220 milliárdnál járnak a Liget projekt költségei

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:02
Illusztráció: a Feszl-pavilonok a Liget Budapest Projekt részeként a korábbi bódék helyén a Városligetben. A pavilonokat Feszl F
220 milliárd forintnál tart a Liget Budapest projekt költségvetése, ebben már benne van az a 20 milliárd forint, amelyet a kormány múlt héten tett hozzá, hogy az állatkerti biodóm felépüljön – közölte az aktuális egyenleget Baán László, a beruházás miniszteri biztosa az Országgyűlés kulturális bizottságának tegnapi ülésén ellenzéki képviselők kérdésére. Baán ígéretet tett arra, hogy 2019-2020-ra a projekt valamennyi eleme megvalósul.

Nyitott kérdésből ugyanakkor több is van. Az egyik a városligeti színház, amiről addig nem születhet végleges döntés, amíg a főváros és más szervek meg nem egyeznek a liget új közlekedési rendjéről. Kérdéses a közlekedési múzeum helye is, erről ősszel dönt a kormány. Az viszont már biztos, hogy a lerombolt múzeum helyén a magyar feltalálók házát fogják felépíteni a föld alá tervezett épületrészek nélkül, így a közlekedési gyűjtemény a város más részére szorul. A kaotikus helyzetre Baán László cinikusan úgy reagált: a projekt erényének tartja, hogy mertek változtatni az eredeti terven.

Ikotity István (LMP) az előzetes hatástanulmányok hiányát rótta fel a biztosnak. Arra volt kíváncsi, a ligetbe kerülő nagy tömegű épületek okoznak-e kárt a talajvíz-mozgások megváltozásával. Baán szerint mindenféle aggodalom alaptalan, a projekt során az összes előzetes intézkedést megteszik, amire szükség van. Kunhalmi Ágnes (MSZP) a levegőminőség romlásától tartva azt hangsúlyozta, Budapesten minden talpalatnyi zöldfelületre szükség van, a fű pedig nem helyettesíti a fákat. A projektbiztos szerint ezzel se lesz baj, a bruttó zöldfelület növekedni fog, a főváros friss levegőjének csupán egy százalékát adja a liget, tehát az érzékelhető károkozás e tekintetben is kizárt. „Nem fogjuk szíven szúrni a főváros tüdejét, hogy ezzel a képzavarral éljek” – jegyezte meg.

Szabó Szabolcs (Együtt) elfogadhatatlannak nevezte, hogy böhöm nagy épületekkel szórják tele a ligetet. A projekt kaotikusságát viszont elégedetten szemléli, mert a kormányváltást követőn így majd könnyebben tudják leállítani, s elkezdeni a park megújítását. A miniszteri biztos reagálásban azt emelte ki, a Városliget annak köszönheti népszerűségét, hogy el van látva intézményekkel. Ezért a leglátogatottabb park a fővárosban. Ellenpéldaként a Népligetet hozta fel, ahol jóval több a fa és a zöldfelület, az emberek mégse kedvelik, mert elhanyagolt és ott nincs hova menni. Baán szerint az emberek nem a park, hanem az intézmények, a Széchenyi fürdő, a cirkusz, az állatkert, a jégpálya és a múzeumok miatt látogatják a Városligetet. Ezt a funkciót nem a Fidesz-kormány találta ki, ez 150 éve így alakul – állapította meg.

Szerző

Jön az e-recept - Olyan lesz, mint egy banki tranzakció

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:00
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hamarosan a kormány elé kerül az a jogszabály-javaslat csomag, amellyel nyugdíjazzák a hagyományos papír alapú recepteket.

Ősztől már a patikában lebukhatnak a gyógyszerhalmozók, akik egyidejűleg több orvossal is fölíratnak maguknak tablettákat, és azok is, akik nem váltják ki a javallt terápiás szereket. Novembertől e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják azt ki.

