Új mentőautókat állított szolgálatba az OMSZ - Fotók

Publikálás dátuma
2017.06.07. 18:59

Húsz új mentőautó áll szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ)  többségük a közép-magyarországi régió betegeit látja majd el.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a mentőautók bemutatásán szerdán azt mondta, a kormány kiemelten kezeli a mentés helyzetét, ennek köszönhető az is, hogy a mentők jövedelme 26 hónap alatt, négy lépcsőben összesen 67 százalékkal fog emelkedik.

Bérükért tüntettek a mentők
Az Ónodi-Szűcs által elmondottakat kissé máshogy látja az a több száz tüntető, akik  a 60 százalékos bérkövetelésük mellett kitartva demonstráltak egy hete a Markó utcában. Az Elég Volt! jelmondattal meghirdetett demonstrációt öt szakszervezet (a Kéményseprők Országos Szövetsége, az 5.12 Tiszta Egészségügyért Szakszervezet, a Független Egészségügyi Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet) is támogatta.


Az államtitkár az új autókkal kapcsolatban kitért arra, hogy az új mentőautók kialakításánál figyelembe vették a mentők és a betegek észrevételeit. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra is, hogy harminc új mentőállomás épült az országban, 97-et pedig felújítottak. Ezen kívül - folytatta - 600 millió forintból megkezdik az új munkaruhák beszerzését is.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója világszínvonalúnak minősítve az autókat arról beszélt, hogy minden igényt kielégítő mentőautókat vásároltak, és a gyártó mindenkor figyelembe veszi a gépkocsikkal szemben felmerülő igényeket, így azok komfortosak, és megfelelnek a betegbiztonság követelményének is. A főigazgató úgy fogalmazott, hogy a 193 új mentőautó folyamatos beszerzése is azt példázza, hogy "a komoly kormányzati akarat van arra, hogy az OMSZ egy jobb mentőszolgálat legyen".


Győrfi Pál, a szervezet szóvivője elmondta, ebben az évben folyamatos a 193 új mentőautó beszerzése, a most bemutatott 20 autót az elmúlt napokban fogalomba is helyezték. Mostantól hetente - a gyártókapacitás függvényében - öt-hat új autó érkezik és áll munkába Magyarországon. A szóvivő megemlítette, június 24-én rendezik meg az első országos mentőnapot a Városligetben, ahol  mentőbemutatóval és egyéb programokkal várják az érdeklődőket.

Szerző
Frissítve: 2017.06.07. 19:16

Schmidt Mária nem titkolózik tovább a milliárdokról?

Publikálás dátuma
2017.06.07. 17:32
Forrás: Facebook
Nagyon bízom abban, hogy '56-ot el tudtuk helyezni a magyar emberek szívében - fogalmazott Schmidt Mária történész, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére létrehozott emlékbizottság társelnöke egy sajtóbeszélgetésen. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a - botrányairól híres - '56-os Desmond Child-dal hallatlan népszerűséget hozott, majd valamicskét arról is elárult, hogy mire is kötötték el a forradalom 60. évfordulójának lebonyolítására kapott 13,5 milliárdot.

"A cél az, hogy a köztudatban 1848-cal egy szintre, a márciusi ifjak mellé kerüljenek az októberi fiatalok, és nagyon büszke mindarra, amit a kormány által 2015 októberében elhatározott eseménysorozattal elértek. Magyarországon és a világon több mint 230 millió alkalommal értek el embereket, ezen belül minden magyar állampolgár tíz alkalommal találkozott az eseménysorozat valamely elemével' - fogalmazott Schmidt. Az '56-os emlékbizottság társelnöke arról is beszélt, hogy "az MTVA-val, az OTP-vel, a MOL-lal és a BKK-val, a MÁV-val és a Nemzeti Filmalappal kötött együttműködésnek" hála  1910 ingyenes felülethez jutottak, így eddig nem látott módon átfogó megjelenést kapott az emlékév üzenete, de hallatlan népszerűséget hozott Desmond Child Egy szabad országért című dala is.

A közvélemény az '56-os dalról kissé másként vélekedik, kezdve ott, hogy már a megjelenésekor kiderült, hogy a szerző Desmond Child saját dalát plagizálta. Később "Magyarország halszagú címen kezdték gúnyolni a számot, amit - mint korábban kifejtette - Schmidt szerint csak azért támadtak, mert Child meleg.

Schmidt Mária sokáig nem volt hajlandó arról nyilatkozni, hogy mire költötték el a 13,5 milliárdos keretet. Azt mondta: júniusig, az emlékév végéig "felesleges indokolatlanul zavarni a program méltó lebonyolítását".

A Terror Háza vezetője most annyit árult el, hogy a 13,5 milliárd forintos költségvetésből ötszáznál több településen jött létre a helyi hősök tetteire emlékeztető Büszkeségpont. Jelezte, 450 helyi rendezvény, csaknem 230 könyv, száz művészeti produkció, hatvannál több kutatási program kapott támogatást az emlékév forrásaiból, de negyven romkocsma is a hat évtizeddel ezelőtti forradalomra emlékeztetett; 657 településen 1429 esemény volt az emlékév részese, akárcsak azok a képzések, amelyeken 5 ezer pedagógus vett részt.

Szerző

Djokovic befejezte

Publikálás dátuma
2017.06.07. 17:10
Fotó: Adam Pretty Getty Images Sport
Az osztrák Dominik Thiem győzte le a tavalyi bajnokot a Roland Garroson - írja a BBC.

A hatodik helyen kiemelt teniszező, Dominik Thiem három játszmában (7-6 6-3 6-0) ütötte ki a második helyen kiemelt címvédőt. Az osztráknak először sikerült győzedelmeskednie szerb legenda ellen, és így az elődöntőbe jutnia, ahol ellenfele Rafael Nadal lesz. A spanyol ellen honfitársa, Pablo Carreno Busta sérülés miatt feladta a legjobb négy közé jutásért a küzdelmet, így ő könnyedén jutott tovább. "Az utóbbi időkben több tornám nagyszerűen sikerült, sajnálom, hogy így kellet befejeznem a Garrost" - nyilatkozta Djokovic.

Szerző