Elhunyt Moldován Tamás

Publikálás dátuma
2017.06.05 16:13
FOTÓ: Népszava
Június 3-án, életének 76 esztendejében elhunyt Moldován Tamás Aranyollas újságíró, a Népszava egykori rovatvezetője.

Már nagyon kevesen vannak a mohikánok, talán ő volt az utolsók egyike.  Az újságíró szakma legendás nagyjai közé tartozott, akikről évtizedekkel később is szomorú vagy vidám legendák keringtek. Már kamaszként rádiózott, fiatalon a Népszava munkatársa lett. Talán még érettségije sem volt, amikor egy napon bekopogott a Népszavához, és felajánlotta az első kis írását. Jellemző, hogy az ötvenes évek tapasztalt szerkesztőinek ez a kis dolgozat is elég volt ahhoz, hogy marasztalják. Különös érzéke volt a hírekhez, a „témához”, a beleépített szeizmográf pontosan jelezte, mi az, ami érdekli az olvasót.

A 60-70-es években már a szakma élvonalába tartozott, rövidesen a Népszava hírrovatának vezetője lett. Városházi és közlekedési témákkal, később idegenforgalommal is foglalkozott. Kiemelkedő szerepe volt a Forma-1 magyarországi elfogadtatásában. Tudta, hogy a motorizáció küszöbén állunk, talán elsőként szorgalmazta, hogy figyeljen oda a kormányzat a balesetmegelőzésre. Ő volt a kezdeményezője annak is, hogy az iskolákban tanítsanak közlekedési alapismereteket, hogy elejét lehessen venni az egyre növekvő gyermekbaleseteknek. Ezt valóságos küldetlésének tekintette, kerülhetett bármilyen pozicióba – egy nagy kiadó igazgatói székébe, majd egy sikerressé tett saját médiavállalkozás élére - szinte halála napjáig nem „ereszette” ki a kezéből. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének közlekedési szakosztályát is évtizedekig vezette, csak akkor köszönt le e tisztségéről, amikor a betegsége mozgáskorlátozottá tette.

Nagyon gazdag életművet hagyott maga után. Évtizedek óta gondozta előbb a Vám- és Pénzügyőrség, majd a NAV vámügyi kiadványait, „napilapos” hírérzékenységgel, a szakmai szerzőktől is megkövetelve – nekik is megtanítva - a szabatos fogalmazást. Kiadóként számos magazint szerkesztett, évtizedekig támogatta, hogy a Magyar Sajtófotó-kiállítás teljes anyaga – Az év fotói cimmel - könyv alakban is megjelenhessen. Krimik, utikönyvek, művészeti albumok sora készült a VIVA Kiadó gondozásában, Moldován Tamás szerkesztésében.

Amiről ő nem tudott, arról nem is volt érdemes tudni, amiről írt, arra feltétlenül figyelni kellett. Fiatal kollégák egész nemzedékét tanította meg arra, hogy az újságírás felelősséggel jár, hogy a leírt szónak hatalma van, hogy az igazat, csakis a tiszta igazat szabad papírra vetni.

