Előfizetés

Gyurcsány együttműködésre kérte Botkát - Ön is elolvashatja a levelet

Publikálás dátuma
2017.06.07. 14:06
Népszava fotó
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke levélben kérte együttműködésre Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. Eszerint a DK folytatni szeretné Botka László színre lépésével megszakadt tárgyalásokat, a kormányfőjelölt "diktátumát" viszont nem hajlandóak elfogadni.

A levél tartalmát az MTI-nek ismertető Vadai Ágnes emlékeztetett, hogy pártjuk elnöke a múlt héten felhívta a miniszterelnök-jelöltet, aki akkor elutasította a tárgyalásokat, ehelyett azt kérte, hogy Gyurcsány Ferenc írjon inkább egy levelet. A DK alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ők az együttműködésben látják a kormány leváltásának lehetőségét, ehhez viszont párbeszédre és tárgyalásokra van szükség. A független képviselő hozzátette, hogy Botka László korábban megfogalmazott feltételeit eddig egyetlen demokratikus ellenzéki párt sem fogadta el, sőt a DK az egyetlen olyan párt, amelyik egyáltalán hajlandó lenne tárgyalni az MSZP-vel.

A kormányváltásnak sokféle útja van, de a DK nem hisz abban, hogy kizárólag Botka László "ultimátumának" elfogadása lenne az egyetlen megoldás - jelentette ki Vadai Ágnes.

A nyílt levelet Molnár Gyulának, a szocialisták elnökének, Hiller Istvánnak, az MSZP választmányi elnökének és Tóth Bertalan frakcióvezetőnek is elküldték.

Durva dolgok történnek Somogyban – Óriási szakadékok nyílnak

Publikálás dátuma
2017.06.07. 13:29
Forrás: Google Street View
Egy ötszáz méter hosszú és helyenként tíz-tizenöt méter mély szakadék keletkezett Somogybabod határában egy erdészeti út helyén még hét évvel ezelőtt. Életveszélyes volt a hasadék szélére merészkedni. Volt olyan ház, mely mindössze húsz méterre állt a megnyílt löszfaltól. Az önkormányzat akkoriban hozzáfogott, hogy csökkentse a veszélyt – írja riportjában a sonline.hu.

Azóta töltődött magától az árok, és mi is dolgoztunk rajta, tehát van egy kis előrehaladás, de a probléma még mindig fennáll – mondta Káldi László polgármester. – A megszüntetéséhez nem tudunk segítséget kérni. Úgy gondolom, ha a keletkezése idején nem volt erre támogatás, akkor nem hiszem, hogy most lenne.

Az elmúlt évek hatalmas hasadékai Külső-Somogy szántóföldjein nyíltak meg. Pamukon egyetlen kis bakhátból indult ki. Valamikor a területet gyümölcsösnek használták, de kivágták a fákat. Talajműveléssel, szántással megmozgatták a vékony humuszréteget, s később egy traktorral végig mentek rajta, a csapásában pedig összegyűlt a víz, abból vízmosás keletkezett. Előbb csak egy kis lyuk volt, melyből akkora kanyon lett, hogy emeletes házakat is elnyelne. Tizenöt méter széles és ugyanilyen mély, a lezuhanó kisebb akácfák eltűnnek benne. Tavaly óta változatlan a helyzet, hamarosan azonban bejárást tartanak a katasztrófavédőkkel közösen, ezután döntenek a további lépésekről.

Ijesztő méreteket öltött a talajerózió a megyében, ezt láttam végigjárva a vidéket – mondta Tóth István, kaposvári növényvédelmi szakmérnök, a növényorvosi kamara elnökségi tagja. – Már nemcsak a tabi dombvidékre, vagy a Koppány-völgyére jellemző, hanem már az enyhén lankás térségekre is. A laza, speciális talajszerkezet miatt Külső-Somogyot érinti a probléma, a Balaton déli vízgyűjtő területének kétharmadára, mintegy százezer hektárra terjed ki. A nagyon durva talajelmozdulások, löszfalbeszakadások jelen vannak, de az utóbbi két évben azért nem jártak látványos eredménnyel, mert a tavalyi év is szárazságba hajló volt, az idén pedig kifejezetten aggasztó az aszály. Ennek ellenére nagyon fontos a talajerózió elleni küzdelem. A veszélyeztetett területre sűrű térállású növényeket kell ültetni, hogy megfogják a talajt, kalászosokat, repcét, pillangósokat. Andocs és Kapoly közelében járva szembetűnő, hogy eltűntek a mezővédő erdősávok, a táblák méretei viszont nőnek. Újra kell zöldíteni, melyre támogatást is kaphatnak a gazdák, hogy a növények megfogják a talajt, és ne kínáljuk fel a zuhatagnak, hogy árkokat vájjon.

Eltüntetik vagyonnyilatkozataikat

A szombathelyi Fidesz kedd délelőtt kiadott közleménye szerint Szuhai Viktor, a Demokratikus Koalíció szombathelyi elnöke, szombathelyi városi képviselő, a baloldali frakció tagja valótlanságot állított vagyonnyilatkozatában. Ott ugyanis azt írta, hogy nincs érdekeltsége gazdasági társaságban, a Fidesz szerint azonban tulajdonosa és ügyvezetője egy Szlovákiában bejegyzett cégnek.

Szuhai a nyilatkozatát egyébként azóta javította, és beleírta a céget. A Nyugat újságírója ezt ellenőrizte is, eközben megdöbbentő felfedezést tett: a képviselői vagyonnyilatkozatok hiányosak.

Arról van szó, hogy 2014-ben a Fidesz törvénymódosításának következményeként a korábbi vagyonnyilatkozatok eltűnnek a nyilvánosság elől, csak az éppen aktuálisak vannak fent a város hivatalos oldalán.

Ezzel pont a lényegük vész el, egy politikus vagyonnyilatkozatában nem az a legfontosabb, ami éppen szerepel benne, hanem az, hogyan változik a vagyona politikusi pályafutása alatt. Ami úgy derül ki, ha a nyilatkozatot összehasonlítjuk a korábbi években leadottakkal. A törvénymódosítás éppen ezt a lehetőséget veszi el az állampolgároktól.

Szombathelyen azonban a baloldali frakció (Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt) tagjai egyhangúlag kérték a hivatalt, hogy az ő korábbi vagyonnyilatkozataik maradjanak fent az oldalon.

A teljes cikk itt olvasható