Áder János húga tanárok ezreit alázta meg

Áder János államfő húga, Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára előadást tartott a Liga Szakszervezetek fórumán, ahol pedagógusok ezreit alázta meg kijelentésével, miszerint: ha a tanárok meg akarják tartani az állásukat, hozzanak áldozatot - idézte Áder húgát a Pécsi Stop.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivőjétől, Nagy Erzsébettől a lap megtudta, a Szakmák éjszakája utáni héten a Liga Szakszervezetek tartott egy fórumot, ahol az előadása után arról kérdezték a szaktanárok, hogy a túlmunkájukért járó pénzt mikor kapják meg, miután a Pécsi Stop úgy értesült, hogy az este 10-ig tartó programokon résztvevő és közreműködő tanároknak azóta sem fizették ki túlmunkáját.

Pölöskeiné úgy felelt, hogy "ha a tanárok meg akarják tartani az állásukat, és szeretnék, hogy legyenek tanítványaik, akkor áldozniuk kell ezért". Áder húga 2016 márciusa és idén január közt vezette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, majd váratlan leváltása után a nemzetgazdasági minisztériumhoz került át.

A PDSZ szerint emellett a felháborító kijelentés elhangzása mellett - lényegében elismerve, hogy elvárják az ingyenmunkát - az is kiderült, a minisztériumban egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mikor választanak a gyerekek és a szülők iskolát.

A PDSZ a ki nem fizetett túlmunka miatt jogi lépéseket tervez, illetve az érintett pedagógusoknak jogi segítséget nyújt.

A Szakmák éjszakája április végén volt, viszont az iskolai felvételi jelentkezések már hónapokkal a program előtt lezárultak, már csak a felvételi eljárások általános szakaszának vége zajlott akkor. A rendezvényt több városban tartották meg, részben a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezésében. A rendezvény honlapja szerint a cél az volt, hogy az érdeklődő fiatalok egy éjszaka alatt beleshessenek a szakmák és a sikercégek világába.

 

Szerző

Orbán helyretette Sorost, Botkát, Merkelt és az "asszonyokat"

Publikálás dátuma
2017.06.02. 09:59
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában reagált Soros György tegnapi véleménycikkére, amiben maffiaállamnak és korruptnak nevezte az Orbán-kormányt. A miniszterelnök szerint ezzel a magyar származású milliárdos hadat üzent Magyarországnak. A kormányfő azonban további ellenségeit sem kímélte az interjúban, elővette például Botka Lászlót, Angela Merkelt és a magyar asszonyokat is, egyedül Donald Trump számíthatott dicsérő szavakra - hiába ítélte el döntését a fél világ, a kormányfő nagyon finom volt vele.

A kormányfő úgy reagált az üzletember a Project Syndicaten megjelent írására, hogy az egyetlen maffiaszerűen működő hálózat Magyarországon Soros Györgyé, és annak - civilnek nem nevezhető - "ügynökszerű szervezetei", amelyek a milliárdos céljainak érvényesítéséért dolgoznak. Orbán Soros szavait sértőnek nevezte és hadüzenetként értékelte. 

A Fidesz beleáll Soros "hadüzenetébe"
Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint Soros György írásával nyíltan hadat üzent Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökének és kormányának, világossá téve, minden tőle telhető antidemokratikus lépést kész megtenni a kabinet vereségéért. A kormánypárti politikus sajtótájákoztatóján úgy fogalmazott: "Ha harc, hát legyen harc, állunk elébe!" 

Orbán szerint rendbe tették az ország ügyeit, miután szerinte 2010-ben a csőd fenyegetett. "Nagy eredményeket értünk el, erre idejön egy pénzügyi spekuláns, aki Magyarországot becsmérli, miközben a Soros-hálózat az egyetlen, ami nem átláthatóan működik a közéletben. Személyesen ragaszkodok ahhoz, hogy ezeket a szervezeteket átláthatóvá kell tenni, mert joguk van az embereknek ahhoz, hogy lássák, mit, miért, hogyan tesznek ezek a szervezetek" - intézett egy újabb támadást a civilek ellen Orbán, bizonygatva, hogy szükség van a civil szervezeteket ellehetetlenítő törvényre.

