Előfizetés

Jön az e-recept - Olyan lesz, mint egy banki tranzakció

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:00
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hamarosan a kormány elé kerül az a jogszabály-javaslat csomag, amellyel nyugdíjazzák a hagyományos papír alapú recepteket.

Ősztől már a patikában lebukhatnak a gyógyszerhalmozók, akik egyidejűleg több orvossal is fölíratnak maguknak tablettákat, és azok is, akik nem váltják ki a javallt terápiás szereket. Novembertől e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják azt ki.

Megtudtuk: az e-recept bevezetésével a papíralapú beutalók és receptek sem szűnnek meg, továbbra is lehet majd kézzel vényt írni. Például akkor, ha az orvos háznál ír fel betegének orvosságot. Idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de hogy ez milyen gyors lesz, az majd a gyakorlatban, a rendszer működése közben dől el. A szoktatás ideje alatt (körülbelül egy évig) még biztosan használatban marad a hagyományos vény is, de ha a beteg igazolja magát a patikában, akkor is megkapja a gyógyszerét, ha a klasszikus vényt otthon felejtette.

A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlítani fog egy banki tranzakcióra, a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, vagy elektronikus személyi igazolványával, s ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Ebből következően az e-recepttel alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, ha egy felnőtt családtagnak vagy egy szomszédnak kell elhozni a gyógyszerét, akkor szabályos meghatalmazás kell, vagy kérni kell az orvostól a régi vényt helyettesítő papírt, amit már olyan szabadon lehet használni, mint a maiakat.

Vége szakad annak a világnak, amikor a körzeti ápolónő, vagy az orvos mellett dolgozó asszisztens kiadhatta a krónikus betegek vényeit még a rendelés előtt, mert az e-receptet kizárólag az orvos írhatja be az elektronikus térbe. Ő is csak pontosan kitöltött vényt küldhet, ellenkező esetben a rendszer hibaüzenettel visszadobja. A virtuális térben elfogadott vények először "nyitott” státuszú receptekként tárolódnak, a recept érvényességi ideje alatt bárhol kiválthatók. Az orvos törölheti is az általa rendelt orvosságokat. Erre akkor lehet szükség, ha hibás volt felírás, vagy ellopták a felírási igazolást, vagy változik a terápia. Az orvos törölheti is a ki nem váltott vényeket.

Az új rendszerben több adathoz jut az egészségbiztosító is, most csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Az e-recept rendszerben az orvos is láthatja, hogy a beteg mit váltott ki, s mit nem. Ez megkönnyítheti a terápiás gondok megoldását. Például nem kell sokat töprengenie, miért nem javul páciense állapota, ha azt látja, hogy egyáltalán nem, vagy nem azt váltotta ki, amit javasolt neki.

Néhány tucat intézményben már márciustól tesztelik az e-receptet, míg hagyományosan a fölírt gyógyszerek húsz százalékát nem váltják ki a betegek, az e-recepttel sikerült ezt az arányt tizenegy százalékkal mérsékelni. Az egészségügyi kormányzat azt is reméli, hogy csökken a túlzott gyógyszerfogyasztás is, ugyanis gyakran egy-egy beteg több orvoshoz is jár ugyanazzal a problémával, mindegyiküktől begyűjti a vényeket, majd saját belátása szerint variálja az orvosságokat. A mostani rendszerben, ha valaki nem mindig ugyanabban a patikában váltja ki a vényeit, akkor az nemigen derül ki, így akár könnyen meg is mérgezheti magát.

Kisüt a nap a kora nyári csütörtökön

Publikálás dátuma
2017.06.07. 23:03
FOTÓ: Thinkstock
Csütörtökön kezdetben keleten, északkeleten elszórtan kialakulhat még egy-egy futó zápor, de napközben ott is megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet, máshol viszont már a reggeli óráktól sok napsütésre számíthatunk. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 8-16, napközben 23-27 fok között alakul a hőmérséklet.  Nem várható fronthatás.

Pénteken a napos időt már csak kevés helyen zavarhatják időnként felhők, de ezekből csapadék nem várható. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 7-12, délután 25 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. 

Szombaton egy gyenge hidegfront hatására erősebben megnövekedhet a felhőzet, de inkább csak nyugaton alakulhat ki elszórtan egy-egy futó zápor. Feltámad az északnyugatira forduló szél. A hőmérsékletben számottevő változás nem lesz, napközben 25-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap és hétfőn ismét sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék sehol sem várható. Vasárnap még az északnyugati, hétfőn már a délnyugati szél lehet élénk, helyenként erős. Vasárnap 25-30 fok között alakul a hőmérséklet, hétfőn viszont sokfelé 30 foknál is melegebb lehet - írja az Időkép.

Juhász: jogerősen is bűnöző Rogán Antal

Publikálás dátuma
2017.06.07. 22:17
FOTÓ: Népszava
Juhász Péter, az Együtt elnöke pert nyert Rogán Antal propagandaminiszter ellen – erről Juhász számolt be a Facebook-oldalán. 

Közlése szerint a bíróság másodfokú, jogerős ítélete is kimondta, hogy Rogánt lehet bűnözőnek nevezni. „Ma már te is mondhatod: Rogán Antal bűnöző. Mondd is!” – írta Juhász közösségi oldalán.