Az eddigi legnagyobb Mondrian-tárlat

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:49

A Mondriantól a holland dizájnig címmel meghirdetett emlékév alkalmából az eddigi legnagyobb, a holland Piet Mondrian mintegy 300 festményéből álló kiállítás nyílt Hágában. A Gemeentemuseum tájékoztatása szerint a tárlat Mondrian munkásságának eddigi legátfogóbb áttekintése. A Mondrian felfedezése című kiállítás a holland avantgárd mozgalom és folyóirata, a De Stijl százéves alapítása előtt tiszteleg, a lap köré szerveződött művészcsoport tagja volt Mondrian is.

Szerző
Témák
tárlat Mondrian

MaszKaland a gödöllői kastélyban

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:48
FOTÓ: NÉPSZAVA

Vasárnap délután mutatja be a Garabonciás Együttes interaktív, MaszKaland című előadását a Gödöllői Királyi Kastélyban. A csaknem három évtizede működő csapat értelmileg sérült fiatalokkal, gyerekekkel működik együtt a pantomimot és a régi korok táncait ötvöző mozgás színházi produkcióiban.

Szerző

Grammy-díjas jazztitánok Budapesten

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:47
Ben Willimas, a mély hangok sztárja FOTÓ: DAVID TODD MCCARTY

A fiatal jazz-nemzedék legtehetségesebbnek tartott nagybőgős-basszusgitárosa, a 32 évesen már Grammy-díjas Ben Williams koncertezik június 9-én, pénteken este Budapesten, a MOMKultban. Kvartettjében ugyancsak fiatal sztárjelöltek játszanak: Marcus Strickland szaxofonozik, Alex Wintz gitározik és John Davis dobol. Az esten a főáramlathoz tartozó, viszonylag könnyen befogadható modern jazz várható, olykor a hip-hop és a rhythm and blues ritmikájával ötvözve. Williams gyerekkorában a Capitoliumban ejtette ámulatba virtuozitásával a demokrata párti képviselőket – édesanyja ugyanis ott dolgozott titkárságvezetőként.

Először gitározott, Prince és Michael Jackson volt a példaképe, majd tinédzserként váltott nagybőgőre. 2009-ben megnyerte a Los Angeles-i Thelonious Monk Intézet versenyét, s ezzel indult nemzetközi karrierje. Saját kvartettet alapított, miközben bekerült Pat Metheny, a legendás gitáros Unity nevű zenekarába. Azóta a műfaj olyan ikonjai hívták vendégül, mint George Benson, Herbie Hancock, Roy Hargrove és Wynton Marsalis. Most Coming of Age (szabad fordításban: Öregedés) című lemezének szerzeményeivel érkezik Magyarországra a még mindig igencsak fiatal Ben Williams Quartet.

Szerző
Témák
koncert Jazz MOMkult