Sukoró-ügy - "Az ítélet az igazságszolgáltatás szégyene"

Publikálás dátuma
2017.06.08. 16:56
Császy Zsolt Fotó: Bielik István
Tátrai Miklós és Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - csütörtökön elítélt - egykori vezetői szerint a Kúriának a 2008-as sukorói telekcsere ügyében hozott jogerős ítélete az "igazságszolgáltatás szégyene, az eljárás pedig a jogállam sárba tiprása".

Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot a Kúria jogerősen három, illetve két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt csütörtökön. Az állami cég két egykori vezetője a döntésre reagálva közleményben azt írta, az ítélet "méltó lezárása annak a folyamatnak, amelyben politikai megrendelésre készült a vád, és amelyben a politikai irányítás alá került ügyészség jelölte az eljáró bírót. (...) az egész eljárás során lábbal tiporták a védekezéshez fűződő jogunkat, mind az ügyészség, mind a bíróság pártosan járt el."

Úgy vélekedtek, a Kúria a Szolnoki Törvényszék álláspontját tette magáévá, utóbbi célja pedig szerintük "nem az igazság kiderítése, hanem a vádnak megfelelő ítélet meghozatala volt". Véleményük szerint az ügyészség a rendszerváltás óta ebben az ügyben lépett fel először a büntetőjog eszközeivel egy politikai döntés ellen. 

Közölték azt is, minden hazai és nemzetközi jogi lehetőséget meg fognak ragadni arra, hogy a "szégyenteljes eljárást" semmissé tegyék.

Szerző

Halál az 51-esen Kiskunlacházánál - Fotók

Publikálás dátuma
2017.06.08. 14:06
Illusztráció/Thinkstock
Összeütközött három személyautó Kiskunlacháza mellett, az 51-es főút 33-as kilométerénél, egy ember életét vesztette - tájékoztatta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Csámpai Attila elmondta: a balesetben többen megsérültek, egy ember a helyszínen meghalt. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, az 51-es út érintett szakaszán teljes útlezárás mellett folyt a mentés és a helyszínelés.

Szerző

Itt élünk - Halálra verte a 68 éves asszonyt a 90 ezer forintjáért

Mennyivel egyszerűbb kerítéseket építeni, és alig létező "migránsokkal" riogatni, mint pénzt és energiát áldozni egy sokkal biztonságosabban működő társadalom kialakítására, megelőzésre, a nyomor pusztító és elbarbárosító bugyrainak felszámolására, ugye kormány? Csakhogy ez utóbbi aprómunka, sőt, egyáltalán munka, vesződség, szakmaiság és a megtérülés, a gyümölcs beérése hosszú évek után jelentkezik csak, akkor meg hol a politikai haszon? A többi meg kit érdekel? Ám a vádlottak padján a 90 ezer forintért ölő, és most egy életre börtönbe kerülő 30 éves férfi mellett akad még néhány üres hely. 

2017 Magyarország: 

Első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön azt a 30 éves férfit, aki tavaly júniusban vascsővel halálra vert Zalaegerszegen egy otthonában alvó idős asszonyt, majd kirabolta- írja az MTI. A férfi a rá nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztésből legkorábban 27 év után kerülhet feltételesen szabadlábra.  A bíró felidézte: a többszörösen büntetett előéletű férfit 2016 júniusában elhagyta az élettársa az állandó vitáik és a tettlegességig fajuló veszekedéseik miatt. A kapcsolat helyreállításáért a munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkező 30 éves férfi mindenáron pénzt akart szerezni. Június 25-re virradóra felfeszítette egy zalaegerszegi lakóház bejárati ajtaját, ahol egyedül élt egy 68 éves asszony. A férfi az udvarból behozott vascsővel kétszer az ágyában alvó nő fejére sújtott, aki olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy perceken belül meghalt.  Az elkövető felforgatta az egész lakást, hogy értékekhez jusson, és magához vette az asszony otthon tartott 90 ezer forintját. A holttestet több mint egy héttel később fedezték fel, miután a szomszédoknak gyanús lett, hogy nem látnak mozgást a házban és az udvarban. A vádlott a bírósági eljárás kezdetén még tagadott, később azt állította, hogy ismerősei kényszerítették arra, menjen be a ház udvarába lopni. A tárgyaláson végül bevallotta, hogy a házba is behatolt, de azzal védekezett, hogy a lelepleződéstől tartva, ijedtsége miatt sújtott le az asszonyra. Ezt a vallomását a bíróság azonban nem látta bizonyítottnak.

Szerző