Megtudtuk: az e-recept bevezetésével a papíralapú beutalók és receptek sem szűnnek meg, továbbra is lehet majd kézzel vényt írni. Például akkor, ha az orvos háznál ír fel betegének orvosságot. Idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de hogy ez milyen gyors lesz, az majd a gyakorlatban, a rendszer működése közben dől el. A szoktatás ideje alatt (körülbelül egy évig) még biztosan használatban marad a hagyományos vény is, de ha a beteg igazolja magát a patikában, akkor is megkapja a gyógyszerét, ha a klasszikus vényt otthon felejtette.

A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlítani fog egy banki tranzakcióra, a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, vagy elektronikus személyi igazolványával, s ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Ebből következően az e-recepttel alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, ha egy felnőtt családtagnak vagy egy szomszédnak kell elhozni a gyógyszerét, akkor szabályos meghatalmazás kell, vagy kérni kell az orvostól a régi vényt helyettesítő papírt, amit már olyan szabadon lehet használni, mint a maiakat.

Vége szakad annak a világnak, amikor a körzeti ápolónő, vagy az orvos mellett dolgozó asszisztens kiadhatta a krónikus betegek vényeit még a rendelés előtt, mert az e-receptet kizárólag az orvos írhatja be az elektronikus térbe. Ő is csak pontosan kitöltött vényt küldhet, ellenkező esetben a rendszer hibaüzenettel visszadobja. A virtuális térben elfogadott vények először "nyitott” státuszú receptekként tárolódnak, a recept érvényességi ideje alatt bárhol kiválthatók. Az orvos törölheti is az általa rendelt orvosságokat. Erre akkor lehet szükség, ha hibás volt felírás, vagy ellopták a felírási igazolást, vagy változik a terápia. Az orvos törölheti is a ki nem váltott vényeket.

Az új rendszerben több adathoz jut az egészségbiztosító is, most csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Az e-recept rendszerben az orvos is láthatja, hogy a beteg mit váltott ki, s mit nem. Ez megkönnyítheti a terápiás gondok megoldását. Például nem kell sokat töprengenie, miért nem javul páciense állapota, ha azt látja, hogy egyáltalán nem, vagy nem azt váltotta ki, amit javasolt neki.

Néhány tucat intézményben már márciustól tesztelik az e-receptet, míg hagyományosan a fölírt gyógyszerek húsz százalékát nem váltják ki a betegek, az e-recepttel sikerült ezt az arányt tizenegy százalékkal mérsékelni. Az egészségügyi kormányzat azt is reméli, hogy csökken a túlzott gyógyszerfogyasztás is, ugyanis gyakran egy-egy beteg több orvoshoz is jár ugyanazzal a problémával, mindegyiküktől begyűjti a vényeket, majd saját belátása szerint variálja az orvosságokat. A mostani rendszerben, ha valaki nem mindig ugyanabban a patikában váltja ki a vényeit, akkor az nemigen derül ki, így akár könnyen meg is mérgezheti magát.

Szerző

Kisüt a nap a kora nyári csütörtökön

Publikálás dátuma
2017.06.07. 23:03
FOTÓ: Thinkstock
Csütörtökön kezdetben keleten, északkeleten elszórtan kialakulhat még egy-egy futó zápor, de napközben ott is megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet, máshol viszont már a reggeli óráktól sok napsütésre számíthatunk. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 8-16, napközben 23-27 fok között alakul a hőmérséklet.  Nem várható fronthatás.

Pénteken a napos időt már csak kevés helyen zavarhatják időnként felhők, de ezekből csapadék nem várható. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 7-12, délután 25 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. 

Szombaton egy gyenge hidegfront hatására erősebben megnövekedhet a felhőzet, de inkább csak nyugaton alakulhat ki elszórtan egy-egy futó zápor. Feltámad az északnyugatira forduló szél. A hőmérsékletben számottevő változás nem lesz, napközben 25-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap és hétfőn ismét sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék sehol sem várható. Vasárnap még az északnyugati, hétfőn már a délnyugati szél lehet élénk, helyenként erős. Vasárnap 25-30 fok között alakul a hőmérséklet, hétfőn viszont sokfelé 30 foknál is melegebb lehet - írja az Időkép.

Szerző
Témák
időjárás