Orbánnak remek alkalmat biztosított az üzletember írása, hogy újra sorosozhasson egyet, többször is kiemelve a "pénzügyi spekuláns" titulust, aki arra használja a pénzét, hogy változásokat idézzen elő a világban. "Fizet egy hálózatot, sok ezer embert, akik azért dolgoznak, hogy a Soros György által meghatározott célokat érvényesítsék. Magyarországot akadálynak tekinti, mert a magyar kormány nem engedi, hogy egymillió migráns hozzanak be Európába. Vannak Magyarországon is támogatói - a baloldal teljes egészében ilyen" - támadta be Orbán az egész baloldalt is, külön megemlítve Botka László szegedi polgármestert, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, aki bejelentette, hogy le fogja bontani a határkerítést, és aki a miniszterelnök szerint "végre akarja hajtani a "pénzügyi spekuláns" programját, a migránsok beengedését".

1,7 millió magyar a "bizonyíték"

 A héten lezárult nemzeti konzultációról a kormányfő közölte, a kabinet elküldte a brüsszeli bürokratáknak a konzultációban feltett kérdések értelmét megvilágító szakmai anyagot, ám "a Brüsszelben más kulturális háttértényezők" miatt ott nem tudják megérteni a leírtakat. Brüsszel megállítása a mostani status quo védelme, vagyis azt jelenti, hogy Magyarország nem akar további hatásköröket átadni - magyarázta, jelezve: ezt az unióban Európa-ellenességként értékelik, a magyar nyelv szabályai szerint viszont a fennálló állapot megvédését nem lehet így minősíteni. Mint kifejtette: a konzultáció nyomán például ha betelepítési programot akarnak Magyarországra erőltetni a soron következő uniós csúcson, akkor vétózni fog, mondván, a magyar választók nem akarják átadni ezt a jogot Brüsszelnek. Hasonló lépés várható az energiaunió ügyében, ha az olyan passzusokat tartalmaz, amelyek szerint az energia árát a piac vagy Brüsszel határozza meg - közölte.

A kormányfő köszönetet mondott a konzultációban részt vevő mintegy 1,7 millió embernek, akik bizonyítékát adták: ez "nem egy közömbös ország". Összegzése szerint a konzultáció a magyar kormány pozícióit erősíti, súlyát növeli és az elszántságát teszi nyilvánvalóvá.

A műsorvezető is kapott kicsit

Orbán Viktor "Ne legyen cinikus" megjegyzéssel szúrt oda a műsorvezetőnek, aki azt kérdezte, mi történt a legutóbbi, brüsszeli NATO-csúcson azon kívül, hogy mindenki megnézte közelről Donald Trump amerikai elnököt (és azon kívül, hogy Orbán Viktor nagyon igyekezett látszani a csúcson készült csoportképeken Trump társaságában, akihez - bármennyire igyekezett - nem sikerült közel kerülnie a kötetlen ismerkedésen). A miniszterelnök elmondta: sokan valóban most találkoztak először a januárban hivatalba lépett új amerikai elnökkel, és megismerhették Trump terveit. Orbán Viktor hozzátette: nem ehhez vagyunk szokva, ilyen színes NATO-csúcs még nem volt, végre van egy egyenesen beszélő nyílt ember, akivel bizonyos kérdésekben egyetértenek, például a terrorizmus elleni harc ügyében, és bizonyos kérdésekben nem, például a klímapolitika ügyében. (Akárhogyan nézzük, Orbán szavai inkább dicsérőek, láthatóan az amerikai elnök stílusa inkább tetszetős, mint taszító számára, és itt még nincs vége:)

Orbánt sokkolta Trump döntése

"Sokkhatás alatt vagyok" - így kommentálta Orbán  Donald Trump amerikai elnök bejelentését arról, hogy országa kilép a párizsi klímaegyezményből. A kormányfő elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. "Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött" - tette hozzá a kormányfő, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még "gondolkodni" kell. Az elnököt egyébként egy "ízig-vérig amerikai embernek" nevezte, aki nem a királyi, udvari kultúrák hagyományait folytató európai iskolából érkezik, hanem "a vállalkozói világ szigorú, hideg, huzatos világából".

