Mindegy, csak felnőtt-bosszantó legyen

Publikálás dátuma
2017.06.07 07:41
Az Amazon eladási top 20-as listán 18 helyet foglalnak el a különféle verziói FOTÓ: REUTERS/AMIR COHEN
Fotó: /
Mindig akadtak olyan játékok és egyéb eszközök, amelyekkel a fiatalok képesek voltak őrületbe kergetni a felnőtteket. Még a digitális korszakra is jutott egy ilyen agyrém, a „fidget spinner” műanyag-pörgettyű.

A legújabb bolondéria, a „fidget spinner” Amerikából indult ki, és néhány hónap alatt meghódította a világot. Mint azt Joel Best, a Delaware állami egyetem szociológia professzora a CNN.com oldalon megírta, a szülők többnyire csak akkor szembesültek a legújabb „járvánnyal”, amikor gyermekeik beállítottak vele. Pedig a műanyag-pörgettyű és annak leágazásai, mint például fidget cubes, jelenleg minden játék-toplistán tarolnak és elárasztották a legnagyobb internetes áruházakat az E-bay-tól az Amazonig. És ha az „ősök” szembesültek vele, akkor is megmaradt számukra a játék értelmének, uram bocsá’ hasznának talánya. Hogy mennyire „kortünetről” van szó, mutatja, hogy Best főiskolai tanítványai közül mindössze ketten hallottak róla.

A mindenféle színekben kapható, egy központi körhöz kapcsolódó három „kanálból” álló műanyag játék előnye, hogy rendkívül olcsó – alig 3-4 dollárba kerül az Egyesült Államokban, és kényelmesen belefér egy gyerekzsebbe is. Elterjedésének mértékét jelzi, hogy a tengerentúlon már sok iskolában betiltották, mint „figyelemelterelőt”, ezzel szemben vannak olyanok is, akik szerint nyugtatólag hat a „különleges bánásmódot” igénylő diákokra. A többség azonban úgy véli, nem több, mint egy újabb divathóbort, amire a gyerekek ráharaptak.

A nagy durranás
A fidget spinner általában egy háromágú műanyagdarab csapágyas görgőkkel. Az ember a két ujja közé fogja, megpörgeti, aztán lehet vele trükközni, egy ujjon egyensúlyozni, vagy csak bámulni, ahogy pörög.

Volt már ilyen nem is egyszer az elmúlt évtizedekben. Az egyik leghíresebb ilyen őrület a hula-hopp karika volt, amely 1958-ban robbant. A derék és a csípő mozgatásával pörgetett karika ősét indián, illetve hawaii rituális táncokban vélték meglelni. Abban az évben Amerikában mintegy 25 milliót adtak el belőle, vagyis gyakorlatilag minden 5 és 11 év közötti amerikai gyereknek volt egy. Aztán a divat lecsengett, de az alakformáló, fogyókúrás tornákon azóta is használják a hölgyek.

A 60-as évek egyik legnépszerűbb játéka volt a Troll baba, amely úgy született meg Thomas Dam dán halász és fafaragó agyában, hogy szegénységében ezzel az egyszerű karácsonyi ajándékkal lepte meg a lányát. A kis csúfságos baba hírét először a kislány barátai vitték tovább, majd elterjedt egész Dániában. Dam hamarosan céget alapított e babákra, amelyek természetes gumiból készültek, és fűrészporral voltak kitömve. Ma már egy eredeti Troll egy vagyonba kerül.

A jojó, amellyel állítólag már az ókorban is játszottak, hosszú, rugalmas zsinórján leengedhető, majd visszaugrasztható orsójával több virágkort is megért, a 30-as, a 60-as években, sőt az új évezred elején újra. Ekkor azonban felkerült a legveszélyesebb gyerekjátékok listájára, mivel több mint 400 olyan esetet regisztráltak csak Amerikában, amikor a gyerekek kis híján megfulladtak a levegőben forgatás közben nyakukra tekeredő zsinórtól. Ugyanezen a listán szerepel a 70-es évek „átka” a tiki-taki. Nem csupán a madzagon lógó kemény golyók egyre gyorsabb összeütköztetésének zaja volt embert próbáló, hanem a játék számos kézsérülést is okozott a „becsapódások” révén az ínhüvelygyulladástól a csuklótörésig.

A 90-es években Japánból terjedt el a tamagocsi-láz, amely vélhetően azért volt olyan sikeres, mert az apró szerkentyűben „élő” virtuális állatka pótolhatta a sok gyerek által vágyott házi kedvencet. Ezt ugyanúgy kellett gondozni, mint egy valódi kutyát, macskát, aranyhörcsögöt, stb. És jó esetben, mivel gondatlanság esetén a tamagocsi „meghalt”, némi felelősség-érzetet is táplált a gyerekekbe egy másik lény iránt, ha a játékot „komolyan” vették.