Döntött a Jobbik: folytatják, de felkészülnek a feloszlatásra is

Publikálás dátuma
2019.02.23 15:26
Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, parlamenti frakcióvezető-helyettes a párt rendkívüli kongresszusa után tartott sajtótájékoz
Fotó: MTI/ Mohai Balázs
Az alapszabály módosításával a Jobbik arra a lehetőségre is felkészült, hogy a Fidesz felszámolja a pártot. Szilágyi György szóvivő szerint „az utolsó csepp vérükig” küzdenek majd, akár „nulla forintból” is kampányolni fognak.
Rendkívüli kongresszus összehívását jelentette be Sneider Tamás pártelnök február elején, miután az Állami Számvevőszék tiltott támogatás elfogadása címén ismét megbüntette a Jobbikot (korábban összesen 662 millió, ezúttal – a visszatartott költségvetési pénzeket is beleszámolva – több mint 270 millió forintra). Sneider két napirendi pontot jelölt meg: az egyik a Jobbik és a párt parlamenti frakciója megszűnésének lehetősége, a másik a Fidesszel szembeni ellenállás folytatásának megtárgyalása. Nem elég, hogy a szombati kongresszust zárt ajtók mögött rendezték, még a helyszínt is titokban tartották (utólag derült ki, hogy egy XIV. kerületi, Gizella utcai rendezvényközpont adott otthont az események.) A Fidesz és médiabirodalma jó ideje szisztematikus kampányt folytat a Jobbik ellen. A kormánypárti sajtó kellemetlenkedésein túl a pártnak feltehetően az se hiányzott volna, hogy roma aktivisták és antirasszisták tiltakozó demonstrációt szervezzenek a helyszínre. A kongresszus időpontja ugyanis éppen február 23-ra, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság tízéves évfordulójára esett. A sorozatgyilkosság idején a markánsan szélsőjobboldali Jobbikban még szó sem esett a néppárti irányról, a jobbikos politikusok élen jártak a cigányellenes indulatok felkorbácsolásában. A kongresszusról beszámoló tájékoztatót a Képviselői Irodaházba hirdette meg a Jobbik. A pártelnök vagy Gyöngyösi Márton frakcióvezető helyett Szilágyi György szóvivő állt a sajtó elé.
Szilágyi elmondta, hogy – bár az elmúlt tíz hónapban az általa diktatórikusnak nevezett Fidesz részéről folyamatosan nemtelen támadások érték a pártot – a Jobbik nemhogy összeroppant volna, még elszántabbá vált. 44 új tagszervezet alakult, 400 új tag lépett be. A Jobbik ezt a számot szeretné megduplázni a közeljövőben.
A Jobbik „egyik fő erénye napjainkban a kitartás”, és ez így lesz a jövőben is – közölte a szóvivő, állítva, hogy
a párt mai lelke az igazság és a hősiesség. „Küzdünk az utolsó csepp vérünkig”
– mondta. Ha kell, akkor a Jobbik „nulla forintból” fog kampányolni az EP- és az önkormányzati választáson. A kongresszus egy kiáltványt is elfogadott, ami így kezdődik: „soha nem adjuk fel”. Szilágyi György megállapítása szerint a Jobbik az LMP-vel tartja elképzelhetőnek a legszorosabb kapcsolatot, de „ügyek mentén” más ellenzéki pártokkal is kész együttműködni.
A kongresszuson a párt megszüntetésének lehetőségéről végül nem szavaztak, az alapszabályt ugyanakkor – felkészülve rá, hogy a Fidesz esetleg felszámolja a pártot – módosították. Ennek értelmében
a Jobbik tagjai az elnökség írásos jóváhagyásával beléphetnek egy másik, az elnökség által megnevezett, a jövőben létrehozandó szervezetbe.
A közelmúltban a Jobbik parlamenti frakciója úgy határozott, hogy a párt önállóan indul az EP-választáson. Kérdésünkre, hogy a kongresszus megerősítette-e a döntést, és tárgyalt-e a jobbikos EP-lista összetételéről, Szilágyi elmondta: ezek a kérdések nem szerepeltek napirenden. Az EP-választásnak szerinte az a tétje, hogy amennyiben elég sokan szavaznak a Jobbikra, akkor a Fidesz nem meri betiltani a pártot.
Szerző

Száznál több szeparatistát tartóztattak le Kasmírban

Publikálás dátuma
2019.02.23 15:16

Fotó: NurPhoto/ Faisal Khan
A múltheti merénylet megbosszulását ígérte India, és a jelek szerint így is tesz.
Száznál több szeparatistát fogtak el az indiai hatóságok szombatra virradóra Kasmírban, írja a Reuters. A lépés válasz arra, hogy múlthéten a területen egy öngyilkos merénylő közel 40 indiai fegyveressel végzett. A kormány akkor arra figyelmeztetett, minden rendelkézésére álló eszközzel fellép, hogy elégtételt vegyen a támadókon. A pakisztáni bázisú Jaish-e-Mohammed terrorcsoport vállalta magára a merényletet.
Az újabb katonák érkezése, és a szeparatista csoportok aktivistáinak, illetve vezetőinek őrizetbe vétele aközelgő választás békéjét hvatott biztosítani, nyilatkozta egy rendőrségi tisztviselő. Indiában májusban tartanak választást, a kormánypárt az újraválasztását várhatja a határozott fellépéstől.
A letartóztatásokat demonstrációk követték, ahol kövekkel dobáló tüntetők könygázzal támadó rendőrökkel kerültek szembe. A helyiek Kasmír muszlim lakosságának zaklatásaként élik meg az indiai fellépést.
A múltheti merénylet, illetve hogy India Pakisztánt kéri miatta számon, tovább növelte a feszültséget a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatában. A két fél osztozik Kasmír területén, de mindkettő igényt tart annak egészére. India ráadásul jövő héten készül feloldani egy korlátozást, ami eddig megakadályozta, hogy az ország más területeiről Kasmírba lehessen költözni, ami szintén hozzájárulhat a békétlenséghez.