Előfizetés

Focival üzentek Orbánnak, hogy ő is megértse

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.06.07. 20:06

A Fidesz unortodox szabályai szerint játszottak politikai focimeccset a Kossuth téren. A Parlament előtt kialakított alkalmi pályát az Európai Unió és a rendezvényt szervező Oltalom Sportegyesület zászlója díszítette. "Tréfás, torz tükröt tartunk a hatalomnak, jeleneteket villantva a gyűlöletkampányból, a korrupciós játszmákból, a hatalmi viszonyokból és arról, hogy miként írja át, szegi meg a szabályokat a jelenlegi kormány" – állt az esemény meghívójában.

A civil aktivisták a Nemzeti Együttműködés Rendszerének színe-javát megjelenítették. A kapuban Pintér Sándor, a pályán Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János, a kispadon Habony Árpád és Mészáros Lőrinc – sorolta az összeállítást a kommentátor, Horváth-Kertész Noémi, aki a valóságban összegyűlt néhány tucat érdeklődőt több tízezer szurkolónak vizionálta. Szerinte ennyien várták, hogy a NER-válogatott harcias játékkal „kivédje a spekuláns ellenfelek Magyarország ellen indított támadásait”.

Rögtön az elején bravúrost „beszedést” láthattunk Orbántól, és gyönyörű átjátszással, néhány passz után már Mészárosnál volt a „della”. Lázár látványosan lekönyökölte a védőjét, de a játékvezető nem fújt, Orbán megszerezte első gólját.

Pörög a NER-válogatott, kedves nézőink, ismét Orbán vezeti a labdát, övé a pálya, mert a propagandaminiszter és csapattársai „migráns” vagy „Soros” feliratokkal próbálják távol tartani az ellenfelet – hallhattuk. Pályára lépett az írásban megadott összeállításból kimaradt Kósa Lajos is. A NER-csapat tagjai kicsit többen voltak, de ez nem okozott feltűnést.

Miközben az ellenfél játékosai a közéjük dobált aprópénzt szedegették a földről, Orbán ontotta a gólokat. Annál is inkább, mert egyszerre több labda keveredett a pályára. „Remek formában van Viktorunk!” – lelkesedett a szpíker. A meccs végére a nézőszám 800 ezerre nőtt.

A NER-válogatott gólzáporos győzelme után a közreműködő civil szervezetek (többek között az Amnesty International, A Város Mindenkié, Autonómia Alapítvány, Bagázs Közhasznú Egyesület, Igazgyöngy Alapítvány, Occupy Oktogon, Ökotárs Alapítvány) tagjai játszottak egy igazi meccset is – nem a NER play, hanem a fair play szabályai alapján.

Mindent nem irányíthatunk
Az államtól vállaltok, vállalunk át feladatokat, amelyeket más ilyen szakszerűen, tisztességesen, átláthatóan és a költségkímélő módon képtelen lenne ellátni – köszöntötte a jelenlévő civil szervezeteket Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke a rendezvényt megnyitó beszédében. A Parlamentnek hátat fordítva tiltakozott a készülő jogkorlátozó civiltörvény, valamint „Soros György nevének és tisztességének meghurcolása” ellen.
A labdarúgásról szólva közölte: ez a játék csak úgy élvezhető, ha két kapura és csapatban játsszák. Az a természetes, ha az egyik csapat egy másik csapattal szemben lép a pályára: amennyiben a küzdelem tiszta és nemes. Ebben az esetben az esetben veszíteni sem szégyen, a játék vesztesként is öröm és dicsőség.
A foci megtanít arra – folytatta Iványi Gábor –, hogy ezt a szép játékot csak kölcsönösen elfogadott és egy igazlátó, megvesztegethetetlen bíró által ellenőrzött szabályrendszerrel lehet méltányosan űzni. Saját szabályaink nem erőltethetjük rá a bíróra és az ellenfélre sem. Annak, aki következetesen megszegi a szabályokat, durva és csal, el kell hagynia a pályát.
A szabályok betartása azért is fontos, mert bár saját fűtött talajú, csiricsáré pályánkon alkalmilag esetleg azt csinálunk, amit akarunk, de önös szempontjainkkal nem léphetünk ki a nemzetközi küzdőtérre.
Labda nélkül nem játszhatunk – állapította meg. A labda kerek, mint a földgolyó, nem varrhatunk rá szélsőséges sarkokat. A szabályok betartása mellett annak belátására is szükség van, hogy a véletlen szerencse is közrejátszhat abban, ki nyer végül. „Mindent nem irányíthatunk. Mindennel nem játszhatunk. Nem játszhatunk a gyengébbek jogaival, nem kockáztathatjuk testi épségüket, nem szabhatjuk meg, hogy meddig maradhatnak a pályán, nem értékelhetjük többre a saját mozdulatainkat, mint a többiekét” – hangsúlyozta Iványi Gábor.Gyurcsány megírta, az MSZP leírta

G.E.
Publikálás dátuma
2017.06.07. 20:03

Személyes kritikával és politikai fricskával jócskán teletűzdelt, majdnem ötoldalas levelet írt Pünkösd hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. A levelet szerdán hozta nyilvánosságra a DK. Az együttműködést kínáló, de közben Botka László tárgyalási feltételeit elutasító írásra sem a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, sem Molnár Gyula pártelnök nem reagált, a választ a párt egyik parlamenti képviselője, Harangozó Tamás fogalmazta meg más témában tartott sajtótájékoztatóján. Egy miniszterelnök-jelöltről, egy közös listáról és minden körzetben egy jelöltről szól Botka László és az MSZP választási stratégiája, amit a párt kongresszusa 96 százalékos támogatottsággal fogadott el – emlékeztetett a politikus. Harangozó hozzátette, hogy az MSZP ellenfele Orbán Viktor és a párt nem fogad el semmilyen véleményt, ami Botka és Gyurcsány, vagy más baloldali pártok ellentétét próbálja szítani. Jelképesen kinyitott egy fiókot, ahová a DK elnökének a szocialista vezetést bíráló megnyilatkozásait söprik majd be a következő időszakban.

