Előfizetés

Drónnal is figyelnek a balatoni vízirendőrök

Fónai Imre írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.06.07. 07:15

 

Drónnal is figyelnek ettől a szezontól a balatoni vízirendőrök – szúrta ki a kamerával felszerelt légi eszköz próbáját a balatontipp.hu Fonyódon. Hatékonyan alkalmazhatják a természet-, illetve környezetkárosítások felderítésénél, parti területek jogtalan lekerítésének, feltöltésének kiderítésénél. Jó szolgálatot tehet az orvhalászok, vagy szabálytalanul horgászók lefülelésénél, valamint a baleseti helyszínek gyors megközelítésénél, szemrevételezésénél is.

A szárazföldi rendőri erők balatoni előkészületeiről tartott minapi sajtótájékoztató ennél is kevesebb újdonsággal és konkrétummal szolgált – több tóparti polgármester sem volt elégedett az ott elhangzottakkal. Most először nem számszerűsítették az országos rendőri vezetők, hogy hány fővel erősítik meg a balatoni rendőri erőket a nyárra. Óvatosságuk érthető: tavaly több mint hatvan főt ígértek a Készenléti Rendőrség állományából, ám alighogy megérkeztek a Balatonra július elején, a hónap közepén máris elvezényelték őket a déli határra.

 De legalább ismét lesznek lovas rendőrök, már ha hinni lehet az ígéreteknek – adott hangot optimizmusának Lengyel Róbert siófoki polgármester, a város korábbi rendőrkapitánya. Helikoptert és kerékpáros járőröket is ígértek, és várhatóan idén is lesznek bűnmegelőzési centrumok rendészeti szakos középiskolásokból és főiskolásokból.

Bemutatták Lendvai Ildikó könyvét

Publikálás dátuma
2017.06.07. 07:08
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Civilkönyv címet adta az Újlipótvárosi-Klub Galériában tegnap bemutatott könyvének Lendvai Ildikó, az MSZP egykori elnöke. 

A kiadó azzal ajánlja az olvasók figyelmébe a könyvet: "Lendvai Ildikó vitriolos humorral, finom iróniával mutat rá a hatalom arroganciájára, közben jól hallhatóan kimondja, hogy a király meztelen..."

Derült égből teniszstadion

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.06.07. 07:06
Ma még rozsdatemető a terület FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM
Cáfolta a teniszszövetség lapunk kérdésére azt, hogy a pénteken kormányrendeletben kiemelt beruházássá nyilvánított „Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont” miatt beépíttetnék a népszerű és frissen felújított Palatinus strandot, illetve egy részét, vagy érintetné a beruházás a műemléki védettségű Szent Mihály-kápolnát. Valóságban a Palatinus melletti, az évek óta kihasználatlanul álló, mára rozsdatemetővé lett egykori Dózsa teniszstadiont építené újjá a kormány az erre a célra átcsoportosított 10 milliárd forintból. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

A félreértést az okozta, hogy a teniszstadion ugyanazon a helyrajzi számon van bejegyezve, mint a Palatinus-strand, a Szent Mihály kápolna vagy épp a sziget másik végén lévő Danubius Grand Hotel Margitsziget. És – állítják – nincs veszélyben a nemrég felújított Sirály Csónakház sem: a csónakház melletti, az azzal egy helyrajzi számon lévő, évek óta szintén parlagon heverő Honvéd-teniszpályákat újítaná fel az állam.

A félreértés másik oka az: azok után, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, az illetékesek sokáig nem mertek nyilatkozni az ügyről. Így a Palatinust üzemeltető önkormányzati tulajdonú cég, sőt, a főváros sem kívánt részleteket megosztani lapunkkal. Annak ellenére sem, hogy a kormányrendelet szerint a fővárosnak át kell adnia a Dózsa Stadion területét a fejlesztési tárcának. A beruházással megbízott, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) is sokáig hallgatag maradt a most bejelentett tízmilliárdos beruházás részleteivel kapcsolatban. Úgy tudni: bár a Teniszszövetség régi vágya volt a közel húsz éve bezárt Dózsa teniszstadion felújítása, a kormány most rendkívül gyorsan dönthetett, így az apparátusban senki sem tudta pontosan, hogy ténylegesen mi is Orbánék terve.

Így is maradtak megválaszolatlan kérdések. Nem tudni például, hogy pontosan mikor került elő a margitszigeti teniszstadion ötlete. Tavaly ugyanis a tavaly elfogadott a Kemény Ferenc sportlétesítmény-fejlesztési programban egy szó nem volt arról: a Budapesti Teniszközpontot éppenséggel Észak-Csepelen valósították volna meg. Ahogy az időközben elvetélt olimpia megvalósíthatósági tanulmánya is Lágymányosra, a Kopaszi-gát mellé képzelte volna el a központi teniszpályákat. Igaz, ezen a helyen időközben Orbán Viktor barátja, Garancsi István cége kapott engedélyt felhőkarcoló építésére. Horváth Csaba a Fővárosi Közgyűlés szocialista tagja szerint a Margitsziget már így is súlyosan túlzsúfolt, sokkal szerencsésebb lenne a Dózsa teniszstadion helyét is zöldterületté tenni. Szerinte egy teniszközpontnak sokkal inkább a Hajógyári-Szigeten lenne helye, így a következő közgyűlésen a frakció ezt fogja kezdeményezni.