Joel Best szerint túldramatizálják a játékdivatok jelentőségét, azoknak sem ad igazat, akik azt vallják, hogy a katonás, a szexuális, vagy okkult töltésű játékok károsan hatnak a gyerekek fejlődésére. (Bár megemlíti, hogy jó néhány radikális feminista Barbie babát kapott gyerekkorában). A szociológus professzor inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeknek a játékoknak a gyermek önálló személyiségének kialakulásában, a családtól való fokozatos elszakadásában van szerepük, ugyanúgy, mint ahogyan a középiskolás korúak más zenét kezdenek hallgatni, mint a szüleik. Közben pedig e játékoknak ilyen-olyan módon közösségépítő erejük is van („ha neked is van, közénk tartozol”) – amíg le nem csillapodik a hullám, és fel nem tör egy másik, jól eltalált, piacképes divat.

Elképesztő siker
- Az Amazon játékszekciójában jelenleg az eladási top 20-as listán 18 helyet foglalnak el a különféle verziói
- A YouTube-on több mint 4 millió videót találunk róla, a legnépszerűbbek tízmilliós nézettség felett teljesítenek
- Az amerikai általános iskolákban sorra tiltják be a spinnert a tanárok nyomására.
A divathullámra nagyon hamar felugró Almar Sales amerikai játéknagyker vezetője a New York Postnak azt nyilatkozta, a cég ötvenéves fennállásának legnagyobb sikere a fidget spinner, csak áprilisban 20 milliót terítettek belőle játékboltokban (pedig a trend igazából csak májusban robbant be). A készletek úgy fogynak, hogy kénytelenek kínai gyártóktól légi szállítással rendelni az utánpótlást, ötszörös áron, mert a hagyományos, teherhajós megoldással nem lennének képesek lépést tartani a kereslettel.2017.06.07 07:41

Napsütéses, igazi nyári időt hoz a hosszú hétvége

Publikálás dátuma
2018.08.17 15:18
Illusztráció
Fotó: Shuttestock/
Csak helyenként fordulhat elő zivatar, 30 fok feletti maximumokat mérhetünk.
Igazi nyári időnk lesz a következő napokban: sok napsütésre számíthatunk, csak helyenként alakulhat ki csapadék. A hőmérséklet 30 fok fölé emelkedhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, de helyenként – főként északkeleten és délen – zápor, zivatar alakulhat ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhat elő átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de a városokban ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben pedig hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű. Vasárnap is napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű, az északi, északkeleti szél viszont helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 33 fok között alakul. Hétfőn ugyancsak derült, napos idő várható, majd késő délelőttől gomolyfelhők képződhetnek. Délután, estefelé az ország északi felén egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő, és megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között lehet.
2018.08.17 15:18
Frissítve: 2018.08.17 15:18

Órákig hagyták haldokolni - A nyomozás szerint nem a sürgősségi hibájából halt meg

Publikálás dátuma
2018.08.17 14:55
Illusztráció
Fotó: / Molnár Ádám
Lezárult a nyomozás a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán történt egyik tragédia kapcsán. Az eredmény szerint akkor is meghalt volna a férfi, ha nem vár fél napot az ellátásra.
Fél napi várakozás után került műtőbe egy beteg még januárban, aki délután már vért hányt, ám a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán ez nem adott okot a sietségre: fájdalomcsillapítót sem kapott, és műtétre is csak órákkal az után került sor, hogy megállapították, a hasi artériája elzáródott. A férfi másnap életét vesztette.
Az 58 éves férfi haláláról szóló hírek kapcsán Tényi István, a fel-és bejelentéseiről ismert fideszes magánszemély bejelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt - írja a 24.hu. Az ügyben mostanra született határozat.
nem történt bűncselekmény, megszüntették a nyomozást.
Mint megállapították, az első triázsolás (betegek „rangsorolása” a sürgősségin) ugyan késedelmesnek és nem megfelelőnek volt minősíthető, de a szükséges és indokolt vizsgálatokat elvégezték, később pedig minden a szakma szabályai szerint történt. A beteg eleve olyan állapotban került kórházba, hogy gyakorlatilag menthetetlen volt.

Nem ő az egyetlen

Februárban is meghalt egy ellátatlan asszony a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán. Az idős asszonyt vérmérgezés gyanújával utalta be a Honvédkórház sürgősségi osztályára a háziorvosa. Ott megvizsgálták, hazaküldték - majd mire másnap a mentők visszaszállították, már nem lehetett segíteni rajta.
Egy háziorvos ekkor már azt nyilatkozta: a Honvéd Kórház ellátóhelye mára amolyan no go zonává vált, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.

2018.08.17 14:55