Trump jókora gyomrost kapott - "Nem kerülheti el a felelősségre vonást"

Publikálás dátuma
2017.06.08. 12:52
Fotó: Getty Images
Nem folyt vizsgálat Donald Trump amerikai elnök ellen a tavalyi elnökválasztási kampányba való esetleges orosz beavatkozás ügyében – ezt közölte James Comey.

Az FBI elbocsátott igazgatója az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának elküldött, szerdán nyilvánosságra hozott, írásos nyilatkozatában azt is állítja, januárban tájékoztatta Trumpot arról, hogy ellene nem folyik vizsgálat. A nyilatkozat szerint Trump először csak célozgatott rá, majd később nyíltan felvetette, hogy az FBI állítsa le – az azóta lemondásra kényszerített nemzetbiztonsági főtanácsadó – Michael Flynn elleni vizsgálatot. Trump azután májusban elbocsátotta Comey-t, amiért az Egyesült Államok képviselőházának texasi tagja, Al Green szerint nem kerülheti el a felelősségre vonást- tudósít az Euronews.

- Ha nem lesz senki más, aki megteszi, akkor majd én kezdeményezem az eljárást, azaz az elnök, Donald Trump felelősségre vonását – mondta a texasi ügyvéd. Comey májusi elbocsátását Trump azzal indokolta, hogy nem végzi jól a munkáját, most pedig közölte azt is, hogy Christopher Wray-t készül kinevezni az FBI élére.

A CNN kommentárja szerint Comey atombombát dobott Trumpra. Plusz egy üzenet a közösségi portálon: A republikánus törvényhozók azt tanácsolják Donald J. Trump elnöknek: kapcsold ki a TV-t, és rejtsd el a telefonod.

Szerző
Témák
James Comey Trump

Sorsdöntő meghallgatás

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:35
FOTÓ: REUTERS/YURI GRIPAS

Nagy várakozás övezi az Egyesült Államokban a május 9-én váratlanul menesztett FBI-főnök, James Comey mai szenátusi meghallgatását. A nagy amerikai tévécsatornák élőben közvetítik az eseményt. Kiszivárgott értesülések szerint Comey várhatóan megkérdőjelezi Donald Trump értelmezését kettejük beszélgetéseiről. Az FBI leváltott igazgatója szerint e beszélgetések sokkal árnyaltabbak voltak, mint ahogy az elnök interpretálja. Trump még az elbocsátó levelében is azt írta, Comey háromszor biztosította őt, hogy nem áll a szövetségi vizsgálat célkeresztjében. Nem várható azonban, hogy a volt FBI-főnök megítéli, az igazságszolgáltatás akadályoztatásának minősülhet-e Trump fellépése, ezt a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálatra hagyja. Amennyiben igen, az akár alapot teremthetne az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás megindításához.

A Washington Post tegnap jelentette, hogy az igazságügyi miniszter, Jeff Sessions egy ízben felajánlotta lemondását az elnöknek, mivel Trump feldühödött azon, hogy a tárcavezető, saját orosz kapcsolatfelvételei miatt, kivonta magát az orosz befolyásolás ügyében folyó vizsgálatból. A New York Times úgy tudja, Comey arra kérte az igazságügyi minisztert, soha ne hagyja őt egyedül az elnökkel. James Clapper, a volt nemzeti hírszerzési igazgató egy ausztráliai előadásában úgy fogalmazott: a Watergate-ügy elhalványul amellett, ami most folyik Washingtonban.

Megvan az utód
Christopher Wray volt igazságügyminiszter-helyettest készül kinevezni az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére - jelentette be tegnap Twitter -üzenetben Donald Trump.Szerző

Erdogan nem tud leállni

Hatvan katonát letartóztattak tegnap a török hatóságok, további 128 személy ellen körözést adtak ki. 32 tartományra terjedt ki a hatósági akció, a katonákat a központi Konya tartományban vették őrizetbe. A körözött személyek a Kaynak Holding kiadóval állnak kapcsolatban, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy az Erdogan-rezsim által a tavalyi puccskísérlet felelősének tartott Fethullah Gulen hitszónok hálózatához tartozik. A kiadót bezárják. A nap folyamán a 128-ból 39 személyt őrizetbe vettek.

Szerző