombattán volt belőle egy templomi előadás. A folklór ihletésű dalokat jobbára Kiss Anna gyönyörű verseire komponáltam, akinek költészetét már gimnazistaként megszerettem. Lenyűgöz magas szintű, igényes és archaikus nyelvezete, sugárzik belőle a gyógyító és rontó tudomány. A szabadság és a szeretet veretes megfogalmazásai elementáris erővel hatottak rám a komponálás során. Emellett válogatottan szép folklórszövegek és néhány saját versem is helyet kap a produkcióban. Ennek az előadásnak az a lényege, hogy az énekesnők hol szemérmesen, hol dévaj módon kitárulkozva, hol játékosan, hol drámaian zengik-fújják a dalokat. Attól függően, hogy egy-egy hétköznapi, ünnepi vagy sorsfordító esemény mit hív elő a nőből. Másként rezdül a gyermeki, az asszonyi, az anyai lélek, más a szerelmes és a sirató nő, a bandázó lányok és megint más a magány tónusa” – véli a zeneszerző.

Bognár Szilviához, Herczku Ágneshez és Szalóki Ágihoz már hosszú évek óta, a Pávaének óta ragaszkodik, bár elfoglaltságaik miatt nagyon ritkán tudnak közös produkciót létrehozni. Csütörtök este, a Müpában az énekesnők és a táncosok mellett az Etnofon Zenei Társulást Babos Károly (ütőhangszerek), Bolya Mátyás (koboz és citera), Havasréti Pál (nagybőgő), Kuczera Barbara (hegedű), Küttel Dávid (billentyűsök és harmonika), P. Szabó Dániel (cimbalom) és Ágoston Béla (fúvósok) alkotja.

Fátyolkendő lobbanása
„Az Ágikkal régóta dolgozunk együtt. Ez ad egy magától értetődő összhangot. Ismerjük a másik rezdüléseit, a tekinteteket, a gesztusokat, tudjuk, mikor, mire kell figyelni. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan tudunk reagálni egy-egy szituációra. Kiss Feri a személyes, magánemberi és előadói habitusunkat is figyelembe vette, amikor szétosztotta közöttünk a különböző részeket. Az én szólóm például egy nagyon szép lírai dallam, a Fátyolkendő lobbanása, amit nem lehet szavakkal leírni. Azért van a zene és a költészet, hogy ne kelljen profán módon körülírni a dolgokat” – vallja Bognár Szilvia.