Merkelt is "helyretette"

Arra a felvetésre, hogy sem Angela Merkel német kancellár, sem Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt, sem brüsszeli politikusok nem tartják megbízható szövetségesnek az Egyesült Államokat, a miniszterelnök úgy reagált: "több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatokat illetően", az európai történelem miatt ugyanis az általánosító kijelentések veszélyesek. Szerinte Európa az elmúlt száz évben csak akkor talált rá a polgárai érdekét szolgáló útra, ha együttműködés volt az Egyesült Államokkal, és szeretné, ha ezt sem a németek, sem az amerikaiak nem bontanák meg.

A jogállamiságot a kohéziós pénzekkel összekötő német tervre Orbán Viktor úgy reagált: nem hiszi, hogy ezt komolyan gondolták, mert a legfontosabb európai érték a megkötött szerződések betartása, márpedig a migránsválság azért következett be, mert a németek nem tartották be. Így "ha össze akarjuk kötni a pénzügyi támogatásokat az európai értékekkel, annak ma a legnagyobb vesztese Németország lenne" - jelentette ki.

Családpolitika - "Az asszonyok döntik el"

A magyar családpolitikai intézkedésekről a kormányfő azt mondta: azt, hogy hány gyerek lesz, milyen családban élünk - bár "nekünk is van ehhez némi közünk" - "végül is az asszonyok döntik el", az lesz, amit ők akarnak, a döntés az övék, de szerinte a nők egyetértenek azzal, hogy ha van gyermek, van jövő. A kabinet arra tett javaslatot - folytatta -, az ország legyen családbarát, olyan a közeg, amelyben a nők azt mondhatják, itt jó dolog gyermeket nevelni. Először lassítani kell, majd - 2025-30-ra - megállítani a romló demográfiai tendenciát, amelyet ezután meg kell fordítani - közölte.

Szerző
Frissítve: 2017.06.02. 12:00

Isten áldásával

Ha minden nap úgy indul és úgy is ér véget, hogy milliók szó nélkül nézik, amint meglopják, becsapják és szembe hazudják őket, akkor valószínűleg az kalkulál jól, aki lop, csal és hazudik. Hiszen amíg ő végtelen napok során át ezt teszi, a világ szép lassan hozzáromlik.

Ebben a történetben már annyiszor elértük a "mélypontot", hogy fölösleges ilyen jelzőkkel dobálózni, amikor egy újabb kapitális esettel találkozunk. De hát itt van a Hegymenet című könyv ügye: az Osiris kiadó felkért huszonnyolc megkérdőjelezhetetlen szaktudású szerzőt, hogy elemezze Magyarország jelenlegi helyzetét és lehetséges jövőjét. Precíz tudományos esszék születtek, a szerzők semelyikére nem lehet rásütni a direkt politikai elköteleződés bélyegét. A végeredmény láttán azonban - mert milyen is lehetne a látlelet, ha egyszer olyan országban élünk, amilyenben - Magyar Tudományos Akadémia egyik vezetője jelezte, "politikai szempontból jobb lenne", ha a kötet mégsem jelenne meg.

Harminc éve ilyen világban éltünk. Mindenkiben ott volt a beépített cenzor, nem is kellett leszólni fentről, hogy ki-ki tudja, meddig mehet el. "Politikai szempontból" vizsgálta a szerkesztő a szöveget, a tudós a tudományt, az újságíró a témát, és csak nagy ritkán adódott egy-egy eset, amikor végül valóban leszóltak, hogy ugyan már, barátom, az a kézirat maradjon inkább fiókban, az a darab meg a színházi próbatáblán.

Azóta azonban eltelt harminc év, és volt idő megszokni, hogy az igazság a legfőbb mérce. Hiába a tudomány háttérbe szorítása, hiába a művészeti akadémia konkurens posványa, és hiába, hogy az MTA elnökébe sem rest belemarni a heccmédia, ez a "politikai szempont" a romlás félreérthetetlen jele. És ezért az ember azon is csak fél szívvel tud derülni, hogy a kötet végül a jezsuiták segítségével tudott megjelenni. Mert valójában már azon szorong, hogy a majd' ötszáz éves rendnek nem lesz-e baja ebből.

Szerző
N. Kósa Judit