Titkos NSA-jelentés egy orosz hackertámadásról

Orosz hackerek tavaly augusztusban kibertámadást kíséreltek meg egy választási szoftvereket forgalmazó amerikai cég ellen – tette közzé az amerikai média, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által készített, szigorúan titkos jelentés alapján. A titkos jelentést először a The Intercept portál hozta nyilvánosságra. 

Az öt oldalas jelentés írói szerint az amerikai szavazógépeket, a választási adatokat nem manipulálták a novemberi választáson. James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató, aki Donald Trump elnök beiktatását megelőzően távozott posztjáról, többször is kijelentette, semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy a választási eredményt befolyásolták volna.
A feltehetőleg orosz kormányzati megbízásból dolgozó hackerek vásárlónak adták ki magukat, így próbálták megtéveszteni a cég alkalmazottjait. A The Intercept jelentése szerint a vállalat nevét az NSA titkos dokumentuma nem adja meg, de többször hivatkoznak a VR Systems szoftver-cégre, amely nyolc államban – Kalifornia, Florida, Illinois, Indiana, New York, Észak-Karolina, Virginia, valamint Nyugat-Virginia – forgalmazták termékeiket. Az orosz hackerek állítólag adathalászattal is megpróbálkoztak, 100 választási tisztviselőt céloztak meg.

A CNN úgy értesült, hogy e titkos dokumentum kiszivárogtatása miatt tartóztattak le egy 25 éves amerikai nőt, az NSA szerződéses alkalmazottját. Reality Leigh Winner titkos információt vitt ki egy Georgia állambeli kormányzati létesítményből, s átadta a médiának. Az Intercept portál vezetése azt mondta, a titkos anyagok névtelenül kapták. A dokumentumot 2042-ig titkosították. Az NSA alkalmazottja ellen vádat emeltek.

Szerző

Katalónia készül a népszavazásra

Carles Puigdemont, a katalán kormányzat vezetője várhatóan e héten jelenti be a tervezett függetlenségi népszavazás időpontját, s azt is, hogy milyen kérdést fognak feltenni a katalán választóknak – jelentette az El País című spanyol napilap. 

Barcelonában jól tudják, hogy a referendum kiírása voltaképp illegális, Spanyolország alkotmánya értelmében ugyanis csak a madridi központi kormány jóváhagyásával tarthatnak népszavazást az autonóm tartományok. Puigdemont, a Generalitat elnöke, s helyettese, Oriol Junqueras, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tömörülés vezetője pontosan kidolgozott tervet hajt végre. Csütörtökre vagy péntekre várható a nagy bejelentés, s a feltételezések szerint valószínűleg október 1-re írják ki majd a referendumot. A felteendő kérdés is kiszivárgott már: „Szeretné, hogy Katalónia Spanyolországtól független állam legyen?” – valószínűleg ezt írnák a szavazócédulákra.

Artur Mas, az előző katalán kormányfő 2014 novemberében már megpróbálkozott egy (szintén illegális) referendum megszervezésével, akkor az utcákon gyűjtötték a szavazatokat, mivel az állami tulajdonban lévő helyiségeket nem használhatták. Mas ellen büntetőeljárás is indult az úgymond „véleményfelmérő” népszavazás megszervezése miatt.

Egyelőre még az sem dőlt el, hogy Barcelona polgármestere, Ada Colau, s pártja, a Barcelona en Comú (Barcelona közösen) támogatja-e a referendumot, s hajlandó-e a szavazóhelyiségek megnyitására. Bizonytalanok a közalkalmazottak is, közülük ugyanis mintegy 200 ezren vennének részt a voksolás lebonyolításában, ám nem tudják, hogy emiatt nem kerül-e majd veszélybe az állásuk.

A madridi kormányzat ezúttal is világossá tette, hogy nem engedélyezi a referendumot, a közalkalmazottakat pedig felszólították, hogy a spanyol alkotmányhoz legyenek hűek, s csak írásos utasítás esetén segítsék a voksolást.

Szerző

És ezt hagyja a világ? - Százezer gyerek (!) van veszélyben Moszulban

Csaknem 100 ezer gyermek van súlyos veszélyben Moszulban, ahol hónapok óta folyik az iraki kormányerők offenzívája az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet ellen.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF most riadóztatott az iraki városban rekedt gyerekek sorsa miatt. A szembenálló felek nyolc hónapja harcolnak, s a város nagyobbik részéről már sikerült kiszorítani az IS harcosait. Nyugat-Moszulban, s Moszul Óvárosában azonban rendkívüli veszély fenyegeti a gyerekeket, sokan két tűz közé kerülnek, ráadásul a kórházak, s más egészségügyi létesítmények sincsenek biztonságban. Az UNICEF a harcoló feleket felszólította ugyan, hogy óvják a gyerekek biztonságát, s tartsák tiszteletben a humanitárius követelményeket, ám az intelemnek eddig nem volt sok foganatja. Eddig már 750 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. Az Iszlám Állam 2014-ben foglalta el a várost.

Szerző