Harangozó Tamás az Orbán rezsimmel elégedetlen milliókat nevezte pártja természetes szövetségesének, márpedig szerinte ezek a tömegek nem kérnek sem Gyurcsány Ferencből, sem a 2010 előtti belpolitikát meghatározó más baloldali vezetőkből. Botka László ezt az igényt felismerve fogalmazta meg, hogy a korszak „szimbolikus vezetőit nem kívánja szerepeltetni a listáján, nem kívánja ismét a politika élvonalába tolni őket” – emlékeztetett a tájékoztatón a szocialista képviselő. Harangozó azt is hozzátette: a DK elnökének a levelezgetés helyett inkább tisztába kellene tenni legutóbbi akcióját, amivel a teljes ellenzéket lehetetlen helyzetbe hozta, hiszen Orbán-ellenes vádjairól ma már ő is azt vallja, elképzelhető, hogy megvezették. Ilyen vezetővel biztosan nem lehet választást nyerni – üzente az MSZP nevében megszólaló politikus.

Gyurcsány Ferenc a Botkának írt levélben ugyan nyíltan nem hozta szóba, hogy újra ő akar az ország miniszterelnöke lenni, de azt sugallta, hogy a posztra a szegedi polgármestert nem tartja alkalmasnak. Együttműködést ajánlott az MSZP-nek a DK elnöksége nevében, miközben Orbán jobboldali egyeduralmat építő módszereivel azonosította a szocialisták önálló indulási szándékát. Az írás tanúsága szerint Gyurcsány Ferenc sem akar közös baloldali pártlistát a jövő évi választáson, de egyéni körzetekben közös jelölt indítását tartja szükségesnek – nem szerelemből, hanem az átalakított választási rendszer miatt kényszerből. A levél udvarias hangnemben, de alig titkolt indulattal született azt követően, hogy a címzett, Botka László rövidre zárta a volt miniszterelnök múlt heti telefonhívását és arra kérte, inkább írja meg, mit gondol az együttműködésről.

A felszólításra született levelet – amit egyébként elküldtek Molnár Gyula szocialista pártelnöknek, Hiller István választmányi elnöknek és Tóth Bertalan frakcióvezetőnek is –, nem a szerző, hanem Vadai Ágnes, a DK alelnöke mutatta be a közvéleménynek.

Visszaszerezné a kötvénycégek extraprofitját az MSZP
Az Orbán-kormány arra készül, hogy a 2018 választási győzelme esetén újraindítsa azt az ipari pénzszivattyút, amit letelepedési kötvény-bizniszként ismerhetnek a magyar választópolgárok – közölte Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja. A tavasszal felfüggesztett kötvénybiznisz során 5 milliárd forint kár már biztosan érte a magyar költségvetést, mivel ennyit kell majd fizetnünk kamatfelárként a letelepedési kötvények visszafizetése miatt és körülbelül 100-150 milliárd forintnyi elmaradt haszon került a többségében offshore cégekhez. Lapunk kérdésre Harangozó Tamás elmondta: hatalomra kerülésük esetén 75 százalékos különadóval sújtják az ezzel foglalkozó cégeket. A Fidesz-frakció erre egy közleményben tagadta, hogy újraindítaná a kötvényprogramot.

Ujhelyi: Orbán politikáját kritizálta az EU-s biztos

Publikálás dátuma
2017.06.07. 19:58

Az Orbán-kormány intézkedései korlátozzák Magyarországon a megújuló energiaforrások választékát, ez pedig hosszú távon visszavetheti a szükséges beruházásokat - állapította meg írásbeli kérdésemre adott válaszában Arias Cañete éghajlat- és az energiapolitikáért felelős biztos.

Az uniós kritikára Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő hívta fel a figyelmet közleményében. Mint írta: az uniós szakpolitikustól azzal kapcsolatban várt tájékoztatást: miként lehet fellépni azon tagállami gyakorlat ellen, amellyel ellehetetlenítik a környezetbarát beruházásokat és korlátozzák a megújuló alapokra épülő és fenntartható energiaforrások elterjedését. "A Fidesz-rezsim ugyanis egyedülálló az európai kormányok között abban, hogy visszaélve hatalmi pozíciójával, a szükséges fejlődéssel ellentétes módon jószerivel betiltotta a szélerőművek magyarországi telepítését, a napelemes rendszerekre pedig groteszk különadót vetett ki. Ez egyértelműen ellentétes az európai irányokkal és elvárásokkal" - fejtette ki Ujhelyi.

Cañete biztos írásbeli válaszában megjegyzi, hogy Magyarországnak sikerült ugyan idő előtt teljesíteni a megújuló energiára vonatkozó nemzeti célkitűzéseket, de a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat‐ és energiapolitikai kerettel összhangban a magyar kormánynak továbbra is törekednie kell arra, hogy hozzájáruljon az Unió hosszú távú dekarbonizációs és megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósításához. Ezt pedig, a korlátozó intézkedések a biztos válasza szerint nem segítik.

"Ideje lenne, ha az Orbán-kormány nem csak a saját családi és baráti körének gazdagodásával, hanem a következő generációk életének fenntarthatóságával is törődne" - szögezte le a közleményben az MSZP alelnöke.