Három magyar kvóta már biztos

Három magyar sportoló biztosan ott lehet a jövő évi, pjongcsangi téli paralimpián. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdai közlése szerint eldőlt, hogy alpesi síben, sífutásban és sílövészetben lesz magyar induló.

Alpesi síben a látássérültek B1-es kategóriájában - itt olyanok szerepelnek, akiknek a látása erősen korlátozott, szinte teljesen vakok - Balogh Zsolt és a guide-ja, Bocsi Bence szerezte meg a kvótát, míg Lőrincz Krisztina az ülő-sífutók 10,5-es kategóriájában és sílövészetben jutott indulási joghoz. Ő a nyári sportágakban is remekel, a tavalyi riói paralimpián például evezésben 11. lett.

„Nagy siker, hogy a hat téli paralimpiai sportágból háromban is el tudunk indulni, köszönhetően a nagy munkát végző sportolóknak és felkészítőiknek, akiknek a munkáját ezúton is köszönöm” - idézte az MPB közleménye Szabó László elnököt.

A 2018-as paralimpia március 9-én kezdődik, a kvalifikációs időszak február 23-án zárul.

Szerző

Folytassa, Kubica!

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:57
FOTÓ: MARK THOMPSON
FOTÓ: MARK THOMPSON

FOTÓ: MARK THOMPSON

„Fülig ért a szája” – így írta le a Renault Forma-1-es csapatának illetékese a Twitteren tesztpilótájuk hangulatát a keddi, valenciai gyakorlás után. Máskor talán furcsának hatott volna a nyilatkozat, ezúttal viszont nagyon is találó volt: a versenyautó volánja mögé hat év kihagyás után ülhetett be újra a lengyel Robert Kubica, akiknek karrierjét egy brutális, maradandó kézsérüléssel járó baleset törte meg 2011-ben.

A Krakkóban született versenyző ígéretes tehetségnek számított a csúcskategóriában, ő lett például az első közép-kelet európai pilóta, aki futamot tudott nyerni. 2011-ben azonban – engedve a másik szenvedélyének – két GP-futam között rajthoz állt egy olasz raliversenyen: egy kanyarban kicsúszott, a szalagkorlát belefúródott az autóba, s szétroncsolta a pilóta jobb kezét. Bejárták a világot a fotók, amelyeken mesterségesen lélegeztetik a kritikus állapotba került fiatalembert. Kubica túlélte a balesetet, karját azonban csak maradandó sérülések árán tudták megmenteni. Noha akkoriban azt mondta, esélye sincs visszatérni a Forma-1-be, a versenyzéssel nem hagyott fel. Olyannyira nem, hogy a balesete után két évvel a WRC2 rali kategóriában bajnok lett. Az utóbbi időben pedig már több tesztje is jelezte, hogy visszatérne a pályaversenyzéshez – de a mostani F1-es teszt szinte mindenkit meglepett.

Hát még az, hogy hat év kihagyás után is rögtön másfél versenyt, 115 kört abszolvált, ráadásul sajtóhírek szerint nem is rossz tempóban. S bár ő maga és a Renault is hangoztatja, hogy csak egyszeri alkalomról volt szó, sokan máris azt találgatják: ezzel végleg lezárta F1-es karrierjét vagy épp ellenkezőleg, most kezdett újat?

Szerző

Fókuszban a cselgáncs-világbajnokság

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:56
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Magyar Judo Szövetség sajtótájékoztató keretében beszélt a hazai rendezésű világbajnokságról, amely alig három hónap múlva veszi kezdetét.

A tegnapi eseményt Tóth László, a szövetség elnöke nyitotta meg beszédével. “Rendkívüli egymásra találásról van szó az autógyártó céggel, mindannyian bízunk benne, hogy egy sikeres világbajnokság lesz ez számunkra és a magyar sport számára is” - fogalmazott a sportvezető.

A cselgáncsozók idei világbajnoksága augusztus 28-án kezdődik, s szeptember 3-ig tart majd, a magyar versenyzők és a szervezők azonban már gőzerővel készülnek arra, hogy hazai környezetben mutathassák meg tehetségüket, s minél több érmet szerezhessenek.

A sajtóeseményen részt vett a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója, Yoshiobu Abe is, aki fontosnak tartotta kiemelni beszámolójában azt is, a Judo több mint sport, hiszen a világ minden tájáról érkeznek majd Budapestre a versenyzők, akik a sportágnak a szellemiségét is képviselik majd jelenlétükkel.

A magyar válogatott tagjai mellett jelen volt dr. Kovács Antal, korábbi olimpiai aranyérmes cselgáncsozó is. “Optimista vagyok, szerintem számíthatunk hazai aranyérmekre is. Vannak nagy múltú sportolóink, azonban a fiatalok is sikerre éhesek, és nagyon motiváltak” - tette hozzá az olimpikon.

A versenyzők, többek között Karakas Hedvig, Tóth Krisztián és Ungvári Miklós is mindenképpen az éremért lép majd tatamira. A sportolók már most is elszántak, előtte azonban még vár rájuk több verseny és a felkészülés is, hogy augusztus végére a lehető legjobb formában lehessenek majd.